הנשיא הודיע כי כלל הפיקדונות בכל הבנקים יכובדו – גם מעל לרבע מיליון דולר | המשקיעים איבדו אמון גם בבנק פירסט רפבליק, וזאת לאחר שהבנק ניסה להרגיע את הלקוחות והמשקיעים, בפרסום הסכמים שכרת עם הפד וג'יי פי מורגן | ואחרי 'סילברגייט', 'סיליקון ואלי' ו'סיגנייצ'ר', האמריקנים המפוחדים בהחלט מחפשים תשובות, ולא ממש נרגעים | ובישראל סבורים: האיום המידי – הוסר
שי קליין 14.03.2023
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מנסה להרגיע את השוק הפיננסי הבוער באדום לוהט בארה"ב, ואמר אמש בנאומו כי "המערכת הבנקאית שלנו בטוחה". לדבריו, "משלמי המסים לא ישלמו על הפסדי הבנק". הוא ציין כי, "הרגולטורים שלנו פעלו מהר וביעילות כשזיהו את המשבר. אנחנו לא נעצור, עד שהמערכת תתייצב. נעשה כל מה שצריך. האזרחים האמריקניים חייבים להבין שכל פיקדון שהופקד ב-SVB (סיליקון ואלי בנק) יוחזר במלואו", אמר ביידן. כשביידן אומר במלואו, הדברים מצטרפים להצהרות האוצר והפיקוח הפדרלי על הבנקים, שהצהירו כי למרות הפיקדונות שמבוטחים רק עד לרבע מיליון דולר, ארה"ב תיקח אחריות על כלל הפיקדונות בכל הסכומים, במטרה למנוע זליגה של פיקדונות נוספים, מיתר הבנקים ה'מתנדנדים'.
כזכור, ביום רביעי שעבר הודיע 'סיליקון ואלי בנק' באופן דרמטי כי מכר את כל תיק ניירות הערך הנזילים שלו, תוך ספיגת הפסד של 1.8 מיליארד דולר וצפה ירידה של 30% בהכנסות מריבית בשנה הקרובה, והודיע כי ימכור מניות שבמאצעותן יגייס שני מיליארד דולר לקופתו. ההודעה שהובילה להשגת המטרה ההפוכה, הביאה למשיכות רבות מהבנק – חלקן, אגב, נתקלו בקשיים כיון שנעשו בבת אחת, ונחסמו – אך כבר ביום שישי נכנס לתמונה הרגולטור במדינת קליפורניה, שהודיע על סגירת הבנק ועל כינוס נכסיו.
התאגיד האמריקני לביטוח פקדונות הודיע תחילה כי הפיקדונות מתחת ל-250,000 דולר יפוצו מיידית, אך בהמשך, כאמור, הודיעה ממשלת ארה"ב כי כלל הפיקדונות יכוסו.
נזכיר כי רק ברביעי שעבר – אחרי ששבוע קודם לכן פורסמה הערת עסק חי – הכריז בנק 'סילברגייט' כי יחסל את פעילותו. 'סילברגייט' פעל בעיקר בשוק הקריפטו, והנפילה שלו היא לכאורה תוצאה של נפילת בורסת הקריפטו FTX.
מניות הבנקים שירדו בחדות בארה"ב הובילו את הנשיא האמריקני לצאת בהצהרה על הבטחת כלל הפיקדונות, בכל סכום, ולהודעה זו גם תרמה לא מעט קריסתו של 'בנק סיגנייצ'ר' (מיסודו של בנק הפועלים), הפעיל בעיקר בשוק הקריפטו ונחשב קטן וזניח יחסית. אך הוא עדיין הבנק השלישי בגודלו שהתמוטט אי פעם בארצות הברית, כשבקופתו פיקדונות של כ-90 מיליארד דולר ונכסים בשווי כ-110 מיליארד. ה-FDIC לביטוח פדרלי של פיקדונות הקים מיידית 'בנק מעבר' עבור לקוחות הבנק, ואלה קיבלו הודעה כי כספם עבר אל הבנק החלופי.
אל מצעד הבנקים הצטרף ה'פירסט רפבליק' שלקוחותיו חוששים כי הוא בדרך לקריסה, והודעותיו שנועדו להרגעת המשקיעים – כולל העובדה שבקופתו כ-70 מיליארד דולר וכי הבנק המרכזי, הפדרל ריזרב, לצד ג'יי פי מורגן יכבדו הסכמים שיגנו על כספי הלקוחות – לא מרגיעים מספיק את המשקיעים ובינתיים כבר צנחה מניית הבנק בעשרות אחוזים.
ומה קורה בישראל? בינתיים, הצוות הייעודי לבחינת השלכות קריסת בנק SVB בראשות מנכ"ל משרד האוצר, שלומי הייזלר, התכנס היום (ג'), לפגישה נוספת. הצוות דן בנתונים שהתעדכנו מאז ישיבתו האחרונה ביום ראשון לאור רשת הביטחון של ה-FDIC, ה-Fed ומשרד האוצר האמריקאי לבעלי הפקדונות של הבנק, לפיה הפקדונות לרבות הלא מבוטחים יגובו במלואם.
לפי הודעת האוצר, "הצוות סבור שסיכון הנזילות המיידי הוסר. לעניין האשראי, הצוות ממליץ על קידום החוק לעידוד תעשיות עתירות ידע במטרה לשכלל את שוק החוב בישראל. משרד האוצר והגופים השותפים ימשיכו לעקוב מקרוב אחר הנושא ואחר השלכות אפשריות על חברות ישראליות".