18 חודשי מאסר בפועל ל 14 תושבי עזה המואשמים בטרור חקלאי

ביהמ"ש המחוזי בבאר שבעקיבל היום את ערעור המדינה לעניין העונש והחמיר מ-9 ל-18 חודשי מאסר בפועל, את עונשם של 14 תושבי השטחים שנכנסו לישראל שלא כדין, הסיגו גבול לשטח החממות והכרמים של מושב שקף וגנבו תוצרת חקלאית בהיקף נרחב תוך גרימת נזק רב

גבול רצועת עזה. צילום הדס פרוש פלאש 90

מושב שקף נמצא בחבל לכיש, סמוך לחומת הקו הירוק, צמוד לכביש 358, כאשר מעברה השני של החומה, בתוך הרשות הפלשתינית, נמצא הישוב בית עוא. כזכור, בין צהרי יום 20/10/17 ועד ליום 21/10/17 בצהריים (ימים שישי ושבת) נכנסו לישראל הנאשמים, ורבים אחרים שביניהם קטינים ונשים, במעבר המים מתחת לחומה, מבעד לשטח המפורז, ולאחר מכן, מבעד למעבר המים הפתוח מתחת לכביש, נכנסו לתוך הכרמים והחממות של מושב שקף, כשהם מצוידים בסלים, בארגזים ובציוד נוסף, והחלו לגנוב עגבניות וענבים מהכרמים ומהחממות במטרה להעבירם חזרה לשטחי הרשות הפלשתינית.

הנאשמים והאחרים העמיסו את התוצרת על ארגזים, שקים וסלים, ושינעו אותה באמצעות עגלות, שחלקן הגיעו מתוך החממות והכרמים, חזרה לשטחי הרשות הפלשתינית, תוך שחלק מהתוצרת נפל על הקרקע בדרך. תוך כדי מעשיהם, פגעו הנאשמים והאחרים בתוצרת החקלאית, חתכו את דפנות החממות והשחיתו ציוד שעליו הורכבו הגפנים, כך שפגעו בגידול הענבים והעגבניות לעתיד.

בעקבות הגעת חיילי צה"ל למקום, ברחו חלק מהמעורבים חזרה לרשות הפלשתינית, וחלקם הסתתרו בחממות ובכרם, עד אשר אותרו על ידי חיילי צה"ל ומג"ב, יחד עם החקלאים. כתוצאה ממעשיהם של הנאשמים והאחרים, נגרם נזק רב לכרמים וחממות עגבניות של החקלאים תושבי המקום, נזק אשר הוערך בשווי של כ-300,000 ₪.  בעקבות האירוע האמור הגישה הפרקליטות בחודש 10/2017 כתב אישום נגד 20 מהמעורבים.

במסגרת הליך גישור שהתקיים בין הצדדים, הוצג הסדר טיעון במסגרתו הודו כל הנאשמים בכתב אישום מתוקן. חמישה מהנאשמים הורשעו בעבירת שב"ח בלבד ונדונו לעונשי מאסר של כ-3 חודשים. שאר הנאשמים הורשעו בעבירות שהייה בלתי חוקית וגניבה בנסיבות מחמירות, ולגביהם לא היה כל הסדר לעניין העונש. בית משפט השלום בבאר שבע (השופט ג'ורג' אמוראי) גזר ביום 7/3/18 תשעה חודשי מאסר בפועל על הנאשמים הנותרים וכן עונשי מאסר מותנים, קנס ופיצוי לחקלאים שניזוקו. כאמור על רכיב המאסר בפועל בגזר דין זה הגישה פרקליטות מחוז דרום (פלילי) ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

במסגרת הערעור טענה הפרקליטות כי מדובר בגניבת תוצרת חקלאית בהיקף עצום שהוא חריג ויוצא דופן למקרים דומים הן מבחינת כמות התוצרת החקלאית שנגנבה, הן מבחינת פרק הזמן בו בוצעה הגניבה, הן מבחינת ההתארגנות המוקדמת והן מבחינת כמות האנשים שחברו יחד לביצועה. הפרקליטות טענה כי העונש שגזר ביהמ"ש השלום הינו אינו משקף ואינו מבטא יחס הולם בין חומרת מעשי העבירה שביצעו הנאשמים, נסיבות ביצוען והנזק החמור שנגרם לחקלאים במקום, לבין מידת אשמתם. עוד נטען כי בכדי שהעונש ימלא גם אחר הצורך בהרתעת הרבים, יש להחמיר בעונש המאסר בפועל אשר הוטל על הנאשמים.

בית המשפט המחוזי בבאר שבע (הרכב בראשות הנשיאה רויטל יפה-כץ) קיבל את ערעור הפרקליטות והחמיר את עונשם של הנאשמים ל-18 חודשי מאסר בפועל, תחת עונש של 9 חודשי מאסר שגזר עליהם בית משפט השלום.

במסגרת פסק דינו עמד ביהמ"ש על חומרת מעשיהם של הנאשמים וציין כי הם לא פעלו מתוך "שגעון קולקטיבי" כמצוין בגזר דינו של בית המשפט קמא…אלא ביצועו פלישה פלילית של ממש, כנטען ע"י המערערת, לאחר תכנון מוקדם ובעקבות התארגנות; במהלך סוף השבוע בידיעה שבעלי השטחים החקלאיים לא יהיו במקום; לאורך זמן של כ-24 שעות; תוך ניצול קטינים ואחרים לסייע להם לבצע את זממם; ולאחר הצטיידות מראש בכלים שיאפשרו להם לשאת את הגניבה…"

עוד ציין ביהמ"ש כי הפגיעה היא אף בכל תושבי המדינה ולא רק בחקלאיה, לא רק מן הבחינה של הכניסה שלא כחוק לשטחי המדינה תוך פגיעה באוטונומיה של המדינה להחליט מי יכנס בשעריה, אלא אף מבחינת אינטרס הכלל להגן על רכושם של תושבי ואזרחי המדינה, בשל זכותם החוקתית לקנין ולשמירה על בטחונם האישי והציבורי.

כתיבת תגובה