אוקראינה הפכה למדינה האירופאית הראשונה שאישרה בקריאה שניה את חוקיות השימוש במטבעות הקריפטו, אך עובדה זו לא סייעה לעולם המטבעות הדיגיטליים שצלל בסוף השבוע האחרון בחדות | בעוד כמעט כל המטבעות רשמו ירידות, היה אחד שדווקא השלים זינוק מפואר במיוחד, המטבע 'סולנה' הגיע תוך שנה לשווי של כ-60 מיליארד דולרים, מדובר בזינוק של יותר מ-13,200% בשוויו מתחילת 2021
אהרן פיין 12.09.2021במהלך סוף השבוע האחרון אישר הפרלמנט האוקראיני ברוב גדול של 276 תומכים מול 6 מתנגדים בלבד את חוקיותם של מטבעות הקריפטו בקריאה השנייה. בכך הפכה אוקראינה למדינה האירופאית הראשונה, והשלישית בעולם כולו המכירה במטבעות אלו.
בשונה מאל סלבדור שהפכה את הביטקוין למטבע רשמי במדינה, באוקראינה – אם אכן הנשיא וולדימיר זלנסקי יחתום ויאשר את המהלך והוא יעבור את השלמות החקיקה שונות שיאושרו כחוקים נלווים – הוא יוכר לשימוש באוקראינה, אך לא כמטבע רשמי של המדינה, כך הסבירו באתר ICE, תוך שהם מצטטים מקור במשרד לשינוי דיגיטלי שהסביר לעיתון "קייב פוסט" כי חוקים להסדרת המס על נכסי קריפטו צפויים לעבור עד סוף השנה, במאמץ לפתוח את השוק לסוחרים במדינה עד תחילת 2022. מדובר בבשורה לסוחרים שעד כה סבלו מחוסר הבהירות בשוק האוקראיני שמחד לא שלל את השימוש במטבעות הקריפטו אך גם לא אישר אותם. מציאות זו גרמה לא אחת לשלטונות לחשוד בפעילותם של הסוחרים.
למרות האישור וההכרה הראשוניים באירופה, המטבעות הקריפטוגרפיים רשמו (כמעט) כולם ירידות. על פי הסקירה שהובאה ב-ICE, המטבע המוביל ביטקוין ירד ביום חמישי האחרון בשיעור של 2.10%- למחיר של 46,425.6 דולר. ביום שני לפניו עמד מחירו של הביטקוין על 52,662 דולר – הצניחה גרמה לביטקוין סיכום שבועי שלילי מאוד עם ירידה של כמעט 4%- לשווי שוק של 874.45 מיליארד דולר.
מגמה שלילית זו השתקפה גם במטבע את'ריום שנמכר בערב יום חמישי ב-3,491.06 דולר ושווי השוק שלו 410.05 מיליארד דולר. נתון המשקף ירידה יומית של 1.8% שהצטרפה לצלילה שבועית בשיעור של 6.81%-. ימים ספורים לפני זה הוא נסחר בשווי של 3,900 דולר. המטבע השלישי בשוויו ביננס קוין רשם אף הוא ירידה של 4.04%- למחיר של 418.3 דולר, כשביום שני בשבוע שעבר אמד מחירו על 502 דולר. השינוי השבועי שלו שיקף התרסקות קשה מאוד בשיעור של 13.45%-.
גם שוויו של המטבע קרדנו נקבע בחמישי בערב על שיעור שינוי של 4.52%- למחיר של 2.42 דולר. לאחר שבתחילת השבוע הוא נסחר במחיר של 2.73. נתון שמשקף לו שבוע של צלילה ב-15.04%-. המטבע ריפל ירד אף הוא והתקרב בחמישי לשווי של דולר בלבד ששיקף ירידה יומית של 4.52%- וירידה שבועית של 7.66%- עד למחיר של 1.11 דולר בלבד, וזאת לאחר שביום שני הוא נסחר בשווי של 1.39 למטבע. הדוג'קוין הציג מחיר מטבע של 25 סנט והוא רשם את הירידה הנמוכה של היום: 1.43%- בלבד, אך עדיין השינוי השבועי של המטבע שמחזיק באחוזים גבוהים איבד 8.76%- מערכו.
סולנה במקום השישי
בעוד כמעט כל המטבעות רשמו ירידות, היה אחד שדווקא השלים זינוק מפואר במיוחד, על פי הדיווח ב'גלובס' המטבע 'סולנה' עקף את דוג'קוין וריפל, ותוך שנה הגיע לשווי של כ-60 מיליארד דולרים. ומשווי של פחות מ-2 דולרים לכל מטבע, הוא נקבע ביום חמישי בשבוע שעבר על 214.96 דולרים למטבע, על פי נתוני חברת המחקר Messari, מדובר בזינוק של יותר מ-13,200% מתחילת השנה בשווי המטבע.
כעת הפך המטבע סולנה לשישי מבחינת שווי השוק שלו – אחרי ביטקוין, את'ריום, קרדנו, בייננס קוין וטתר, סקרו ב'גלובס', והסבירו כי בניגוד לביטקוין ולאת'ריום, שמשתמשים בשיטת הוכחת עבודה (PoW), סולנה משתמשת באלגוריתם שנקרא Proof of History (PoH), שיוצר תיעוד המוכיח כי אירוע התרחש ברגע מסוים בזמן. במקביל עמלת העסקה הממוצעת עומדת על 0.00025 דולר, הרבה פחות מהעלות הממוצעת של ביצוע עסקה באת'ריום – 46.5 דולר נכון ליום שישי, על פי theblockcrypto.
סקוט מלקר משקיע ואנליסט קריפטו שמנחה את הפודקאסט "The Wolf Of All Streets" צוטט ב'גלובס': "סולנה היא מתחרה לגיטימית לאת'ריום, עם עסקאות במהירות בזק בשבריר מהמחיר. מפתחים ומיזמים נשענו על סולנה במשך שנים, מה שמתבטא בהתפוצצות של מחיר ושימוש".
לואן ונקאטאפן, מייסד ומנהל שותף בחברת Blocklabs Capital Management, שיבח אף הוא את סולנה וצוטט: "זה בלוקצ'יין בעל ביצועים גבוהים במיוחד וזמן השהיה נמוך. יש התפשרות היסטורית בטכנולוגיית הבלוקצ'יין בין אבטחה, ביזור ומהירות. סולנה היא הניסיון הרציני הראשון לפתור את הדילמה הזו".
מנגד צוטט אנטולי יעקובנקו, מייסד המיזם, שהתייחס בוועידה בתחילת החודש לתחרות מול את'ריום: "אני שונא את העניין של 'רוצח האת'ריום'. אני מפתח קוד פתוח. התפיסה השגויה הגדולה שיש לאנשים בנוגע למיזמים של קוד פתוח היא שאפשר להרוג אותם. אין שום דרך להרוג את האת'ריום, זה בכלל לא משהו שאנחנו חושבים עליו. מי שאנחנו מתחרים בו הוא נאסד"ק והבורסה בניו יורק. אנחנו ממוקדים לגמרי בתחרות מול בורסת ניו יורק, מול נאסד"ק, עם הבורסות הגדולות ביותר עם מניות. אם נצליח לעשות זאת, כפרויקט קוד מבוזר… אני חושב שזו תהיה תוצאה מעניינת מאוד. זה שווה ניסיון".