אישור לכ-72% מכמות הבקשות שנידונו: כ-50 אלף בקשות לקבלת הלוואה (כ-76%) מתוך כ-66 אלף נידונו, ומתוכם אושרו כ-36 אלף • סך ההלוואות עומד על כ-13.5 מיליארד שקל • בתי המלון ובתי הארחה וענפי ההנעלה, הפקת הסרטים ועיצוב האופנה, בתי קפה ומסעדות עם מעל 74% הלוואות מאושרות • ומי נותר מתחת לממוצע?
דוד שלומוביץ 18.06.2020כ-66 אלף מתוך כ-600 אלף עסקים הקיימים בישראל לפי משרד האוצר, פנו לקרן בערבות המדינה בבקשה לקבלת הלוואה עסקים. מדובר על כ-11% מכלל העסקים בישראל שנצרכו לעזרה בגלל משבר הקורונה. נכון ל-14 ביוני, נידונו כ-50 אלף בקשות לקבלת הלוואה (כ-76%) ואושרו כ-36 אלף בסכום של כ-13.5 מיליארד שקל, כך ששיעור האישורים עומד על כ-72% מכמות הבקשות שנידונו.
הנתונים נחשפו על ידי נציגי האוצר בדיון שנערך בנושא בוועדת הכספים של הכנסת. נתוני הביצוע בפועל מלמדים שהקרן מספקת מענה רחב לכל הענפים במשק, בדגש על מענה משמעותי וגבוה ביחס לממוצע בקרן בענפי ההארחה ובתי המלון, בתי הקפה וההסעדה, הנעלה וביגוד ועוד.
על פי דרישת הוועדה, הציג האוצר פילוח של מקבלי האישור לפי ענפים וחתכים שונים. כ-77% מהבקשות שהוגשו בידי העצמאיים אושרו לקבלת הלוואה, 66% מבקשות העמותות וכ-60% מבקשות החברות. כמו כן אושרו 81% מהבקשות של העסקים הבינונים, 73% מהבקשות של העסקים הקטנים וכ-69% מהבקשות של העסקים הגדולים. באוצר הוסיפו כי כ-53% מהבקשות שנדחו הגיעו מהעצמאים, 47% מהחברות ורק 1 אחוז מהעמותות.
בפילוח לפי עסקים בולטים כאמור, בתי המלון ובתי הארחה שאושרה להם כמות הבקשות הגדולה ביותר – 83%. אחריהם ענף המכירה הקמעונאית בהנעלה עם 78% בקשות מאושרות, הפקת סרטים ועיצוב אופנה 76% אישורים, בתי קפה, ביגוד ומסעדות עם 74% בקשות מאושרות. ממוצע האישורים עומד על 70% ומתחת לממוצע ניתן למצוא את ענפי הבנייה והנדל"ן עם 66%, הפקת אירועים עם 63% והענף שזכה לאחוז אישורים הנמוך ביותר הוא משפחתונים ופעוטונים עם 62% אישורים בלבד.
הדיון בוועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני התמקד באישורם של 2.4 מיליארד שקלים של ערבות מדינה להקמת מסלול סיוע מוגבר להלוואות לעסקים בסיכון שימנף הלוואות בסך 4 מיליארד שקל. ערבות המדינה במסלול החדש, תעמוד על עד 60%, ותאפשר לגופים הממנים העמדת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים, שמחזור פעילותם פחת בתקופת המשבר ב-50% או יותר. בנוסף אישרה הוועדה העמדת ערבות נוספת בסכום של 600 מיליון שקל, להעמדת הלוואות בסכום של 4 מיליארד שקל נוספים, במסלול הרגיל של הקרן. הסיוע מוגבר לעסקים בסיכון, שנקלעו לקשיי תזרים, במסגרת קרן ההלוואות הייעודית, שהוקמה לצורך ההתמודדות עם משבר הקורונה.
בדברי ההסבר לבקשה שהגיש שר האוצר, ישראל כץ, צוין כי מניתוח הבקשות לקבלת הלוואה עד כה, עלה כי ישנם עסקים שאינם מקבלים מענה באמצעות מסלול ההלוואות הקיים בקרן הייעודית שהוקמה לצורך ההתמודדות עם משבר הקורונה, נוכח רמת הסיכון הגבוה יותר המאפיינת את פעילותם והקשיים המלווים את חזרתם לפעילות שוטפת, בשל המצב. כך מוצע להקים בקרן מסלול ייעודי לסיוע בערבות מדינה גבוה יותר, שיאפשר לגופים הממנים המעמידים הלוואות במסגרת הקרן, ליטול את הסיכון הנדרש ולהעמיד הלוואות גם לעסקים אלה.
לאחר אישור מנות ערבות אלה, עומד סך כל מנות הערבות במסלול הרגיל לקרן שאישרה ועדת הכספים על 18 מיליארד שקל, ויחד עם המסלול לעסקים בסיכון, על 22 מיליארד שקל.
ח"כ עודד פורר טען בדיון כי אותו הרבה יותר מעניין את מי דחו. לדבריו, "ככה נוכל לפלח מי הנפגעים. הנתון המטריד הוא שרק 11% מהעסקים רק פנו לבקשת הלוואה, העסקים פשוט לא מאמינים בנתיב הזה".
ח"כ ניר ברקת בירך על המגמה של 60% בערבות מדינה. אולם לטענתו "אנחנו צריכים לוודא שאלא שלא קיבלו, יקבלו במסגרת הזו. לכן אנחנו צריכים את הנתונים – מי לא קיבלו".