אלוף במיל' סמי תורג'מן, יו"ר דירקטוריון נגה: "משק החשמל נמצא בלב בנק המטרות של חיזבאללה" | אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: הוצאנו ב-2023 סכום של 60 מיליארד ש"ח, כ-20 מתוכם למערכת הולכה שתפעל כסדרה, ולא תחת אילוצים | לדבריו הוא "לא מכיר עוד רפורמה ממשלתית שבוצעה בצורה כל כך מדויקת כמו הרפורמה בחשמל"
שי קליין 23.01.2024אלוף במיל' סמי תורג'מן, יו"ר דירקטוריון חברת 'נגה' לניהול מערכת החשמל, התארח הבוקר בוועידה הבינלאומית ה-20 לאנרגיה ועסקים ואמר בין היתר: "כשאנחנו מסתכלים על המלחמה בגזרה הצפונית מול חיזבאללה ומבינים את היכולות שלהם – משק החשמל נמצא בלב בנק המטרות שלהם בגלל ההשפעה שלו על המשק הישראלי".
לדברי תורג'מן, למלחמה השפעה ישירה על משק החשמל וגם על יעדי האקלים: "המשק שלנו בנוי על מקור כמעט בלעדי של גז, שהוא תחום מאד רגיש למלחמה אל מול הזירה הצפונית. ובמצב מלחמה אתה מפסיק את השימוש בגז ועובר לתחליפים – המשמעות היא מלאים שונים ממה שהכרנו עד עכשיו, משק שצריך לעבור מגז לפחם וסולר כדי שנוכל לתת מענה בצורה טובה.
במצבי חרום של מלחמה אל מול זירה צפונית גם כל מה שקשור לשרשרת האספקה עלול להיפגע ולכן אנחנו צריכים לחשוב על מאגר קרקעי של גז שישמש אותנו במצב חרום".
על הלקחים לעתיד אומר תורג'מן: "מערכת החשמל נבנתה לאורך 75 שנה לשגרה, ואנחנו מדברים פה על מצב אחר. אנחנו חייבים להכניס את קריטריון החרום כחלק מהקריטריונים של ניהול המערכת ובמערכת המסירה זה אומר שנאים וגיבויים ומעקפים כדי שהקריטריונים האלה יהיו פנימה בתוך הנושא הזה של תכנון מערכת החשמל. גם בגלל המלאים וגם בגלל המציאות שאנחנו יכולים להימצא בה אנחנו חייבים לשמר את היכולת לייצר פחם במצב חרום.
ראינו את התוכניות והגרפים והכוונה לרדת בשימוש בפחם – אבל היכולת לתת מענה בחרום, כמעט בכל תרחיש נזדקק להם ונצטרך להשלים את ההערכות בעיקר של חברת חשמל כדי להמשיך ולהחזיק את ייצור החשמל בפחם במצב חרום. כשמסתכלים על מלחמה ארוכה ללא מקור גז שמלווה אותנו תקופה ארוכה מאד, צריך להסתכל על המלאים ותחנות הייצור גם בפחם וגם בסולר.
בכל הקשור להתקדמות התהליכים הוא אומר: "הייצור לא מתקדם בקצב טוב – מדובר בשתי תחנות גדולות ופרויקטים מורכבים וכדי להבטיח אמינות אספקה צריך לקדם את זה ולקצר את הזמנים".
רפורמה מדויקת
הוועידה הבינלאומית ה-20 לאנרגיה ועסקים נערכת היום בכפר המכבייה ברמת גן. במהלך הוועידה נערכים דיונים עם בכירי המשק בלקחי המלחמה למשקי האנרגיה והסביבה והערכות משק המים, הגז והחשמל לתקופה הנוכחית. בין היתר אמר הבוקר בוועידה אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: "הוצאנו לדרך בשנה שעברה 60 מיליארד ש"ח. אחת ההשקעות העיקריות היא 20 מיליארד ₪ שגיבשנו עם נגה, שאמורה לשחרר הרבה מגבלות בהיקפים משמעותיים כך שבתוך עשור תהיה מערכת הולכת חשמל שלא תהיה כל רגע תחת אילוצים.
"הוצאנו לדרך ארבע תחנות פוסיליות חדשות על גז טבעי. אני יודע שבתוכנית של נגה כתוב שתיים עד 2030 וכתוב שזה 670 כל אחת. אבל אנחנו חושבים ששחרור ה-670 ל-900 הוא קריטי לתחרות במשק וחושבים שצריך ארבע תחנות ושעודף תחנות זה טוב למשק, זה טוב לסביבה, זה פחות פליטה של גזי חממה ופחות הכול".
עוד הוסיף שביט: "נתנו הרבה רישיונות, מותנים וקבועים, בחודש הקרוב נסיים את צד ההולכה ואנחנו קרובים מאוד שכל הנושאים הרלוונטיים שהיו ברפורמה מגיעים לסופם בסוף יוני או בתחילתו וחברת החשמל תסיים את מכירת התחנות. אני לא מכיר עוד רפורמה שמה שאמרו – נעשה בצורה כל כך ברורה ויציבה. כל מה שנכתב בחוק ובמסמכים ובהחלטות – מבוצע.
"חילקנו רישיונות למעל 40 ספקים שיכולים למכור חשמל, יש 15 שכבר פעילים. אנחנו מכוונים להעמיק ולהעצים את התחרות וצריך לזכור שהדבר שקרה בצורה הכי משמעותית זה שב-1 בינואר תחנה סולארית עם אגירה יכולה כבר למכור למסעדה או למפעל ולהגיד 'אני קונה חשמל ירוק'. זה ניצנים של זה, יש רק חברה אחת משמעותית שפועלת בתחום, אבל ככל שנפתח את התחרות בתחום הביקוש וההיצע – הביקוש והצרכנים יובילו את התחרות".