הבוקר נבלמה מעט המגמה של הדולר הנחלש מול השקל, אך המטבע המקומי נראה על הגל הירוק, מאז הודיעו הצדדים בבית הנשיא על הסכמות יחסיות בוועדה לבחירת שופטים ואי קידום הרפורמה המשפטית באופן מעשי | שוק ההון הגיב בהתאם, אך נראה כי בנק ישראל לא בהכרח מתכוון למכור דולרים כדי לייצב את שער המטבע
שי קליין 08.06.2023הבוקר רושם הדולר מגמת התחזקות קלה אחרי מספר ימים של ירידות שערים, והוא נסחר עתה (נכון ל-9.38 בבוקר) בסך של כ-3.659 ש"ח.
רק אתמול התפרסמו יתרות המט"ח של בנק ישראל ולפיהן עולה כי נכון לסוף חודש מאי 2023 הבנק מחזיק ב-199,621 מיליון דולר, מה שאומר שהבנק חווה שינוי של סך קטנטן וזעיר יחסית של של 2,274 מיליון דולר בלבד, בחישוב של היתרות שהוצגו בסוף החודש הקודם. למעשה, נבע הקיטון במט"ח משערוך יתרות ל כ-2,307 מיליוני דולרים והעברות הממשלה לחו"ל בסך של כ-16 מיליון דולר.
במקביל קוזז הקיטון ביתרות המט"ח, בחלקו, בהעברות המגזר הפרטי בסך של כ-49 מיליוני דולרים. הוי אומר, שבנק ישראל כלל לא מכר או קנה מט"ח בחודש מאי, ולא הביע כל התערבות בשער החליפין של הדולר.
נגיד בנק ישראל – שהדיבורים על סיום כהונתו מתחילים להישמע לאחרונה – לא מתייחס לעובדה שביכולתו השפיע על שער החליפין באמצעות התערבות בשוק על ידי מכירת יתרות מט"ח ענקיות. בריטניה הגדולה מחזיקה קרוב ל-120 מיליארד מטבעות חוץ, ואין אף מדינה אחרת מלבד ישראל שהמט"ח שברשותה מגיע לגבהים אדירים של כ-200 מיליארד, למעט ארה"ב.
אנליסטים קראו לאמיר ירון, נגיד בנק ישראל, למכור את הדולרים שרכש הבנק בשעתו, כדי לשמור על השער היציג, וכדי להציג שער החליפין התואם למודלים שמציג בנק ישראל בעצמו.
ירידת שער הדולר תפריע למגמת הפחתת האינפלציה שאליה חותר הבנק ותפגע במשק, כיוון שבנק ישראל ייאלץ לבצע העלאות ריבית נוספות שתועלתן למשק שנויה במחלוקת בטווח המידי. המשקיעים לא יעברו מדולר לפיקדונות שקליים, כי מגמה של מספר ימים לא בהכרח מלמדת על ההמשך.
נזכיר כי רק ביום שישי האחרון המשיך המטבע הישראלי להיחלש – כפי שהיה לאורך התקופה שבה הרפורמה המשפטית הייתה בכותרות, והדולר הגיע לרמות גבוהות. עתה, התנודתיות גברה, החשש מיישום הרפורמה קטן, הפשרות עם האופוזיציה נראות למשקיעים, והתוצאות הן שהדולר נחלש מול התחזקות השקל.
האם הדולר יגיע עד ל-3.40 כפי שיש המעריכים? ספק רב.