היועץ המשפטי: חוק הטבת המע"מ עלול לגרום לפגיעה בשוויון

גם אחרי קביעת הרף החדש ל – 950 אלף שקל לדירה חדשה למי שלא שירת בצה"ל, עדיין נותרה בעיית האפליה ו"יש להתמודד עם קושי זה בחקיקה אך אין בכך כדי למנוע את אישור הצעת החוק", כותב היועץ המשפטי לממשלה * במקביל קבוצות הרכישה מבקשות לעכב את הצעת החוק: "כ–60% מרוכשי הדירות דרך קבוצת רכישה הם זוגות צעירים שזוהי דירתם הראשונה"

לקראת הדיון הצפוי בהטבת מע"מ בשיעור אפס של משרד האוצר בוועדת השרים לחקיקה, פורסמה הצעת החוק המעודכנת לעיון השרים.
 
במסגרת הצעת החוק פורסמה גם עמדת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שמותח ביקורת על אפליית הציבור החרדי והערבי: "תכליתה של ההצעה להעניק הטבות מועדפות למי ששירתו את המדינה, נועדה להוקיר את המשרתים ולפצות על חסרון הכיס שנוצר להם. תכלית זו היא תכלית ראויה. יחד עם זאת, הבחנה זו מוציאה את החלק הארי של האוכלוסייה הערבית והחרדית מלהיות רוכשים מוטבים ועלולה לגרום לפגיעה בשוויון", כך על פי היועץ המשפטי לממשלה.
 
"האבחנה בין מי ששירתו את המדינה לבין מי שלא שירתו איננה אבחנה פסולה אם היא רלוונטית לתכליותיו של ההסדר הספציפי בו מדובר, ובלבד שתהיה סבירה ומידתית. קו הגבול לעניין זה אינו חד. הצעת החוק מעוררת, אם כן, שאלות חוקתיות. אולם לאור השינויים שנערכו בתזכיר מאז שהופץ להערות הציבור ובעקבות הערות היועץ המשפטי לממשלה, אין מניעה משפטית לקידומה".
 
עוד נכתב בעמדת היועץ המשפטי לממשלה כי: "הצעת החוק אינה מסדירה את דרך חלוקת ההטבה בין הזכאים לה. על פי הנתונים שבידינו, לפחות ביחס לתקופה הקרובה היצע הדירות יהיה נמוך באופן משמעותי ממספר הזכאים. מצב זה בו קיים עודף משמעותי של ביקוש על ההיצע עלול להביא לצבירת כוח רב בידי הקבלנים המוכרים ומעלה חשש לאי סדרים ביחס לאופן מימוש ההטבה על ידי הזכאים לה, ואולי אף לניצולה לרעה".
 
באותו הזמן, למרות ההתרעות מפני השלכות הצעת החוק, מסכם היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו בשורה הבאה: "יש להתמודד עם קושי זה בחקיקה אך אין בכך כדי למנוע את אישור הצעת החוק".
 
אגב, בעקבות השינוי וקביעת מחיר הגג בטיוטה הנוכחי ל–950 אלף שקל לדירה חדשה גם למי שלא זירת בצה"ל, גרר מיד את הקפצת אובדן ההכנסות ממסים הצפוי עקב יישום החוק, מ–2.2 ל–2.4 מיליארד שקל בשנה – כלומר, זינוק של 9%. בהתחשב בכך שעד כה הממשלה לא קבעה מהיכן בדיוק תקצץ את האובדן הצפוי הזה, מדובר באבן נגף של ממש בדרך למימוש החוק.
 
הערכה היא שמיד עם אישור החוק, יוגשו נגדו עתירות לבג"ץ על רקע אפליה. אם תבוטל האפליה לחלוטין, סביר שהפסד ההכנסות ממסים יזנק לרמות של 2.7–2.8 מיליארד שקל בשנה.
 
בינתיים, מי שחש מקופח הם מארגני קבוצות הרכישה, שלא נכללים בחוק. פורום מארגני קבוצות הרכישה שבלשכות המסחר הוציא לשרי הממשלה מכתב, שבו נטען כי החוק המוצע מפלה לרעה רוכשי דירות מגורים דרך קבוצת רכישה, ומעניק הטבה רק למי שירכשו דירותיהם מקבלנים. "מדובר בפגיעה לא מידתית ולא חוקתית, שכן כיום כרבע מדירות המגורים החדשות בישראל נבנות דרך קבוצות רכישה ועמותות, הן באזורי הביקוש והן בפריפריה. כמו כן, כ–60% מרוכשי הדירות דרך קבוצת רכישה הם זוגות צעירים שזוהי דירתם הראשונה", כתב הפורום.

תמונה: פלאש 90

כתיבת תגובה