קבינט הדיור אישר: 40 אלף דירות יוקמו במסלול מואץ

בישיבה אחת החליטה הממשלה להעביר לתכנון מזורז יותר ממחצית מכמות קרקעות בהן מטפל מנהל התכנון בשנה שלמה; על פי החוק 30% מהדירות במתחמים יהיו דירות להשכרה, אך בפועל בכל המתחמים מלבד אחד אושרו ליזמים חריגות מכלל זה

קבינט הדיור קיבל אתמול את הצעתו של שר האוצר להכריז על 13 מתחמים מועדפים לדיור ובהם קרקע לבניית קרוב ל-40 אלף יחידות דיור. הכרזת הקבינט תאפשר להעביר אותם למסלול תכנון מואץ בותמ"ל (ועדה למתחמים מועדפים לדיור). לשם השוואה, מוסדות התכנון הרגילים מאשרים בממוצע בשנה אחת תוכניות לבניית 80-60 אלף יחידות דיור. ובמילים אחרות, בישיבה אחת החליטה הממשלה להעביר לתכנון מואץ יותר ממחצית מכמות קרקעות בהן מטפל מנהל התכנון בשנה שלמה.

משהוכרז מתחם כמועדף לדיור, הגופים המתכננים (במקרה הזה רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי) עוקפים את מסלול התכנון הרגיל של הועדות המחוזיות לתכנון ובנייה.
 
החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים, אושר כהוראת שעה באוגוסט 2014 בשלהי כהונת הכנסת הקודמת. על פי החוק, במטרה לאפשר גידול מהיר בהיצע הדירות בישראל הוקם ותמ"ל שלה סמכויות כמעט כשל מוסד התכנון העליון- המועצה הארצית לתכנון ובניה. משום כך החלטותיה מבטלות החלטות של ועדות מחוזיות. החלטת הותמ"ל סופית ולא ניתן לערער עליה, וזאת בניגוד להליכים הרגילים בועדות המחוזיות. בנוסף, נטען על ידי המתנגדים להליך כי הרכב החברים בותמ"ל מוטה שכן מרבית חבריו הם נציגים של משרדי הממשלה. זאת לעומת הועדות המחוזיות בהן יש לרשויות המקומית, וארגונים אזרחיים שונים יכולת גדולה יותר להשפיע.
 
 
על פי החוק, הגופים המתכננים בנייה על אדמות מדינה- רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), משרד הבינוי, ורשויות מקומיות יכולים לבקש כי תוכנית מסוימת תידון בוותמ"ל אם זו עומדת בקריטריונים מינימאליים – בניית לפחות 750 יחידות דיור או 500 בישובי מיעוטים, ובמנהל התכנון מתרשמים כי היא ברת ביצוע, תעבור התוכנית להצבעת קבינט הדיור.
 

 
 

עוד נציין כי, יותר ממחצית המתחמים שהועברו לוותמ"ל הם ביישובי מיעוטים, ובהם אום אל פחם שבה מתחם ענק המיועד לבניית 4,000 יחידות דיור וכפר כנא שבו קרקע לבניית 5,000 יחידות דיור. בסך הכל הועברו לוותמ"ל קרקעות המאפשרות בניה של כ-18 אלף יחידות דיור בישובי מיעוטים.
 
החוק קובע הקצאת שליש להשכרה, אך ברוב המתחמים אישרו חריגות
 
על פי חוק הוותמ"ל יש להקצות כ-30% מהדירות במתחמים המועדפים להשכרה, אלא אם נמצאים נימוקים שאינם מאפשרים זאת. הפעם, רק ב-4 מתוך 13 המתחמים הוקצו יחידות דיור להשכרה ורק באחד המתחמים הגיעו למלא הפוטנציאל שמאפשר החוק – 30% (במועצה המקומית אכסאל שבצפון). באשקלון הועברה לוותמ"ל תוכנית שבה 20% מהדירות להשכרה, בקצרין ובאופקים 5%, וכאמור ביתר המתחמים אין דיור להשכרה.
 
לרוב, הנימוקים השוללים הקצאת דירות להשכרה הם כלכליים. כך לדוגמא במתחם בבאר יעקוב בשטח בו שוכן מחנה צריפין מתוכננות יותר מ-7,000 דירות. בהצעת ההחלטה שהוגשה לקבינט הוסבר כי ההכנסות משיווק הקרקע מיועדות למימון פינוי המחנה ולפיכך יש קושי לממן פרויקט של דיור להשכרה. במתחם בקרית אתא המיועד לבניית 5,000 יחידות דיור הוסבר כי התקבולים משיווק הקרקעות מיועדים למימון הסכם לפיצוי קיבוצים שהקרקע שימשה אותם לחקלאות.
 
כמות דירות להשכרה
באר יעקב 7,200
ביא אל מכסור 1,200
עילוט 570
איכסאל 560
קריית אתא 5,500
איכסאל 1,600 – 30% להשכרה
אום אל פאחם 4,500
אשקלון 5,000 – 20% להשכרה
קצרין 1,800 – 5% להשכרה
אופקים 1,200 – 5% להשכרה
מזרעה 600
טמרה 4,000
כפר כנה 5,000

כתיבת תגובה