הסדרה של 3000 יח"ד ובניה של למעלה מ 1,122 יח"ד בתכנית מחיר למשתכן באום אל פחם • היום (ד') אושרה להפקדה בותמ"ל הסדרה של שתי שכונות באום אל פחם, בניה חדשה של יחידות דיור בתכנית "מחיר למשתכן" ושיפור המצב הקיים על ידי הסדרת דרכים, הוספת שטחי תעסוקה ומבני ציבור, בניה בציפיות גבוהה יותר והגדרת סל זכויות לכל אזור
שאול כהנא 15.01.2020
בהתאם להחלטת הממשלה 922 שהרחבנו עליה כאן לפני חודשיים, להכשיר חלק מהדירות שנבנו באופן לא חוקי על שטחים חקלאיים במגזר הערבי, על מנת לקדם תכניות בניין עיר ותשתיות הגיוניות, היום אושרה להפקדה בותמ"ל, תכנית להסדרה של 3,000 יח"ד ובניה של למעלה מ-1122 יח"ד חדשות בעיר אום אל פאחם.
התכנית אותה מקדם משרד הבינוי והשיכון בותמ"ל, צפויה לפתח את העיר אום אל פחם ולשנות את פניה, בשני חלקים:
החלק הראשון, כולל את שכונות עיר ג'ראר ואל עראייש – שכונות קיימות ובנויות, היושבות על קרקע חקלאית ומכילות כ-3000 יח"ד. התכנית מסדירה את השכונות, במסגרת החלטה 922, על ידי הגדרה והפקעה של הדרכים לשימוש כלל הציבור, הגדרת שטחים למבני ציבור ושטחי ציבור פתוחים, אשר יענו על צרכי תושבי השכונות, וכן הגדרת סל זכויות שיהווה פתרון וייתן מענה לצרכי הקניין הפרטי במצב הקיים ויאפשר הגדלת שטחי בניה, ציפוף המרקם הקיים והוספת יחידות דיור.
עד כה השקיע משרד הבינוי והשיכון 8 מיליון שקלים בתכנון הבניה, כאשר בהמשך מתכנן המשרד לתקצב את התכנון בעוד 14.4 מיליון שקלים, שיינתנו לאחר אישור משרד האוצר.
בחלק השני נמצא האזור שבין שתי השכונות, בו ייבנו מעל ל-1,122 יח"ד, שטחי ציבור ושטחי תעסוקה, שייבנו על קרקעות מדינה. יחידות הדיור ישווקו, לראשונה בעיר אום אל פחם, במסגרת תכנית 'מחיר למשתכן', במחיר מוזל ובהנחה משמעותית ממחיר הדירה בשוק החופשי.
תמהיל הבינוי החדש בעיר, מגוון ומהווה איזון בין בניה פרטית המקובלת בישוב ובין בניה יזמית, בהתאמה לאפשרויות השיווק. טיפוסי הבניה המותאמים לטופוגרפיה, מנצלים את השיפועים למתן איכויות מגורים גבוהות, הכוללות גינות או מרפסות לרוב היחידות, עם מבטים לנוף הפתוח.
התכנית משלבת ארבעה מבני ציבור: בתי ספר יסודיים, בית ספר על יסודי ומתנ"ס. בנוסף לכך, מתוכננים מגוון מוסדות שכונתיים וכן מוסדות עירוניים, ביניהם היכל ספורט, מגרש כדורגל, מרכז יום לקשיש, מרכז תמיכה עירוני במערכת החינוך, מבנה רווחה יישובי ועוד.
עוד במסגרת התכנית, מתוכננת הסדרה לכביש, אשר מדרום לכביש הראשי 6535, אליו צמודה דרך נופית וטיילת. הרחוב הראשי של השכונה, מחבר בין הכביש הראשי לבין דרך ואדי חאלד, ומתפצל בנוסף, לכיוון השכונה החדשה הקיימת – קטאין אל שומר, ומבני הציבור שלה. בכביש מתנהלת התחבורה הציבורית, ועליו ממוקמות הפונקציות השכונתיות והעירוניות הראשיות.
התכנון מתייחס לרגישות הנופית הגבוהה הקיימת באזור: מערכת השטחים הפתוחים, חודרת לתוך רצועות הבינוי ונצפית מנקודות רבות בתוכנית, ומערכת הכבישים פרוסה בצורה מיטבית על גבי השטח ומאפשרת נגישות טובה למבני הציבור והשטחים הפתוחים, תוך כדי השלמת הרקמה העירונית הקיימת בישוב.
חשוב לציין, כי טרם הוכרז המתחם על ידי קבינט הדיור כמתחם מועדף לדיור, נבחן הנושא על-ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, אשר הכריע כי ניתן לפרש את חוק הותמ"ל לקולא ביחס למתחם זה, וכי ניתן לקדם את התכנון במסגרת הותמ"ל, על אף הבניה הבלתי חוקית הקיימת בתחום המתחם. זאת, נוכח מצוקת הדיור במגזר הערבי בכלל ובעיר אום-אל פחם בפרט.
ההחלטה הותנתה בכך, שלא תהיה בנייה בלתי חוקית חדשה במתחם ואכן בניה כזו לא הייתה.
בני דרייפוס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "ישנה חשיבות מכרעת, להסדרת הבנייה במגזר הערבי ויישום החלטת ממשלה 922, הן למגזר והן למדינת ישראל בכלל. נמשיך לפעול עם הרשויות במגזר הערבי בשיתוף פעולה מלא, לטובת צמצום מחסור הדיור ופיתוח היישובים במגזר, בדגש על תכנון ופיתוח המותאמים לצרכיהם".
אריאל יוצר, סגן הממונה על התקציבים ויו"ר הותמ"ל: "התכנית שהובאה היום לותמ"ל, מהווה צעד משמעותי לפיתוח והרחבת הישוב אום אל-פחם וכוללת הסדרת שטחי מגורים, יחד עם תוספת מבני הציבור הנדרשים, מערכי דרכים, שטחים פתוחים ותשתיות שלא הוקמו עד היום. כל אלה יחד עם הקמת אלפי דירות חדשות, הדרושות לישוב ולאזור. מדובר על מהלך מבורך של שיתוף פעולה בין משרד השיכון לבין הרשות המקומית והמועצה האזורית השכנה".
ורד סלומון ממן, אדריכלית ראשית במשרד הבינוי והשיכון: "התכנית שהובלנו יחד עם הרשות המקומית, עקב בצד אגודל עם המון סבלנות ורגישות, מסמלת עידן חדש בתכנון ביישובי המגזר. מאמץ תכנוני רב הושקע על ידי המתכננים, ממשרד 'קורין אדריכלים', מנהלי הפרויקט ממשרד 'אתוס' ובהובלת אדריכל מחוז חיפה, הוד אבו ליל, מטעם משרד הבנוי והשיכון.
"נעשה מאמץ אדיר לתת מענה למצב קיים ולייצר גם בניה חדשה צפופה ואיכותית, הנותנת מענה לצורכי הדיור של זוגות צעירים ומשפחות במגזר. שיתוף הפעולה מצידה של המועצה האזורית מנשה, אינו מובן מאליו ואני שמחה שהיה לי חלק בדיאלוג, שנוצר בין שתי הרשויות המקומיות, שפועלות למען כל התושבים החיים באזור.