הסוף הרשמי לסאגה: אחרי שבראשית החודש חתמו אלקטרה מוצרי צריכה (מקבוצת 'אלקו') והפניקס על רכישת השליטה ביינות ביתן – הממונה על התחרות אישרה את רכישת הרשת • הכירו את האחים זלקינד – שיינות ביתן היא הרכישה האחרונה במסע האדיר שביצעו • וקופת החברה עדיין מלאה מזומנים
דוד שלומוביץ 24.05.2021רגע אחרי שהודיעה על התפטרותה הצפויה, אישרה מיכל הלפרין, הממונה על רשות התחרות, לאחים זלקינד, לשלוט יחד עם הפניקס ביינות ביתן.
בראשית החודש חתמה אלקטרה מוצרי צריכה שבשליטת 'אלקו' של האחים מייקי ודני זלקינד, על הסכם לרכישת השליטה ברשת קמעונאות המזון יינות ביתן, כאשר החברה רוכשת 35.05% ממניות יינות ביתן תמורת כ-193 מיליון שקל ולצידה, רוכשת קבוצת הפניקס כ-15% מהחברה – יחד יחזיקו החברות ב-50.05% ממניות יינות ביתן, כאשר לאלקטרה יהיה רוב בדירקטוריון יינות ביתן והיא תופקד על ניהול הרשת. אלקטרה תוכל לרכוש בעתיד את יתרת המניות שעדיין בבעלות נחום ונורית ביתן.
לפי דיווחים שונים, במקום שלמה רודב, מנכ"ל 'יינות ביתן', ימלא את התפקיד צביקה שווימר – מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, שמעתה, לפי הפרסומים, עתיד לנהל בפועל את הרשת הקמעונאית.
אלקטרה מוצרי צריכה נכנסה לעסקת הרכש הענקית הזו, עם מודל עסקי ברור: החזקת רשת מזון ענקית דיה, שתהווה מנוע צמיחה משמעותי לחברה. אלקטרה הביעה את רצונה להחזיק בקמעונאות מזון וחנויות נוחות ורכשה לאחרונה את השליטה בחברת סער (ב-כ-85 מיליון שקל), מפעילת הרשתות קולומביה, אאוטדור ושבילים בישראל. כמו כן, רק לפני כחודש אישרה הממונה על התחרות מיכל הלפרין את רכישת כ-30% ממניות דסק"ש בכ-400 מיליון שקל על ידי האחים זלקינד (באמצעות 'אלקו') ובכך הפכו האחים מייקי (מיכאל) ודני (דניאל) זלקינד, יורשיו של גרשון זלקינד המנוח, לבעלי השליטה בסלקום, נכסים ובניין ועוד.
אלקטרה מוצרי צריכה, מעוניינת, כך לפי הצהרתו של צביקה שווימר, המנכ"ל, להפוך "לגוף המוביל בישראל בתחום מוצרי הצריכה".
לאחים זלקינד כיום השליטה בחברת התחבורה הציבורית 'אמנון מסילות' (ש'אפיקים' ברשותה) אותה רכשו בכ-80 מיליון שקל, וכן רכשו (בכ-200 מיליון שקלים) את מלוא מניות 'אגד תעבורה'. זאת לאחר שרכשו ביותר מ-815 מיליון את סופרגז.
מסע הרכש הגדול
מסע הרכישות האדיר של האחים החל מאז ירשו את אביהם, גרשון זלקינד המנוח, ב-2018. לפי חישוב שערך חזי שטרנליכט ב'כלכליסט', "מסע הרכישות של האחים, לצד השבחת נכסים קיימים ומימושים, הניב להם הרבה מאוד כסף. מאז קיבלו את השליטה באלקו, בינואר 2018, ועד היום, הרווח הכולל שלהם הוא 2.1 מיליארד שקל.
"בתחילת 2018 קיבלו לידיהם האחים את המניות של אביהם גרשון, שנפטר ארבעה חודשים קודם לכן. שווי המניות באותה עת עמד על 1.3 מיליארד שקל. מאז, בזכות המהלכים העסקיים הרבים שביצעו, הגיע שווי המניות שלהם ל־3.34 מיליארד שקל. כלומר, מדובר ברווח על הנייר של 1.95 מיליארד שקל. לכך יש להוסיף את הדיבידנדים שחילקה אלקו בתקופה הזו, המסתכמים ב־160 מיליון שקל, ש-40 מיליון שקל מתוכם הוכרזו במהלך הרבעון הראשון של השנה הנוכחית, שאת תוצאותיו פרסמה אלקו".
לפי הדיווח, "החלק של האחים בדיבידנדים עומד על כ־105 מיליון שקל. בנוסף, מאז שנהפכו לבעלי שליטה בחברה, מכהנים דני ומייקי כמנכ"לים משותפים באלקו, והשכר הכולל שמשכו מאז מסתכם ב־26 מיליון שקל, בחלוקה שווה. כך שבסך הכל, הרווח הכולל שלהם מירושת אביהם עומד עד כה על 2.1 מיליארד שקל".
עוד צויין, כי "תחת שליטת האחים זלקינד הכפילה מניית אלקו את שווייה פי 2.5, וזאת בפרק זמן של 3.5 שנים. מדובר בפרק זמן דומה לזה שבו המניה הכפילה את מחירה תחת שליטת זלקינד האב, בין אוקטובר 2015 לינואר 2018, אז עברה השליטה רשמית לבניו".
שטרנליכט סיכם כי לצד הרכישות של גלובוס מקס, רכשה אלקטרה גם את השליטה (56%) בחברה הניו-יורקית F.W Sims לעבודות מיזוג אוויר, תמורת 67 מיליון שקל.
עם זאת, שטרנליכט מנה גם מימושים בולטים בקבוצה שהובילו את המזומנים לקופתה תוך גריפת רווחים לא מועטה, כמו מכירת האחזקה של אלקטרה בחברת הסלולר גולן טלקום בשנה שעברה תמורת 650 מיליון שקל (לאחר שנרכשה ב-2017 תמורת 350 מיליון שקל); מכירת רשת הקמעונאות והמוצרים לבית 'אייס', בכ-190 מיליון שקל בשנת 2017 לאחר שנקנתה תמורת 129 מיליון שקל ב-2012.