הזוגות הצעירים משלמים ריבית גבוהה על "ההון העצמי" לרכישת דירה

ח"כ אורלי לוי אבקסיס הטיחה את האמת בפני ראשי בנק ישראל: "הזוגות הצעירים משלמים על זה ריבית מטורפת שלא דומה לשום ריבית של משכנתא. אתם סיבכתם אותם בסיכונים מיותרים לחלוטין"

זקן

ח"כ אורלי לוי אבקסיס מסירה את המסכה ומציגה את התמונה האמיתית עימה מתמודדים הזוגות הצעירים בבואם לרכוש את דירתם הראשונה: "בנק ישראל והאוצר שלחו את הזוגות הצעירים לקחת הלוואות מהמשפחה, מחברים, מאנשים זרים, מחברות כאלה, ומציגים את זה כהון עצמי. אתם יודעים שזה לא הון עצמי", אמרה לוי לנציגי בנק ישראל בישיבת ועדת הרפורמות של הכנסת בשבוע שעבר.

לדבריה, "הזוגות הצעירים משלמים על זה ריבית מטורפת שלא דומה לשום ריבית של משכנתא. אתם סיבכתם אותם בסיכונים מיותרים לחלוטין", אמרה והוסיפה, "אם מישהו חושב שהיום בתוך המערכת (הזוגות הצעירים) שכבר קיבלו משכנתאות, ההון העצמי שהם הציגו – זה הון עצמי שלהם, אז או שהוא טיפש או שהוא עיוור"

קודם לכן, בדיון טענה היועצת המשפטית של בנק ישראל, טידה שמיר, כי הבנק פועל לצמצום תופעת המשקיעים בדירות והביאה כדוגמה את מגבלת ההון העצמי (LTV) המחייבת משקיעים להעמיד עד 50% מהיקף המשכנתא.

על כך הגיבה לוי-אבקסיס: "אם אתם חושבים שאנשים לא מציגים בצורה מעוותת כספים שהם לוו לכל מטרה כהון עצמי – אז אתם טועים. אני היום עומדת לפני משכנתא ומציעים לי כל מיני גופים באישור משרד האוצר, 'בואי תיקחי, אנחנו יכולים להעמיד לרשותך הון עצמי, בואי תשלמי איקס אחוזים ריבית".

המגבלות הנוכחיות על זוגות צעירים הנוטלים משכנתא נקבעו על ידי המפקח על הבנקים ב-29 באוקטובר 2012. כדי למנוע לקיחת "משכנתאות ממונפות" קבע המפקח על הבנקים כי שיעור המימון לרוכשי דירה ראשונה יוגבל ל-75% ממחיר הדירה, והיתר – הון עצמי שיביאו הרוכשים. שיעור המימון לרוכשי דירה להשקעה הוגבל ל-50% ושיעור המימון למשפרי דיור הוגבל ל-70%.

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "מגבלות הפיקוח על הבנקים, ובהן המגבלה אודות יחס המימון, הן אפקטיביות בהפחתת הסיכון הנשקף משוק האשראי לדיור, קודם כל ללווים עצמם, וגם ליציבות המערכת הבנקאית".

כתיבת תגובה