אושר טרומית: היטל השבחה יידון בלי שמאי מכריע

תיקון לחוק התכנון והבנייה שאושר טרומית מבקש לקבוע כי בוויכוחים עם רשויות מקומיות וועדות מקומיות ותכנוניות על נושאי היטל השבחה עד 100,000 שקלים, האזרח לא ייאלץ לשכור שמאי מכריע באלפי שקלים

מיקי זוהר. צילום: יונתן סינדל | פלאש 90

הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון – שומה מוסכמת), התשע"ח-2017 של חבר הכנסת מכלוף מיקי זוהר וקבוצת חברי כנסת אושרה טרומית היום (ד). ההצעה מתייחסת למקרים שבהם וויכוח על עליית ערך הדירה – וכפועל יוצא היטל ההשבחה – עומד על עד 100,000 שקלים.

הצעת החוק מבקשת לקבוע כי אם גובה השומה מטעם הוועדה המקומית אינו עולה על 100,000 שקלים חדשים, או אם ההפרש בין שומת הוועדה ובין השומה מטעם החייב אינו עולה על סכום זה – יהיה רשאי החייב להגיש שומה מטעמו באמצעות שמאי מקרקעין, ותיקבע תקופה שבמהלכה יוכלו הצדדים להגיע לכדי שומה מוסכמת בלי לשכור שמאי מכריע נוסף, והצדדים יוכלו להתדיין ביניהם.

המשמעות היא, כי שמאי הרשות ושמאי האזרח ידונו ביניהם במטרה להשיג פשרה והסכמות. עד כה נדרשו האזרחים לשכור שמאי מכריע בעוד אלפי שקלים כאשר לעיתים היה מדובר בוויכוח אודות שומה שהמחלוקת בה נעה על סביבות העשרת אלפים או העשרים אלף שקלים בלבד.

בהצעת החוק נכתב כי "הרגולציה הקיימת בישראל מכילה אפשרויות רבות לקיומה של הסכמה בין האזרח לרשות בעיקר בתחומי המסים ואף בתחום העמדה לדין פלילי. לפיכך, מן הראוי שיתקיים גם בתחום היטלי ההשבחה, מתחם, ולו צר, לקיום הסכמות בין הנישום לרשות".

ח"כ מיקי מכלוף זוהר (ליכוד) מיוזמי החוק אמר כי "כאשר הרשות קובעת שומה, היא נקבעת ע"י שמאי מטעם הוועדה המקומית והוא מחוייב לה. אזרח שמבקש לערער על השומה, נאלץ לשלם לשמאי מכריע שומה שעלותה אלפי שקלים וע"כ האזרח נאלץ לוותר. ההצעה מבקשת לקבוע שהשמאי מטעמו יתדיין עם השמאי של הוועדה במטרה להגיע להסכמות. אם הם לא יגיעו להסכמות, הם יפנו לשמאי מכריע".

סגן שר האוצר יצחק כהן (ש"ס) הביא למליאה את הסכמת הממשלה להצעת החוק בכפוף להסכמות ושינויים נדרשים שעלו השבוע (א) בוועדת השרים לענייני חקיקה, וההצעה אושרה ברוב של 48 תומכים ללא מתנגדים או נמנעים בקריאה מוקדמת ותועבר לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה לקראת הכנתה להצבעה בקריאה ראשונה.

כתיבת תגובה