באוצר מעריכים: הביקוש לדירות להשקעה יירד ב־35%

ההערכה כי העלאת המיסוי על דירות להשקעה תקטין בחדות את הביקושים לא מלווה בהסברים של אנשי האוצר, ומעוררת ספקות בקרב מומחים. כך גם הציפייה של המשרד כי 90% מהדירות שייזנחו על ידי המשקיעים יירכשו על ידי רוכשי דירה ראשונה

טיוטת תיקון חוק מיסוי מקרקעין אמורה לעלות היום לדיון בישיבת הממשלה. על פי הטיוטה, יאוחדו מדרגות מס הרכישה כלפי מעלה, כלומר עד סכום של 4.8 מיליון שקל יעמוד המס על 8% (היום הוא נע בין 5% ל־7%), ומעל סכום זה יעמוד המס על 10% (היום הוא נע בין 8% ל־10%).
לפי הערכות האוצר, התייקרות הדירות להשקעה בעקבות העלאת מס הרכישה תביא לירידה של 35% ברכישת דירות אלו. באוצר לא פירטו כיצד הגיעו למסקנה זו של ירידה כה חדה בביקושים.
 
 
מומחי מיסוי מקרקעין, לעומת זאת, מעריכים כי המהלך יביא לעליית מחירי הדירות להשקעה, והתייקרות זו תגולגל דווקא לשכבות החלשות — לשוכרים.
 
ציפייה נוספת של משרד האוצר היא כי 90% מהדירות שלא יירכשו על ידי משקיעים בעקבות התייקרות מס הרכישה, יירכשו על ידי רוכשי דירה ראשונה או משפרי דיור. גם הנחה זו אינה זוכה לכל הסבר. לפי התזה הזאת, 10% מהדירות שהיו צפויות להירכש על ידי משקיעים לא יירכשו כלל, ומכאן שהכנסות המדינה ממסים יקטנו ב־200 מיליון שקל — שאינם אובדן הכנסות גדול מדי. לשם השוואה, נכון לחודש מאי עודף הגבייה ממסים עמד על 3.4 מיליארד שקל, לעומת תחזית ההכנסות המקורית.
 
בנוגע להנחות האוצר על מהלכי מיסוי חדשים, יש להזכיר שרק בפברואר האחרון מבקר המדינה ציין לרעה את היעדר שיתוף הפעולה של האוצר מול רשות המסים בנוגע לקביעת מדיניות מס. עוד ציין המבקר: "משרד האוצר ורשות המסים לא בחנו רכיבי עלויות הבנייה למגורים ואת משקלם במחיר הדירה בכלל, וכן את שיעור המסים וחלקה של המדינה במחיר הדירה בפרט".
 
 
לאן נעלם החוק בנוגע למיסוי הכנסות משכירות
 
מהלך אחר שעליו דיבר האוצר בחודשים האחרונים ונעדר כעת מתוכניות הדיור שלו הוא מס על ההכנסות משכירות. הכנסות משכירות זוכות היום לפטור עד למדרגה של 5,000 שקל או למס מופחת של 10%. הטיעונים למיסוי היו כי מדובר באפיק חיסכון בתנאים הרבה יותר טובים מאפיק השקעה בשוק ההון, שבו המס על רווחים מגיע ל־25%. עוד נטען כי מדיניות הפטורים מביאה למצב שהגבייה בפועל נמוכה בהרבה מפוטנציאל הגבייה בשוק השכירויות.
 
בהודעה של משרד האוצר מיום רביעי נוסף הסעיף "צעדי מיסוי נוספים להרחבת היצע הדירות הזמינות". בסעיף זה האוצר בעצם אומר שהוא עוד לא אמר את המילה האחרונה בנושא הדיור. אמירות מעומעמות מסוג זה והפרחת בלונים בדמות "מיסוי הכנסות משכירות" הן בעלות השלכות משמעותיות על השוק. אם יש דבר שכחלון יכול וצריך ללמוד מסאגת 0% מע"מ של שר האוצר הקודם יאיר לפיד, הרי זה שלאמירות של שר אוצר השפעה גדולה על השוק, וודאי על שוק הדיור.
 
כחלון עדיין לומד את צעדיו הראשונים בתפקידו החדש, אך בינתיים החלה כבר תקופת הקיץ — העונה של החתימות על חוזי שכירות — ורבים מאזרחי ישראל מחפשים כעת דירה לשכור או מנהלים משא ומתן על חידוש החוזה, כשמעליהם רובצת עננה של אי־ודאות בנוגע למיסוי שכר הדירה.
 

 

מחכים לראות מה עם חוק הקפאת השכירות
 
מלבד זאת נותרה פתוחה השאלה בדבר חוק הקפאת השכירות. הסימנים בסוגיה זו ברורים יותר: כחלון מעוניין בחוק שהציעה ח"כ סתיו שפיר, אלא שגם חוק זה נפקד מתוכנית הדיור. חוקים מסוג זה יש לקדם במהירות או להוריד מהפרק, שכן התמהמהות עמם עשויה להקפיא או לזרז חלק ניכר מהעסקאות בשוק, ולגרום לקבלת החלטות שגויה בקרב הרוכשים והקונים.  
 

כתיבת תגובה