רוצים לייבא רחפן או מחשב נייד? חכו לאוגוסט

רפורמת ה-Wi-Fi תחסוך לצרכנים מאות מיליוני שקלים בשנה, הרפורמה צפויה להיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט ותסיר חסמי יבוא מעל שורה של מוצרי תקשורת אלחוטית בהם, מחשבים ניידים, ראוטרים, רחפנים ועוד. האוצר: מדובר בשוק שמגלגל 10 מיליארד שקל בשנה והרפורמה תחסוך 350 מיליון שקל בשנה

רחפן | צילום: shutterstock

 

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הפרק העוסק בתיקונים לפקודת הטלגרף האלחוטי, מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (חוק ההסדרים). התיקונים נועדו, בין היתר, על מנת להסיר חסמי יבוא מוצרי תקשורת אלחוטית (Wi-Fi) בהם טלוויזיות חכמות, מחשבים ניידים, ראוטרים ועוד. היו"ר כבל התייחס לרפורמה ואמר כי מדובר במהפכה שתאפשר לייבא לישראל, בצורה קלה ופשוטה, מוצרים אלקטרוניים ותחסוך לצרכן מאות מיליוני שקלים בשנה. הוא הוסיף כי מדובר בתיקון לחוק שמקורו בפקודה מנדטורית משנת 1924, שהתיקון המשמעותי האחרון שלו נעשה בתחילת שנות ה-70, זאת בעוד שעולם התקשורת עשה קפיצה אדירה מאז והחוק נשאר עד עכשיו מאחור.

בישיבה אתמול אישרה הוועדה כי ההקלה העיקרית על היבואנים – שתאפשר יבוא על סמך הצהרה – תיכנס לתוקף ב-1 אוגוסט השנה. עם זאת נקבע כי שר התקשורת יוכל לפנות לוועדה בצו ולבקש דחייה של 4 חודשים, כך שהרפורמה תיכנס לתוקף לכל המאוחר בתחילת השנה הבאה.

בשבוע שעבר הציג עידו סופר ממשרד האוצר את הרפורמה, ואמר כי היא משלבת בין הפחתת הנטל הרגולטורי להפחתת יוקר המחייה. הוא הוסיף כי גודל השוק נאמד בכ-10 מיליארד שקלים בשנה, כאשר מדובר על מוצרים רבים שמצריכים את אישור משרד התקשורת. "משרד התקשורת מעניק למעלה מ-15,000 אישורי התאמה בשנה, והדבר אורך זמן רב ומקשה על היבואנים. הוא הסביר כי במסגרת הרפורמה היבואנים לא יצטרכו לקבל אישור מראש במוצרים שאינם מסוכנים, ומשרד התקשורת יבצע אכיפה בשווקים, כאשר המהלך צפוי לחסוך לצרכנים 350 מיליון שקל בשנה.

עוד אמר היו"ר כבל בישיבות הקודמות, כי אין מחלוקת שהרפורמה נחוצה ויכולה לחסוך כסף רב לצרכנים, אולם הזהיר מהטיפול בתופעת הרחפנים ומסיכונים נוספים שבכניסה לא מבוקרת של מכשירי אלקטרוניקה. מנכ"ל משרד התקשורת, מימון שמילה, התייחס לאיומים ולסוגיית הרחפנים ואמר כי כיום כל מוצר אלקטרוני שנכנס לישראל, גם ביבוא אישי, צריך לקבל אישור משרד התקשורת. לדבריו, לאחר הרפורמה מוצרים רבים שלא מסוכנים לא יצטרכו לקבל את האישור, אך רחפנים ימשיכו להיבדק. "אנחנו לוקחים סיכונים מחושבים, ואם יקרה אירוע נדע לטפל בו. הרחפנים יצטרכו לעבור בדיקות קפדניות ורק אחרי שיוסדר השימוש בתדרים שלהם ניתן יהיה להקל על הייבוא שלהם", אמר.

במהלך הדיונים הקודמים ביקש היו"ר כבל לדעת האם בכוונת משרד התקשורת לבצע הסברה לציבור, על מנת שהצרכנים ידעו מה מותר להבא להביא לארץ, אם בייבוא אישי או אם ברכישה בחו"ל, ומה לא. נציג משרד התקשורת, רועי ברית, השיב כי המשרד מפרסם באתר רשימה של המוצרים המותרים, והיו"ר כבל אמר בתגובה כי הציבור לא יודע לגשת לרשימה והרוב המכריע של האנשים לא היו מביאים מראש משהו שהיו יודעים שהוא אסור. הוא דרש מנציגי הממשלה להגיש לוועדה נייר מסודר שידע להסביר לציבור, בצורה פשוטה, מה מותר ומה אסור והזהיר כי בלי זה לא יאשר את ההצעה.

כתיבת תגובה