התכנית שתסדיר את מתחם הרשב"י יוצאת לדרך? | ועדת הפנים של הכנסת אישרה את תכנית שקד להפקעת 145 דונם משמורת הר מירון שכ-90 מהם ייעודו למתחם ציון הרשב"י, לכבישים ודרכי גישה, בנייה ועוד | יתר השטחים יועברו ליישוב מירון, לבית עלמין, לשטחים פתוחים ועוד | ומי התנגד להקצאת שלשה וחצי דונמים לבניית בית המלון הפרטי?
חיים שיף 30.11.2021כמעט ארבע שנים תמימות, מאז 2018, מתייבשת על המדף תכנית המתאר לקבר הרשב"י הסמוך למושב מירון. תכנית, שאולי אם הייתה מיושמת בלי התמהמהות, אסון מירון הנורא, לא היה מתרחש.
מדובר בתכנית שכבר עברה את כל האישורים – כולל שלב ההתנגדויות – בוועדה לתכנון ובנייה של מחוז הצפון, אך היא לא פורסמה ברשומות ואף לא קיבלה תוקף. את הדברים פרסם 'כלכליסט' מיד לאחר אסון מירון, כשבדיווח מובהר כי "היו מספר שלבים הכרחיים על מנת שהיא תיכנס לרשומות, העיקרי שבהם הוא גריעה משטח שמורת הטבע הסובבת את המתחם לטובת שטח התוכנית. שלב זה לא התרחש עד כה, ולכן במשך שלוש שנים לא ניתן היה לקדם את התוכנית מעבר לשלב האישור", נכתב בדיווח לאחר אסון מירון שאירע בל"ג בעומר תשפ"א.
המדובר הוא, כך לפי הצעת שרת הפנים שהגיעה אתמול לוועדת הפנים של הכנסת בראשות ח"כ ווליד טאהא (רע"מ), בגריעת 145 דונם משמורת הטבע של הר מירון, כדי לצרף 89 דונם מתוכם לטובת הסדרת מתחם הרשב"י שתכניתו כאמור, נתקעה בעבר בעיקר בשל אי יישום השלב ההכרחי הזה. בשטחים שיתפנו ייסללו כבישים חדשים ודרכי גישה חדשות לקבר הרשב"י ויימנעו העומסים הקיימים כיום.
הוועדה אישרה פה אחד (ונמנע אחד) את הצעת שרת הפנים.
קודם לכן הציג האדריכל ערן מבל הציג את התכנית והסביר, כי הרקע לעבודה הוא החלטת הממשלה להסדיר את מתחם הרשב"י עקב הליקויים שנמצאו בו. הוא ציין כי במקום מבקרים כ-2.25 מיליון איש בשנה, מתוכם כ-450,000 בל"ג בעומר, כשעשרות אלפי מבקרים מגיעים בראש חודש או בתקופת בין הזמנים.
"הכוונה להתאים את המקום לאתר תפילה מותאם לכמות האנשים שמבקרים בו, בניית מקום הולם לתפילה ולימוד, סלילת כבישים חדשים ונגישים, שיפחיתו את הצורך בשימוש בכבישי מושב מירון, תוך כוונה לסלול כביש טבעת שישמש מעגל תחבורתי. כמו כן מתוכננת בניית תשתיות מים, חשמל, שימור היסטורי ושימור מורשת הרשב"י, לצד הסדרת מתחמים למסחר ותיירות, תוך שמירה על ערכים סביבתיים ושימור שמורת הטבע".
עוד אמר כי "המבנה הבנוי הנוכחי הינו בגודל 1,800 מ”ר. סביבו נבנו תוספות בניה, חלקם הגדול ללא היתר. רוב השטח הקיים הינו שטח בבעלות המדינה, למעט 27 דונם במתחם הקבר – חלקות פרטיות שרשומות ע"ש הקדשות.השטח מאוד מצומצם ולכן ועדת ההיגוי החליטה לארגן את המקום במודל מעגלי כשהמעגל המרכזי-ליבת המתחם, ייועד רק לתפילה. המעגל השני יותאם ללמידה ולביצוע מסיבות חלאקה. המעגל השלישי יותאם לעריכת סעודות".
האדריכל הוסיף, כי "צמוד למתחם הקבר, יש תב"ע מאושרת לבית מלון שמוחכרת ליזם פרטי. ועל פי התוכנית המוצעת, המתחם המיועד למלון יוסט לכיוון מושב מירון, לטובת פיתוח שטחים פתוחים".
בנוסף, התוכנית תסדיר גם שטח עבור בית עלמין למושב מירון.
"הקצאת שטח של 3.5 דונם מתוך שמורת טבע, לטובת בניית בית מלון בניהול פרטי, לא תקנית", טען היועמ”ש של הוועדה, עו”ד תומר רוזנר, ולנוכח דבריו, נמנע יו"ר הוועדה ח"כ טאהא בהצבעה על אישור התוכנית.