הבנקים לא מוכנים להעניק ליווי בנקאי לקבוצות רכישה בחריש

גם גופים חוץ־בנקאיים, ובהם חברות הביטוח הראל ומנורה, בתי ההשקעות אקסלנס ואלטשולר שחם וקרנות פרטיות – מסרבות להעניק את הליווי ומאות יחידות דיור תקועות

הבנקים לא מוכנים ללוות קבוצות רכישה בחריש: קבוצת רכישה המאורגנת באמצעות חברת מינהל מגורים ישראל לבניית  588 יחידות דיור בחריש, לא מצליחה למצוא גוף פיננסי שילווה את פעילותה, מה שמעכב את הקמת הפרויקט.

הקבוצה השיגה היתרי בנייה והשלימה את הקמת הקירות ההיקפיים הנדרשים לבינוי – אבל זה כשנתיים לא מצליחה למצוא גוף בנקאי או אחר להקמת הפרויקט. לטענת מארגני הקבוצה, הם מנהלים מגעים בימים אלה עם אחד הבנקים, והם אופטימיים לגבי פתרון הבעיה, כך לפי הפרסום הבוקר ב'דה-מרקר'.

על פי מכתב שהפיצה החברה בקרב חברי העמותה, הסכום הנדרש לה הוא 250–300 מיליון שקל, מה שמשאיר את אפשרות הליווי רק לבנקים גדולים – לאומי, הפועלים ומזרחי טפחות. בתחילת 2014 הודיע לאומי, שליווה קבוצה אחרת שהוקמה על ידי מינהל מגורים לישראל, כי הנהלת הבנק החליטה להגביל את מכסת הדירות שהוא מלווה בחריש ל-1,000 יחידות דיור בלבד, ולכן לא יוכל ללוות את הקבוצה. גם המגעים עם מזרחי טפחות והפועלים לא צלחו.

עוד עולה מהמכתב כי לאחר הסירוב של הבנקים הגדולים, פנתה הקבוצה לבנקים אחרים אחרים – דיסקונט, הבינלאומי, אגוד וירושלים – אבל גם הם סירבו ללוות את קבוצת הרכישה.

החברה פנתה גם אל גופים חוץ־בנקאיים, ובהם חברות הביטוח הראל ומנורה, בתי ההשקעות אקסלנס ואלטשולר שחם וקרנות פרטיות, ללא הועיל. פניית החברה לקרן יסודות כשלה גם היא, שכן לדברי הנהלת מינהל מגורים, הקרן לא הצליחה לגייס את הכספים. קרנות אחרות כמו אקספו, ברקן קפיטל ואחרות לא היו מעוניינות גם הן ללוות את הפרויקט.

"למעשה, יזמנו ובחנו כל מבנה פיננסי אפשרי, ולא פסחנו על בירור מעמיק של כל קצה חוט או הזדמנות עם כל הגופים המשקיעים בענף הנדל"ן בישראל", כתבו פלד, ונטורה ומורט לחברי הקבוצה.

השלושה לא רואים סיכוי רב שהבנקים הגדולים ישנו את עמדתם לגבי מימון העמותה. לכן, לדבריהם, הם מנסים לקדם שיתוף פעולה בין בנק לגוף מוסדי, שיזרים את ההון הנדרש. אפשרות אחרת שעומדת על הפרק היא חלוקת העמותה לשתי קבוצות משנה, או יותר, שכל אחת מהן תקדם בנפרד את המבנים שלה. היתרון בצעד זה הוא שלבנקים קל יותר ללוות קבוצות קטנות יותר.

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "החל ברבעון הרביעי של 2015, כל מכרזי הקרקע למגורים שמפרסמת המדינה, באמצעות רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון, למעט חריגים, משווקים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, שאינה מאפשרת השתתפות של עמותות וקבוצות רכישה.

"אשר לאירוע המתואר, שעניינו מכרז קרקע שפורסם ב-2012, נציין כי בחריש פועלות כ-16 עמותות וקבוצות רכישה שזכו במכרזי המדינה, רובן הגדול נמצאות בתהליכים מתקדמים של התקשרות עם בנקים מלווים, וחלקן אף נמצאות בשלבי בנייה שונים. האירוע המתואר הוא מקרה חריג הנובע, ככל הידוע לנו, מגודל העמותה, שמקשה על קבלת המימון הנדרש".

כתיבת תגובה