שלוש וחצי שנים לאחר שהוגשה התביעה בבית משפט השלום הרשיע בית המשפט את בזן בשורה של עברות רשלנות חמורות • ממה נגרמה שריפת הענק ומדוע הואשמו סמנכ"ל החברה ושלושת מנהליה
אברהם קראוס 01.06.2020בית משפט השלום בחיפה הרשיע במסגרת הסדר טיעון את חברת בתי הזיקוק בזן בכל העבירות שיוחסו לה בכתב האישום, ובהן עבירות של מעשי פזיזות ורשלנות ועבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים, והטיל עליה קנס כספי בסך של מיליון ו-200 אלף ש"ח. כמו כן הודו והורשעו 3 מנהלים בבזן, ובהם סמנכ"ל הקבוצה, באחריות נושאי משרה לעבירות סביבתיות, כן הוטלו עליהם קנסות בגובה בין 50-30 אלף ₪, הנאשמים הודו, הורשעו והוטלו עליהם קנסות במסגרת הסדר טיעון שנערך בין הצדדים לאחר הליך גישור.
כזכור, המחלקה להנחיית תובעים בפרקליטות המדינה, הגישה כתב אישום נגד חברת בזן ומנהלים בה, בגין שריפת ענק שפרצה בסוף דצמבר 2016 במיכל שהכיל חומר מסוכן בבתי הזיקוק במפרץ חיפה, אשר השיאה ענן שחור לגובה רב במשך שעות רבות וגרמה לזיהום אוויר חזק ובלתי סביר.
השריפה פרצה ביום 25 בדצמבר 2016, במיכל אחסון דלקים שנמצא ב"חוות המכלים" של בזן במפרץ חיפה, בו אוחסנה תערובת נוזלית של איזומראט ו-C-9, חומר שהוא מרכיב בבלילת בנזין. חומרים אלו נחשבים לדליקים, מסרטנים ומסוכנים כהגדרתם בחוק החומרים המסוכנים. בעקבות השריפה, היתמר עשן שחור במשך שעות רבות מעל לאזור שגרם לזיהום אוויר חזק ובלתי סביר.
מכתב האישום המתוקן, בו הודו הנאשמים והורשעו, במסגרת בדיקה שגרתית יום לפני השריפה של אחד מעובדי חוות המכלים בבזן, התגלה כי הגג הצף של המכל שקע בתוך איזומראט (התערובת הנוזלית). כתוצאה משקיעת הגג נחשפה כמות איזומראט של כ-200-300 מ"ק לאטמוספרה, וגרמה לפליטת פחמימנים וכן ליצירת אווירה נפיצה אשר עלולה לגרום לשריפה. צוותי כיבוי וחירום של בזן החלו בביצוע פעולות תפעוליות לחשיפת הגג השקוע ואולם בבוקר יום השריפה, תוך כדי התזת מים לתוך המכל לצורך הדחת האיזומראט לצדי הגג הצף, פרצה שריפת ענק אשר הציתה את הדלקים שבמכל והאירוע יצא מכלל שליטה. כוחות כיבוי והצלה שהוזעקו למקום, פעלו שעות רבות לכיבוי השריפה.
הנאשמים הודו באחריותם לאירוע השריפה שנגרם כתוצאה מהתנהלותם, בין היתר מאחר שלא קיימו את נהלי חברת בזן ולא הטמיעו אותם בקרב עובדיה, לא קיימו את הוראות ההיתרים המחייבים אותם מכוחם של הדינים הסביבתיים.
בית משפט השלום בחיפה קיבל את הסדר הטיעון, שנערך כאמור לאחר הליך גישור, והרשיע את חברת בזן בעבירות של מעשי פזיזות ורשלנות, וכן בעבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים, והטיל עליה קנס כספי בגובה של מיליון ו-200 אלף ש"ח. שלושת נושאי המשרה בחברה- יריב גרץ, צחי שפירא ורון עובדיה אסיס הורשעו בעבירות סביבתיות והוטלו עליהם קנסות בין 30-50 אלף ש"ח. נאשם 3, עודי יעקב, נמחק מכתב האישום במסגרת ההסדר.
עו"ד עדי דמתי שגיא מהמחלקה להנחיית התובעים מוסמכי היועמ"ש בפרקליטות המדינה, שיצגה את המדינה בהליך, מסרה לאחר גזר הדין:
"הפרקליטות רואה חשיבות רבה בלקיחת האחריות של החברה על התנהלותה הרשלנית, ועל נשיאתם של מנהלים בה, בהם בכירים, באחריות לאירוע סביבתי ובטיחותי רחב היקף זה. הסדר הטיעון מביא לידי ביטוי את האינטרס של הציבור באכיפה משמעותית גם כלפי תאגידים, גם כלפי מי שמקבל בהם החלטות שטומנות בחובן סיכונים סביבתיים ואחרים".