S&P מעלות: "אנו צופים שהעלייה במחירי הדירות תואץ ל-6% ב-2015"

אולם בחברת הדירוג סבורים שירידה בכוח הקנייה של רוכשי הדירות ואמצעים מקרו-יציבותיים יגבילו את העלייה במחירי הדירות בטווח הארוך יותר * "הסובסידיות הממשלתיות המוצעות עשויות להועיל לקבלנים יותר מאשר לרוכשי הדירות"

 
"בשנה הנוכחית, אנו צופים שצמיחת התמ"ג ומדיניות מוניטרית מרחיבה יתמכו במחירי הדירות, זאת, בניגוד למגמה בשנת 2014 בה נחלש שוק הדיור בישראל, בעיקר בתגובה לירידה בביקוש לדירות באמצע השנה, שנבעה ברובה מאי ודאות לגבי תזמונן של התכניות הממשלתיות להורדת מחירי הקנייה של דירות לקונים זכאים", כך לפי מאמר של S&P מעלות שפורסם היום ועסק בסוגיית הדיור.
 
"אנו צופים שהעלייה במחירי הדירות תואץ ל-6% ב-2015 בשל מימוש הביקושים שהצטברו, ואז תואט ל-3% ב-2016 עם העלייה ההדרגתית בשיעורי הריבית".
 
אולם בחברת הדירוג סבורים שירידה בכוח הקנייה של רוכשי הדירות ואמצעים מקרו-יציבותיים – שמטרתם להתמודד עם הסיכונים המערכתיים של הגידול המהיר בהיקף המשכנתאות – יגבילו את העלייה במחירי הדירות בטווח הארוך יותר.
 
 
ב-S&P מתייחסים לבחירות האחרונות ולרפורמות הצפויות בעקבותיהם בשוק הדיור: "אי הוודאות לגבי יישום רפורמות הדיור לאחר הבחירות במארס צפויה להמשיך ולהגביל את שוק הדיור. אנו סבורים שהאמצעים יתמכו בכח הקנייה של רוכשי הדירות ושהם צפויים להגדיל את הביקוש לדירות. הורדת המע"מ לרוכשים מסוימים עשויה להזין את הביקוש, ובסביבה של מחסור בהיצע ליצור לחץ לעליית מחירים. תגובה בלתי גמישה של ההיצע לעלייה בביקוש תצמצם את יעילותם של אמצעי מדיניות פיסקליים שמטרתם לתמוך בשוק הדיור באמצעות סובסידיות.
 
"יתר על כן, הסובסידיות הממשלתיות המוצעות עשויות להועיל לקבלנים יותר מאשר לרוכשי הדירות. אם הרפורמה תבוטל, כפי שרבים צופים, אנו סבורים שנראה זינוק בעסקאות כתוצאה מהביקוש הרב שהצטבר".
 
אולם שני גורמים מרכזיים לדבריהם צפויים להגביל את העלייה במחירי הדירות בטווח הבינוני. כח הקנייה של רוכשי הדירות נשחק מאז 2009 עקב עלייה של 85% במחירים של נכסי הדיור מ-2008 ועד הרבעון השלישי של 2014. היחס בין מחירי הדירות לשכר הדירה גבוה במידה ניכרת מהממוצע ארוך הטווח, דבר המרמז על הערכת יתר של עד 10% במחירי הדירות נכון לרבעון השלישי של 2014.
 
מלבד זאת, היקף החוב של משקי הבית זינק בשנים האחרונות, במקביל לעלייה במחירי הדירות, והוא עומד כעת על כ-40% מהתמ"ג.  

תמונה: פלאש90

כתיבת תגובה