שוק השכרת המשרדים כבר נערך למיתון

על רקע חשש ממיתון, בעלי נכסים מנסים לסגור עסקאות במהירות ומציעים לשוכרים חבילות הכוללות מפרטי בנייה משופרים ותקופות ארוכות יותר של פטור מתשלום שכירות. בראש העין נרשמה ירידת המחירים הבולטת ברבעון השני

התחזיות להאטה בפעילות המשק הצליחו להוריד במעט את מחירי השכירות בשוק המשרדים, ובמקביל האיצו את קצב סגירת העסקאות כאשר היזמים מציעים הטבות לשוכרים. מסקירה של חברת אינטר ישראל יועצי נדל"ן, שותפתה של פירמת ייעוץ הנדל"ן הבינלאומית קושמן וויקפילד, עולה כי ברבעון השני של 2014 חלה ירידה של כ־1.4% בממוצע בדמי השכירות של משרדים, מ־49.7 שקל למ"ר ל־49 שקל למ"ר, לעומת הרבעון הראשון.

 
לפי הסקירה, שבדקה את מחירי השכירות ברמת מעטפת בתשעה אזורים שונים במרכז הארץ, מנתניה בצפון ועד נס ציונה ורחובות בדרום, האזורים שבהם חלו שינויים בדמי השכירות הם ראש העין עם ירידה של כ־5%, ונתניה וכפר סבא עם ירידה של כ־2%. בערים פתח תקווה, נס ציונה, רחובות, הרצליה, רעננה והוד השרון נרשמה יציבות, ובאיירפורט סיטי חלה עלייה של כ־2.5%. לדברי יורם בלומנטל, שותף באינטר ישראל יועצי נדל"ן, "בשל החשש ממיתון במשק ובגלל נבואות זעם שפורסמו לאחרונה, נוצרה אווירת דחיפות לסגירת עסקאות בקרב יזמים. אווירה זו באה לידי ביטוי בפשרות שלא נראו ברבעונים הקודמים, למשל ב'צ'ופרים' לשוכרים, שלא באים לידי ביטוי באופן ישיר במחיר דמי השכירות למ"ר, כגון מתן תקופה ארוכה יותר ללא תשלום שכירות כמכשיר להתחשבנות (לדוגמה במקרה של שיפוצים), מפרטי בנייה משופרים ועוד", הוא מסביר. סיבה נוספת שמעודדת את היזמים לפזר הטבות היא הציפייה כי ב־2017 עשויים להיווצר עודפים עצומים של שטחי משרדים. לפי בלומנטל, לתקופת הלחימה בעזה השפעה זמנית אשר הובילה בעיקר לדחייה של ביקורי נציגים של חברות מחו"ל עד להתבהרות המצב הביטחוני, אך לא הובילה לביטול עסקאות.
 
 
ראש העין רשמה את הירידה החדה ביותר, מ־39 שקל ל־37 שקל למ"ר, ובאינטר מגדירים זאת כ"אפקט כחלון", אשר משמעותו כי האזור שבעבר ייצג בעיקר חברות תקשורת, ממשיך להיפגע מהשינויים בענף. אזור התעשייה אפק ממשיך לרדת ומתקשה למצוא שוכרים מענפים אחרים. עם זאת, חברת אמות מצליחה בעקביות לאכלס את המתחם הנטוש של בטר פלייס, אשר משתרע על 17 אלף מ"ר של משרדים ברמת גמר גבוהה. עד כה אוכלסו כ־80% מההמתחם.
 
בהרצליה, לאחר העלייה שאפיינה את הרבעון הקודם, מחיר השכירות נותר ללא שינוי, על 67 שקל למ"ר. לאחרונה נסגרו בעיר כמה עסקאות שממשיכות את מגמת האטרקטיביות של אזור הפיתוח, ואת התחרות עם תל אביב, כאשר בין היתר בנק ההשקעות השוויצרי UBS שכר שם שטח משמעותי. בהרצליה פיתוח יש חמישה פרויקטים בהקמה, מה שעלול להאט את אכלוס השטחים הפנויים, בגלל עליית המחירים והתחרות עם תל אביב. בלומנטל מעריך כי עליית המחירים חייבת להיעצר, ובעתיד הלא רחוק ייתכן שאף יורגשו ירידות מחירים בהרצליה.
 
נתניה ממשיכה להפגין חולשה, וברבעון נרשמה ירידת מחירים קלה מ־40 שקל למ"ר ל־39 שקל למ"ר. בכפר סבא יש מלאי משרדים שטרם הושכרו, בעיקר בבית אלבה, מה שמוביל לירידת מחירים נקודתית. עם זאת, באינטר מעריכים כי המגמה צפויה להשתנות בהמשך, הודות לכביש 531 שייפתח בסוף 2015 ויהפוך את העיר לחלופה איכותית להרצליה, בעיקר בגלל פער המחירים.

כתיבת תגובה