מערך איראני המפעיל 150 אתרי חדשות מזויפים ברחבי העולם ובעשרות שפות שונות • לכל אחד מהאתרים תשתית תומכת ברשתות החברתיות המפיצה את התכנים המטעים
אהרון סוויסה 03.12.2018
פעילות איראנית חובקת עולם להפצת "פייק ניוז" על ידי 150 אתרים שונים, ב- 98 גופי תקשורת בלמעלה 30 מדינות בעולם. הפעילות האיראנית – שנחשפה ע"י חברת הסייבר הישראלית קלירסקיי (ClearSky Cyber Security) – פונה לגולשים ב- 29 שפות שונות, ובעיקר במדינות בעלות אינטרס מנוגד לאיראן, כמו ארצות הברית, הודו, סעודיה, ישראל, תורכיה, תימן ועוד, עם מאות פרופילים מזוייפים ברשתות החברתיות.
'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!
שיטת הפעולה של מערך ההתחזות האיראני הינה גניבת כתבות נבחרות מאתרי חדשות לגיטימיים ומוכרים על מנת לייצר אמינות לאתרי הדיסאינפורמציה ועריכתן כך שיתאימו לאינטרסים האיראנים. בשלב השני והמשלים של הפעילות, הוקמו עמודים ייעודים ופרופילים מזויפים ברשתות החברתיות המפיצים את התכנים ברחבי הרשת. כחלק מתשתית "הפייק ניוז" האיראנית, קלירסקיי חשפה לפני כחודשיים פעילות בשפה העברית באמצעות האתר "תל אביב טיימס" אשר הפיץ כתבות ערוכות מכלי תקשורת ישראליים.
תשתית הפייק ניוז האיראנית מנוהלת על ידי קבוצה מאורגנת הכוללת עשרות בעלי תפקידים כגון כתבים ועורכים דוברי שפות שונות, מעצבים גרפיים, מפתחי תוכנה, מומחים לרשתות חברתיות ואחרים. חלק מהאתרים אף כוללים אפליקציות ייעודיות שהוקמו כאמצעי הפצה נוספים. באתרים אחרים האיראנים מפיצים אפליקציה הנקראת Quds Day לקידום יום התמיכה בהתנגדות הפלסטינית, המצוין באיראן ביום השישי האחרון של הרמדאן בהפגנות סוערות כנגד ישראל. להערכת קלירסקיי, איראן הצליחה להשפיע באופן מסוים על עיצוב דעת הקהל במספר מדינות במשך שנים רבות.
בועז דולב, מנכ"ל חברת הסייבר קלירסקיי מסביר: "אנחנו רואים כאן מאמץ יוצא דופן של האיראנים לייצר שינוי גלובלי בתודעה הציבורית במטרה להסתיר את השאיפות האמתיות של המשטר באיראן. מדובר בחשיפה של תמנון תודעתי רחב היקף המראה את הכוונות והיכולות של המשטר האיראני- ליצור שינוי תודעתי בעולם ולקדם את האג'נדה של המשטר באמצעות האינטרנט החופשי. התשתית הזו מכוונת לפעול ברמה התודעתית ובמקרים מסוימים היא אף יכולה לשמש כדי לשבש פעילות של מוסדות שונים ברחבי העולם, דבר שיש להכיר אותו, כדי לדעת כיצד להתגונן מפניו".