ארה"ב לא תשפיע על הריבית בישראל

על רקע החלטות האחרונות של הבנקים המרכזיים בעולם אנו צופים שהריבית בארץ לא תעלה לפחות עד הרבעון האחרון של 2022 גם כשנראה עליית ריבית בארה"ב

אינפלציה | צילום אילוסטרציה: Sementer, שאטרסטוק

על רקע החלטות האחרונות של הבנקים המרכזיים בעולם אנו צופים שהריבית בארץ לא תעלה לפחות עד הרבעון האחרון של 2022 גם כאשר נראה עליית ריבית בארה"ב.

ההחלטות האחרונות של הבנקים המרכזיים השבוע מלמדות על שתי גישות עיקריות. גישה ניצית יותר שטוענת שלמרות העלייה בתחלואה יש להתחיל ולהעלות את הריבית (בעיקר המדינות דוברות האנגלית והשווקים המתעוררים) והגישה של גוש האירו וסין שטוענת שלא רק שיש עוד זמן עד לעליית הריבית הראשונה אלא שיש לעשות עוד צעדים מרחיבים. להערכתנו, במהלך השנה הבאה נראה עליית ריבית ביותר ויותר מקומות בעולם. עם זאת אי הוודאות תקשה על העלאת ריבית מהירה.

250/200 סייד בר + קובייה

 מנגד, בארץ, אינפלציה נמוכה יחסית לצד חוזקו של השקל, יאפשרו לבנק ישראל מרווח תמרון רחב.

מדד המחירים לצרכן לנובמבר ירד ב-0.1 אחוז, מעט נמוך מהערכות המוקדמות. העלייה החדה במחיר הדלק וההיטל הגבוה על כלים חד-פעמיים (29%) קוזזו עם ירידה גבוהה מהצפי במחירי הירקות-הפירות הטריים (מינוס 5.8%, בדגש על העגבנייה והאבוקדו) והמשך ירידה במחירי הנופש והטיולים (מינוס 10%). האינפלציה בחישוב של 12 החודשים האחרונים עלתה קלות ל-2.4 אחוזים והיא תעלה עוד מעט בחודש הבא (2.5%). אך להערכתנו במהלך השנה הבאה קצב האינפלציה ירד אל מתחת למרכז יעד האינפלציה (2 אחוזים). דבר זה, לצד חוזקו של השקל, יאפשר לבנק ישראל מרווח תמרון רחב. אנו צופים שהריבית בארץ לא תעלה לפחות עד הרבעון האחרון של 2022 גם כאשר נראה עליית ריבית בארה"ב.

מאשרים יותר מהר אך בונים דירות יותר לאט – אנו צופים המשך עלייה במחירי הדירות גם ב-2022, אך בקצב מתון יותר

מדד מחירי הדירות עלה ב-0.9 אחוז (בין אמצע ספטמבר לאמצע אוקטובר) ובמצטבר ב-10.3 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים. העלייה החדה במחירי תשומות הבנייה (0.5 אחוז באוקטובר ו-5.8 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים) תרמה אף היא לעלייה במחירי הדירות.

אנו צופים המשך עלייה במחירי הדירות ב-2022, אך בקצב מתון יותר. מצד היצע הדירות, הנתונים הראשוניים להיתרי הבנייה מראים עלייה בקצב התכנון, אך המשך מגבלות קצב הבנייה שחלקם עוד מלפני המשבר (מחסור בעובדים מיומנים) וחלקם נוספו בעקבות הקורונה (צווארי בקבוק בתעשייה ובשילוח) מעכבים את קצב גידול הבנייה בפועל. מצד הביקושים הריביות הנמוכות ממשיכות לתמוך, אך פחות בהשוואה לשנה וחצי האחרונות לאור העדכון כלפי מעלה של מס הרכישה למשקיעים והצפי להעלאות ריבית בעולם.

870/135 ליינר ארטקל

העודף בשירותים עדיין מנצח את הגירעון בסחורות ותומך בחוזקו של השקל בטווח הארוך

העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים עמד על 5.3 מיליארד דולר ברבעון השלישי (על פי נתונים מנוכים עונתיות), כ-5 אחוזים מהתוצר ב-4 הרבעונים האחרונים. עודף של כ-10 מיליארד דולר בחשבון השירותים מפצה על גירעון של כ-6 מיליארד דולר בחשבון הסחורות. על פי הנתונים הראשוניים מגמה זו נמשכה גם ברבעון הנוכחי, דבר שתומך בגורמים המבניים שמחזקים את השקל. זאת בנוסף להמשך הגידול בהשקעות ישירות זרות (FDI) שעמדו על 5.4 מיליארד דולר ברבעון השלישי.

הכותב הוא ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

Inner 620/130

כתיבת תגובה