'הפועלים' נפרד מיותר מ-60% ממניות 'ישראכרט' • בהתאם לחוק שטרום שהורה לבנקים להיפרד מחברות האשראי הפחית הבנק את אחזקתו ב'ישראכרט' לפחות מ-40% • ציבור הרוכשים הסתער • מי ומי הקונים?
יעקב פומרנץ 09.04.2019
השבוע השלים בנק הפועלים מכירה של יותר מ -60% מאחזקותיו בחברת 'ישראכרט' לציבור. נותרה לו שנה וחצי מהיום להיפרד מיתרת אחזוקתיו בחברה.
כזכור, ועדת שטרום קבעה כי בנקים בישראל כי לא יוכלו עוד להמשיך ולהחזיק בחברות כרטיסי האשראי מאחר והשוק נשלט בידי מעט מידי שחקנים ועל מנת לעודד תחרות באשראי הצרכני על הבנקים לבחור באחת משתים – מתן הלוואות בנקאיות או הלוואות בכרטיסי אשראי.
הוועדה הציבה אבני דרך ליישום ההחלטה, ביניהם נקבע כי אם בתוך שלוש שנים מכניסת ההוראה לתוקף, ינפיק הבנק לפחות 25% מחברת האשראי ואחזקתו בה לא תעלה על 40%, חובת השלמת מכירה של 100% תידחה לינואר 2021.
השלב הראשון בפועל במכירה, היה בשבוע שעבר. אז, החל הבנק את ההנפקה לשוק המוסדי במכירה של 55.5% תוך שהוא זוכה לביקושים ערים.
בין הרוכשים המשמעותיים נמנים חברת הנדל"ן אקרשטיין שרכשה מניות ב-6.5 מיליון שקלים, בית ההשקעות 'מור' שהשקיע סכום מכובד של 86 מיליון שקלים, 'מגדל' קרנות נאמנות ונוטסרו עוד כ-100 מיליון שקלים, קרנות הגידור 'ברוש' ו'נוקד', קרן ספרה, קרן הגידור 'נץ' של 'אלטשולר שחם', ובית ההשקעות 'פורטה'.
בנוסף, היו גופים כמו מרב מזון (אושר עד) שרכשו מניות בחברה, מורי ארקין שקנה מניות בהיקף של 5.6 מיליון שקלים, חברת טלקאר, יבואנית רכבי קיה שהשקיעה 4.7 מיליון שקל. קבוצת אלייד (צ'מפיון מוטורס) שהשקיעה עוד 10 מיליון שקלים. למשקיעים הצטרפה 'ביכורי השדה דרום', העוסקת בשיווק פירות וירקות הנשלטת על ידי האחים אילן וששון וחברת נטו.
מנהלות הפנסיה של הציבור הפניקס מנורה ועוד שחקנים קבועים נעלמו הפעם מהזירה ולא התעניינו ברכישת מניות החברה.
המשך ההנפקה התבצעה בתחילת השבוע הנוכחי ועד אתמול, לשוק הרחב – ובכך השלים הבנק את ההנפקה לשוק הפרטי בעוד 7%.
בסך הכל מכר הבנק במסגרת הנפקת ישראכרט 65.2% ממניות חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל במחיר של 13.5 שקלים למניה, מתוכם 7% לשוק הפרטי תמורת 190 מיליון ש"ח והיתר לשוק המוסדי תמורת 1.8 מיליארד ש"ח.
נזכיר, כי חרף המחיר הגבוה המשקף שווי שוק של 2.7 מיליארד ש"ח לחברת ישראכרט – ההערכות הראשוניות טרם ההנפקה היו כי החברה עשויה להימכר לפי שווי שוק של 3.5 מיליארד ש"ח. ההון העצמי של ישראכרט והחברות-הבנות שלה נאמד ב־3.4 מיליארד שקל בסוף הרבעון השלישי של 2018.
למרות מחיר המנייה המשקפת מכפיל הון של 1.27 הרי שבהנפקה בבורסה ללא מכירת גרעין השליטה לא ניתן לקבל פרמיה משמעותית יותר על ההון של ישראכרט, מאחר והשליטה תהיה על ידי הציבור הרחב.
המגעים שקיים הבנק עם קבוצות פיננסיות זרות לרכישת כל החברה כמקשה אחת, לא הניבו תוצאה ומשכך, עקב לוח הזמנים הצפוף, הבינו בהנהלת הבנק כי נכון יותר להנפיק לגופים המוסדיים ולציבור ולהותיר מספר מניות מספיק לאפשרות מכירה של גרעין השליטה.
'ביזנעס' מזכיר כי אחד המתחרים העיקריים של רוכשי חברת האשראי הינו לא אחר מבנק הפועלים עצמו שבעקבות הוראות הוועדה וכתרופה למכה שניחתה עליו הנפיק אפליקציית תשלומים – ביט – שמתחרה ראש בראש עם ישראכרט כספק אמצעי תשלום לבתי עסק. תחליף זה אמור להיכנס כשחקן מרכזי לתחום ולהחליף בהדרגה את הכרטיס הפיזי ולעת עתה לא חלים על הבנקים מגבלות כלשהן בהנפקת אפליקציות אלו.
כיום, תופסת ישראכרט נתח קטן יחסית לשתי מתחרותיה בשוק ועובדה זו מעידה כי יש לחברה לאן לצמוח. החברה אף חילקה דיבידנד של 867 מיליון שקל לפני ההנפקה לבנק הפועלים ולמזרחי טפחות המחזיק בקרוב ל-2% ממניות ישראכרט.
10/04/2019 18:56
אין שום יתרון לקנות בחנות זה.