בוועדת הכספים סערו אמש הרוחות, עת התעקשו חברי האופוזיציה לכלול את יהודה ושומרון, וכך גם את הערים החרדיות שבשטחים אלו בתוך המתווה של הפרויקטים ארוכי הטווח | הרוחות בציבור סוערות עם פרסום החלק היחסי של הדירות שאושרו לשיווק למגזר החרדי אל מול אלו בשאר ההתנחלויות | מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "אי הבנייה במודיעין עילית ובביתר עילית – עניין מדיני לחלוטין"
אהרן פיין 25.10.2021בעוד במגזר החרדי מנסים לבחון דרכים להתמודד מול הרשעות באיבוד אלפי דירות שהיו מיועדות למגזר החרדי בעיר קריית גת, ובעוד אתמול דווח על הפשרת הקפאת השיווק של יחידת דיור אחת (!) שמאושרת בעיר ביתר עילית, ו-57 יחידות בעיר עמנואל (ששווקו לראשונה, במסה ענקית ובלתי הגיונית, יומיים לפני השבעת ביידן כדי למנוע התנגדות הממשל בארה"ב, ועתה ממוחזרות אט אט), לצד כ-1,300 יחידות שאושרו לשיווק ביישובים בעלי צביון דתי, החלטה שעוררה זעם ציבורי רב. וכן, חשוב להדגיש שלרוב, מדובר בתכניות עבר, שמופשרות ומשווקות כעת. מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אביעד פרידמן הסביר בראיון ל'קול חי' את המהלכים – תוך שהוא בעצם מגדיל את התמיהה, ואת השאלה האם לא מדובר ברדיפת חרדים – כיוון ששיווק ביו"ש, כשהחרדים מקבלים רק 4% מהיחידות המשווקות, זו לכאורה הפליה מכוונת לכל דבר.
"אנחנו שואפים לבנות כמה שיותר במדינה", הסביר פרידמן, תוך שהוא מתגונן: "היחידה בביתר עילית שפורסמה זאת יתרה מתוכנית קודמת. לצערי, זה לא מועיל לתושבים. אי הבנייה במודיעין עילית ובביתר עילית – זה עניין מדיני לחלוטין. המגזר החרדי צריך 11 אלף יח"ד בכל שנה. אם היינו מחכים לבנייה חרדית בשפיר – זה היה מעכב את הבנייה. רוצים להתקדם במהירות", הוא הוסיף.
ההזוי הוא, שכדי להתקדם במהירות, זורקים אפשרויות מקבילות לפתרון דיור גדול ומאיים תוך שברמ"י ובמשרד השיכון מאבדים נכון לעכשיו כ-7000 דירות לציבור הכללי, יחידות דיור אלו אולי יחזרו לסל התכנון בהמשך, מתישהו, בשיווקים הבאים, אך כעת הן הוסרו מדרך ה"התקדמות המהירה", ונגרעו מהתכניות.
אמש התייחס שר המשפטים לשעבר חבר הכנסת אמיר אוחנה ב'קול חי' ותקף את ההחלטה ההזויה: "ממשלת נתניהו בנתה בהיקפים רבים ביו"ש, על אף דרישת אובמה, וזאת הדרך היחידה לשלום, לממשלה הנוכחית עם מרצ והעבודה – יהיה קשה לבנות ביו"ש. בביתר עילית אושרה יחידת דיור שלמה, וייתכן שזה בגלל האמירות של לזרוק את החרדים למזבלה ולהגביל את כוחם".
ההסתייגויות שהוסרו
בתוך כך ועדת הכספים בראשות חבר הכנסת אלכס קושניר אישרה אמש לקריאה שנייה ושלישית את חוק השכירות מוסדית – עידוד השקעות הון, לאחר דיון סוער. ובמסגרת החוק שאושר לקריאה שנייה ושלישית, נקבע כי המסלול הישן ימשיך לחול עבור בניינים להשכרה שלגביהם הוגשו בקשות לאישור עד ל-31 בדצמבר 2023.
לאחר דין ודברים, שעלה נוכח כך שחוק עידוד השקעות הון לא חל לעניין יהודה ושומרון הושגו הסכמות, וחברי האופוזיציה בהובלת בצלאל סמוטריץ' וינון אזולאי משכו אלפי הסתייגויות שהגישו לעניין החוק וכן בקשות לקביעת נושאים חדשים.
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אביעד פרידמן סיכם את הדיון מבחינתו: "לגבי חוק עידוד השקעות הון זה פחות רלוונטי לקרקע פרטית, חיפשנו פתרונות לאזור יהודה ושומרון, גם בעקבות פנייתו של ח"כ סמוטריץ וגם של ח"כ אורבך. אנחנו רוצים להגיע ל-6,500 דירות בדירה להשכיר, להכניס גם את יהודה ושומרון לתוך כך, וכן את האוכלוסייה החרדית. אנחנו לא עושים שום דבר בלי לתאם עם ראשי הרשויות, רק במקומות בהם יש הסכמה".
כאמור, בעקבות עצירת הדיון בועדת כספים באמצעות הגשת כ 7000 הסתייגויות של ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) וח"כ בצלאל סמוטריץ על חוק בנייה להשכרה ארוכת טווח, מנכ"ל משרד השיכון מר אביעד פרידמן התחייב להגדלת יעדי הבנייה להשכרה ארוכת טווח ביהודה ושומרון באמצעות חברת דירה להשכיר. נוסף לכך התחייב המנכ"ל להסטת תקציבי תכנון שתבצע דירה להשכיר ביהודה ושומרון.
ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) אמר כי הוא מודה ליו"ר הוועדה ח"כ קושניר ולמנכ"ל משרד השיכון "על האוזן הקשבת ועל כך שנענו לבקשתנו וקיבלו החלטות בצורה עניינית לטובת אזרחי יו"ש. כשעושים משהו מתוך ראיה נכונה אפשר להגיע להישגים".
עם ההגעה להסכמות אמר סמוטריץ': "שנלחמים על משהו צודק, מנצחים. גם ביהודה ושומרון ישנה מצוקת דיור להשכרה וגם אזרחי ישראל תושבי יהודה ושומרון זכאים שהמדינה תפעל להוזלת יוקר הדיור שלהם".
עוד הוסיף: "אני מודה לחברי ושותפי למאבק הצודק הזה, ח"כ ינון אזולאי, ליו"ר הוועדה ח"כ אלכס קושניר שהבין את הצדק שבדרישה שלנו ועבד קשה מול הממשלה למציאת פתרון, ולמנכ"ל משרד השיכון שגיבש את הפתרון והגיע להציג אותו בוועדה. לא אתן שיפלו את תושבי יהודה ושומרון".
אז מה נכלל בחוק?
להלן מתווה החוק המוצע, כולל שינויים בנוסח החוק שהוכנסו לדרישת הוועדה:
ההטבות הינן בגין בניין חדש ובבעלות של חברה או של יחיד, לצד חברות שקופות, חברות בית וכדומה, לצד התאמות מס מבחינת ההטבות. זאת בניגוד לנוסח החוק המקורי בו יחיד לא היה זכאי למסלול ההטבות.
באזור שאינו פריפריאלי הבניין צריך לכלול, אחד משני אלה, לפי האופציה הגבוהה מבין השתיים: הבניין כולל 10 דירות להשכרה. ולפחות 66% מהדירות בבניין אשר שטחן מהווה לפחות 50% משטח הבניין הכולל מיועדות להשכרה. זאת, בשונה מהמצב הקודם בו הדרישה למספר דירות להשכרה היתה נמוכה יותר; מינימום של 4-6 דירות להשכרה או לפחות 50% מהדירות בבניין מיועדות להשכרה.
באזור פריפריאלי, הבניין צריך לכלול, אחד משני אלה, לפי האופציה הגבוהה מבין השתיים: הבניין כולל 6 דירות להשכרה. ולפחות 30% מהדירות בבניין אשר שטחן מהווה לפחות 30% משטח הבניין הכולל מיועדות להשכרה.
לעניין הטבות המס נקבע מודל מדורג, שיאפשר מכירה רק לאחר 15 שנות שכירות ויעודד שכירות בת 20 שנה: ב-5 השנים הראשונות תזכה החברה המשכירה למס מופחת על הכנסה משכירות בגובה 11% (בתנאי שהדירות הושכרו בממוצע ל-5 מתוך 6 השנים הראשונות), לאחר 5 שנים ועד 10 שנים ל-9% מס, אחרי 10 שנים ועד 15 שנים ל-7% מס (לאחר 15 שנים ניתן למכור), ולאחר 15 עד 20 שנה ומעלה ל-5%.
לעניין יחידים נקבעו השיעורים הבאים: ב-5 השנים הראשונות מס מופחת על הכנסה משכירות בגובה 29% (בתנאי שהדירות הושכרו בממוצע ל-5 מתוך 6 השנים הראשונות), לאחר 5 שנים ועד 10 שנים ל-27.5%, אחרי 10 שנים ועד 15 שנים ל-25.5% מס (לאחר 15 שנים ניתן למכור), ולאחר 15 עד 20 שנה ומעלה ל-24%.
במסגרת רצון למשוך חברות להשקיע בפרויקטים לשכירות ארוכת טווח, נקבע כי תתאפשר מכירת פרויקטים בין גופים, לצד שמירת משך תקופת השכירות. כך במידה וחברה מוכרת את זכויותיה לחברה אחרת, תיכנס החברה לנעליה ותמשיך את משך השכירות לעניין כל הדירות המושכרות, כך שתקופת השכירות בסך הכל לא תרד מ-15 שנה, כאשר חברה הרוכשת את הזכויות תחל את הליך הדירוג של הטבת המס מתחילתו – 5 שנים ראשונות לאחר הרכישה – מס בן 11% וכן הלאה.
במידה ובונה הבניין מוכר אותו למשכיר ממשיך עפ"י התנאים הנ"ל, הרוכש ייהנה משיעור מס רכישה של 0.5% במקום 6%, היה ועמד בכל התנאים וההתחייבויות.
במקרה של הפרת תקופת השכירות נקבע כי הפרה תחייב את בעלי הנכס בתשלום מלא של שיעורי המס. במקרה שההפרה נעשתה לאחר שגוף רכש את הנכס מגוף קודם (בתקופה השנייה – לאחר לפחות 5 שנים), אזי ההפרה תוביל לשלילת הטבת המס גם של הגוף הרוכש וגם של הגוף הראשון שהחזיק בנכסים. במקרה של הפרת תקופת השכירות בתקופה השלישית (בתקופה שבין 10 ל-15 שנה), ישללו ההטבות בגין 2 התקופות האחרונות, לא כולל התקופה הראשונה.
פחת מואץ ושיעור הדיבידנד – ללא שינוי, כלומר ההטבות הקיימות כיום יישארו- שיעור הפחת השנתי על דירה מושכרת למגורים לפי חוק זה הוא 20% (ללא הטבת המס שיעור הפחת לדירה מושכרת למגורים הוא 4% לכל היותר).
לדרישת הוועדה נקבע כי לבניינים הלוקחים חלק במסגרת המודל הקיים לשכירות מוסדית, טרם שינוי החוק, יתאפשר להשתלב במסגרת המודל החדש במידה ויעמדו בתנאי המסלול.