בפאנל על מצוקת הדיור הקשה במגזר החרדי שנערך בוועידה הכלכלית של החברה החרדית של דה מרקר בחסות משותפת של 'ביזנעס', עלו שאלות והצעות מעניינות היכולות לסייע בהקלת המצוקה • סגן שר האוצר: לא לערים חרדיות • נציג בנק למשכנתאות: יש לתת מוצרי אשראי שיסייעו להורים לסייע ברכישת דירות
דוד שלומוביץ 01.01.2020
"חשוב להבין שאופי הציבור החרדי דורש פתרונות אחרים מהציבור הכללי. הנושא הזה מעסיק את מטה הדיור, ויושבות על המדף תוכניות לבניית אלפי יחידות דיור למגזר – אבל לא נעשה מספיק. מדובר בציבור ענק, שגדל משנה לשנה, והגירעון בקרבו הוא עצום". כך אומר סגן שר האוצר, ח"כ איציק כהן, בוועידה הכלכלית של החברה החרדית של TheMarker, בחסות משותפת של 'ביזנעס' שנערכה אתמול.
לצדו של כהן השתתפו בפאנל, גם יקי רייסנר מנכ"ל חברת רייסדור; דודי לוי, המשנה למנכ"ל החטיבה הקמעונית בבנק ירושלים; ומשה מונטג, מנכ"ל הגמ"ח המרכזי, שהחזיק ביד רמה בקדנציה הקודמת את תיק התכנון והבנייה בבית שמש.
בסיקור הוועידה שהביאה עדי כהן בדה מרקר, צוטט ח"כ איציק כהן כשהוא מתנגד להתכנסות של החרדים בערים סגורות: "ככלל, אני נגד ערים שהן הומוגניות, אלא בעד הקמת שכונות חרדיות בתוך ערים קיימות. שכונות חרדיות מביאות ערך מוסף לעיר. כל הסיטגמות והמיתוסים שגורמים לציבור ואתו לראשי הערים, להתנגד להקמתן – מוטעים מהיסוד".
גם העיר כסיף עלתה על השולחן. דומה שאם על כל מילה בנושא העיר הדרומית, היו מניחים רק בלוק אחד, הרי שהעיר הייתה כבר בנויה לתפארת. רק שח"כ כהן לא אוהב את הרעיון של העיר. "התוכנית נפלאה, אבל היא לא תעבוד למגזר החרדי. אולי לאוכלוסיות אחרות. מכסיף לא ייסעו לקרית ספר או לבני ברק. זה לא מתאים". (אם יבוא כהן לבקר בערד, אולי הוא ישנה את דעתו. ד"ש).
ואילו על העיר הצפונית חריש אמר יקי רייסנר, "אותם חילונים שרצו בזמנו לבית המשפט לעצור מכרזים ולדאוג שלא תקום בחריש עיר חרדית – לא יודעים להציע דיור למגזר. אומרים לא להקים ערים חרדיות, אבל אם חרדים ייכנסו לרמת השרון – יזעקו על התחרדות של העיר. איפה רוצים שהחרדים יגורו? באוהלים על חוף הים?".
הוא ביכה בדבריו את הנפילה הגדולה של החרדים במכרזי העיר בעת הקמתה: "חריש היא טרגדיה חרדית שצריכה להיצרב בראש של כולנו בצורה חזקה מאוד וצריכים ללמוד ממנה לקחים – גם בציבור החרדי, וגם בציבור החילוני". לדבריו הפתרון לציבור החרדי "מוכרח לקחת בחשבון את המיקום, כמות יחידות הדירות והמחיר – שיהיה פחות ממיליון שקל". רייסנר גם מכוון את התנועה לעבר היעד, "בית שמש לצורך העניין עונה על כל אלה".
כשהוזכרה בפאנל העיר בית שמש, לא יכול היה משה מונטג להתעלם מהעיר הקרובה לליבו. מונטג השקיע רבות בבנייה החרדית וגם הכללית בעיר, אולם לדעתו יש עדיין מה לעשות בשטח. "מצוקת הדיור במדינה ובמגזר החרדי בפרט לא יכולה להימשך, צריך פתרונות מידיים. אי אפשר לחכות קודם כל לפתרונות תעסוקה ולכלכלת העיר ורק אז לדאוג לדיור". לדבריו, הגרוע ביותר, זה "לתת לאנשים לגור בינתיים במחסנים בקומות מינוס ארבע ומינוס חמש".
דודי לוי, מבנק ירושלים, דיבר בפאנל על מצוקת הדיור מנקודת ראותו הפיננסית, "המרדף אחרי הון עצמי התחלתי ומציאת דירה בזול, הם חלק מתרבות המגזר החרדי", אמר לוי והוסיף, כי כאשר מדובר בחרדים, "מדובר באוכלוסייה צעירה בהרבה מהמגזר החילוני, משום שבה נהוג להתחתן בגיל 18 או 20, וכבר אז לרכוש דירה".
הפתרון לדבריו טמון בעזרה מההורים ואל לה למערכת הבנקאית להתעלם מכך. "לשם כך צריכים עזרה של ההורים – ואנחנו בבנק צריכים לדעת לאפשר את זה – על כן יצרנו מנגנון פיננסי שמאפשר לזוג הצעיר להגיע להון העצמי דרך ההורים".
משה מונטג שישב בפאנל, החליף לרגע את כובעו ממקדם בנייה בעיר בית שמש למנכ"ל הגמ"ח המרכזי וענה לדברי לוי: "אחד החסמים הגדולים היום, עבור חרדים שרוצים לקנות דירה, זה שהבנק מסתכל על אותם הגמ"חים כהלוואה – ולא כהון עצמי, וזה שגוי". לדבריו, "הגמ"חים הם העוגן של הכלכלה של המגזר החרדי ובלעדיהם המגזר הזה פשוט לא יכול להתקיים (התכוון להיתכנות כלכלית, כמובן. ד"ש)".
02/01/2020 11:44
הר יונה מחכה עם 18 אלף יחידות דיור
אבל לא רוצים פתרון – רוצים ירושלים ובני ברק
12/02/2020 18:18
שכונת הר יונה שבנוף הגליל מחכה לא רק 18 אלף יח"ד מתוכננות
אלא מחכה עם יותר משלש מאות משפחות ליטאים וחסידים ספרדים ואשכנזים חסידי בעלזא לצד חסידי תולדות אברהם יצחק קהילת ערלוי לצד קהילת ברסלב (הגרי"מ שכטר שליט"א) שגרים במקום.
בתי כנסיות מפוארים מקוואות מפוארים בתי ספר מעונות וגני ילדים בנוים.
נוף מופלא עם אויר צח וזך.