רמת גן מובילה: 11.5% מהדירות הן במסגרת פרויקט התחדשות עירונית

הארגון הישראלי להתחדשות עירונית בדק את קצב ההתחדשות העירונית לפי ערים: ירושלים ובאר שבע לא מתחדשות, רמת גן תסיים להתחדש בעוד 87 שנים, רעננה בעוד 123 שנה

רמת גן. צילום: משה שי | פלאש 90

רמת גן היא העיר המתחדשת ביותר בישראל כאשר 11.5% מהדירות בעיר ייבנו או נבנו במסגרת פרויקט התחדשות עירונית. כך עולה ממחקר שביצע ״מגדילים״ – הארגון הישראלי להתחדשות עירונית. מהמחקר עולה כי מספר הדירות שנכללו בפרויקטים שהבקשות שלהן אושרו או קיבלו היתר ברמת גן בעשור האחרון עומד על 7,101, זאת לעומת 61,613 דירות הקיימות בעיר.

מהבדיקה עולה כי במידה וקצב ההתחדשות העירונית ברמת גן ישמר, ייקח 87 שנים לחדש את כלל הדירות בעיר. יש לציין כי בשנים האחרונות היקף הבניה בהתחדשות עירונית ברמת גן הואט, והתושבים בעיר זועמים על כך שהזמן הלוקח לקדם ולאשר פרויקט התחדשות עירונית הוארך במידה רבה.

בן מסינג, מייסד ובעלי ארגון מגדילים, מציין כי"ארגון מגדילים שם לעצמו למטרה להביא לחזית העשייה את כל המתרחש בזירת ההתחדשות העירונית בארץ. תמונת המצב העגומה מדברת בעד עצמה, ומסבירה עד כמה מהותי  לקדם את התחום, לקצר את התהליכים ולפעול להסרת חסמים בירוקרטיים. לא מדובר רק בכורח המציאות, לפיה לא נשארו קרקעות זמינות לבנייה למגורים בערי ישראל או בצורך לחזק מבנים. בוודאי שלא מדובר באינטרסים יזמיים כאלו ואחרים. מדובר חד משמעתי בצו השעה הקורא לחידוש המרקמים האורבניים הוותיקים, העלאת איכות החיים בשכונות והערכות לקראת תכנון ערי העתיד. מאחר והמדינה טרם הצליחה לתת הפתרון האולטימטיבי, חשוב לנו להשמיע את דעת הקהל ולעלות את הנושא לסדר היום הציבורי, במטרה להשפיע ולהוביל שינוי".

הרצליה שניה, תל אביב במקום ה-17 בלבד

במקום השני בדירוג הערים המתחדשות בישראל נמצאת רעננה עם 8.1% מהדירות בעיר שבקשתן אושרו או הונפק היתר לבניית הדירות בעשור האחרון במסגרת פרויקט התחדשות עירונית. קצב ההתחדשות ברעננה באופן מלא צפוי להסתיים בתוך 123 שנים. ברעננה בנויות 23,841 דירות ומתוכן 1,935 נכללות בתכנית תמ"א 38 שאושרה או ניתן לה היתר.

אשר אלון מנכ"ל ובעלים של חברת אשלי המקימה פרויקטי התחדשות עירונית ברעננה מציין, כי "הנתונים מראים שכיום ברעננה יש כ- 2,000 דירות בהתחדשות עירונית, מתוכן כ- 400, המהוות שיעור של כ- 20%, הן דירות שעוברות התחדשות עירונית בפרויקטים אותם אנו מקימים ברחבי העיר. כחברה המקימה מאות יחידות דיור ברעננה, מיקומה של העיר במקום השני כעיר המתחדשת ביותר אינו מפתיע אותי. הסיבות לכך מגוונות ושלובות זו בזו. תחילה חשוב להבין שברעננה מבנים ישנים מאוד לאור היותה עיר ותיקה יחסית. ברחובותיה ניתן למצוא הרבה מאוד מבני רכבת ומבנים ישנים אחרים שנבנו עוד כשהייתה מושבה חקלאית ומועצה עירונית בשנות ה- 20 וה- 30 של המאה הקודמת. עיקר המבנים הללו ממוקמים במרכז העיר, שזה אזור הנהנה מביקושים גבוהים מאוד בקרב רוכשים מחתך סוציו אקונומי גבוה לרבות קהילה אנגלו-סכסית. עם זאת ולצד הביקושים הגבוהים, כמעט ואין קרקעות פנויות לבנייה חדשה באזור ולכן הפתרון היחיד על מנת להגדיל את ההיצע במרכז העיר הוא על ידי קידום פרויקטים של התחדשות עירונית. שילוב של כל אלו מגדיל את הכדאיות הכלכלית של יזמים להקים בה פרויקטים מסוג זה, מה שבסופו של דבר מדרג אותה מאוד גבוה בטבלת הערים המתחדשות".

הרצליה ניצבת במקום השלישי עם 5.2% מהדירות בעיר שבקשתן לקידום פרויקט התחדשות עירונית  אושר או כבר ניתן היתר בנייה. בהרצליה נבנו 34,475 דירות מתוכן 1,794 דירות הן במסגרת פרויקט התחדשות עירונית שאושר או ניתן היתר. קצב ההתחדשות בהרצליה עומד על 192 שנה עד לחידוש מלא של דירות המגורים בעיר.

העיר תל אביב נמצאת במקום ה-17 בלבד במדד ההתחדשות העירונית, כאשר בעשור האחרון היא אישרה או העניקה היתרי בניה ל-2,491 דירות בפרויקטי התחדשות עירונית, זאת לעומת כמעט 200 אלף דירות שקיימות בעיר (שיעור של 1.2% בלבד).

בת ים הסמוכה, שנחשבת בשנים האחרונות לאחת הערים שמקדמות במלוא המרץ פרויקטי התחדשות עירונית, אישרה היתרי בניה ובקשות לפרויקטים עבור 1,022 דירות בעשור האחרון, מתוך יותר מ-51 אלף דירות הקיימות בעיר.

הבירה לא ממהרת להתחדש

ירושלים נמצאת בתחתית דירוג הערים המתחדשות בישראל, זאת לאחר שהעניקה בעשור האחרון 816 היתרי בניה או אישורים לדירות בפרויקטי התחדשות עירונית, לעומת 216 אלף הדירות הקיימות בעיר (שיעור של 0.4% בלבד). התחדשות מלאה של ירושלים בקצב זה תיקח עוד 2,650 שנה.

לדברי מנכ"ל משהב, רו"ח עזרא ערוסי, "הנתונים האלה מוכחים שאין מספיק התחדשות עירונית בישראל. לצערי הרב, רעידת אדמה בישראל או התקפת טילים הם רק עניין של זמן. התחדשות עירונית זו הצלת חיים של מאות אלפי משפחות בישראל ולכן, המדינה חייבת להכריז על פרויקטי תמ"א ופינוי בינוי כפרויקט לאומי. הנתונים מוכיחים שלמרות שלפעמים נדמה לנו שכל אזור המרכז עובר תהליך של התחדשות עירונית, זה פשוט לא מספיק. נוסף על כך, מעבר לר"ג, רעננה, הרצליה וקריית אונו אנחנו רואים שיעור אפסי של תמ"א ביישובים רבים בישראל שחלקם נמצא באזורי הביקוש. את זה הממשלה חייבת לתקן ולעודד את הרשויות המקומיות באמצעות תקציבים מתאימים ופיקוח לאשר את הפרויקטים בקצב מזורז".

כתיבת תגובה