אזהרת המסע לאיסטנבול עלתה לרמה מס׳ 4, המהווה את הרמה הגבוהה ביותר | אין לבצע קונקשן בטורקיה אם הדבר כרוך ביציאה משדה התעופה | ומה כוללת 'אזהרת המסע' ואלו דברים יסייעו לכם להישמר ממצוקה ומסכנת חיים בעת שהותכם בחו"ל? כל מה שכדאי לדעת
אבי יוסף 14.06.2022האגף ללוחמה בטרור במטה לביטחון לאומי (מל"ל) העלה אתמול את רמת אזהרת המסע לאיסטנבול לרמה מס׳ 4, המהווה את הרמה הגבוהה ביותר.
כבר לפני שבועיים חודדה לציבור אזהרת המסע לנסיעה לטורקיה, בעקבות החשש במערכת הביטחון מפני ניסיונות איראניים לפגוע ביעדים ישראליים ברחבי העולם, בדגש על טורקיה.
נוכח התמשכות האיום ונוכח עליית מדרגה בכוונות האיראניות לפגוע בישראלים בטורקיה, בדגש על איסטנבול, המטה לביטחון לאומי מעלה את אזהרת המסע על איסטנבול לרמתה הגבוהה ביותר, רמה 4.
בהתאם, קורא המל"ל לישראלים השוהים באיסטנבול לצאת בהקדם האפשרי מהעיר ולישראלים המתכננים לצאת לטורקיה להימנע מהגעה אליה עד להודעה חדשה.
יוזכר, כי על שאר אזורי טורקיה קיימת אזהרת מסע ברמה 3 (בינונית), ולפיכך המטה לביטחון לאומי ממליץ לישראלים להימנע גם מנסיעות שאינן חיוניות לשאר חלקי המדינה.
אין מניעה לבצע טיסות עם נחיתת ׳קונקשן׳ באיסטנבול, כל עוד אין במסגרתן יציאה משדה התעופה.
על מנת לרענן את ההמלצות העיקריות לשמירה על הבטחון האישי בעת טיול בחו"ל, ריכזנו מספר טיפים המוגשים באדיבות יוסי פיצ'חדזה, סמנכ"ל חברת השמירה צוות 3.
1. להתעדכן באזהרות המסע
עד כמה שזה נשמע כמובן מאליו – רבים מתעלמים מהמלצה זו. כמו דברים רבים אחרים, גם נושא האזהרות מתעדכן ולעתים אף עוזר לנו לבחור יעד חלופי, להימנע מאזור מסוים, לשנות מועדי טיול וכו'. תוכלו למצוא מידע עדכני (כולל פילוח על פי יבשות, מדינות ותחומים) באתר הממשלתי בקישור הזה.
2. הימנעות מריכוזי קהל המזוהים כישראלים\יהודיים
לצערנו הניסיון מלמד כי ארגוני הטרור עוסקים רבות בסוגיית איתור ריכוזי קהל ישראלים ויהודים בחו"ל. הימנעות מריכוזי קהל כאלו במדינות עליהן חלה אזהרת מסע יתרמו לצמצום סבירות התממשות הפיגוע. נסו לטייל בזוגות או קבוצות מאוד קטנות.
3. תכננו את המסלול
מידע הוא כוח – חשוב ללמוד את הסביבה בה אתם נמצאים. המידע כיום נגיש במקורות גלויים ומפורטים מאוד כגון גוגל מפות, אתרי אינטרנט למטילים, רשתות חברתיות ועוד. טיילו תוך שמירה על מסלולים ולוחות זמנית מתוכננים היטב ובקרבת כוחות הבטחון, החירום וההצלה (כדוגמת מרכזי הערים).
4. שמרו על פרופיל נמוך
אנו גאים במוצאנו, לאומנו ודתנו – למרות זאת, בעת תיור במדינה תחת אזהרת מסע, כדאי מאוד להצניע את הסממנים החיצוניים כדוגמת תכשיטים, לבוש, שפה וכו', אשר מסגירים את ארץ מוצאנו. חתימה גבוהה מדי של כל אלו עלולה למשוך תשומת לב מיותרת של גורמים שליליים ובכך "להקל על עבודתם".
5. שמירה על ערנות
בעת טיול במדינה תחת אזהרת מסע כדאי לשמור על חושים חדים. עדיף אף לסגל חשדנות בריאה – לבדוק את הכבודה של עצמנו מספר פעמים ביום, לוודא שאנחנו משתמשים אך ורק בשירותים רשמיים (הובלות, הסעות, שליחויות, השכרות וכיו"ב), גם אם ישנן הצעות מפתות יותר בעיקר ברמה הכספית וכן התייעצות עם מי שסומכים עליו (אנשי השירות במלון לדוגמא איתם כבר נוצר קשר) בנוגע לעדכונים ומידע חשוב על האזור.
6. שיתוף מידע
למרות אווירת החופשה והפתיחות – היזהרו והמעיטו במידע שאתם משתפים: כתובת מגורים, שמות מלאים, עם מי מטיילים, היכן לנים וכיו"ב. רק מי שצריך לדעת, שיידע – עם כל השאר, פשוט שמרו על מידע בסיסי וחיוני בלבד.
7. דרכי קשר
על כל מקרה שלא יקרה – הכינו מבעוד מועד את דרכי הקשר המהירות והיעילות ביותר עם הנציגויות הרשמיות של המדינה ביעד התיור. זה יכול לנסוך תחושת בטחון ולעתים אף תורם לנציגויות להגביר את מאמצי האבטחה עקב מידע רלוונטי שנעביר בעקבות חשד שעלה, התנהגות או התרחשות חריגה וכיו"ב.