בנק ישראל לא יושפע מהריבית בארה"ב

להערכתנו, פתיחת פערי ריביות מול חו"ל תפחית מהלחץ הבסיסי לייסוף | אינפלציה נמוכה יחסית לצד חוזקו של השקל, יאפשרו לבנק ישראל מרווח תמרון רחב | אנו צופים שהריבית בארץ לא תעלה לפחות עד הרבעון האחרון של 2022 גם כאשר נראה עליית ריבית בארה"ב

המנוע של הייצוא הישראלי. הייטק | צילום: שאטרסטוק

יצוא השירותים של ישראל ממשיך לנוע למעלה עם עלייה של 8 אחוזים באוקטובר (על פי נתונים מנוכים עונתיות) ו-40 אחוזים בהשוואה לאוקטובר בשנה שעברה. הגידול החד ב-2021 בהשקעות בענף ההיי‑טק יוביל להערכתנו להמשך התרחבות היצוא גם בשנים הבאות. דבר זה תומך בהתרחבות העודף בחשבון השירותים ובחוזקו של השקל.

ב-2021 השקל היה בין המטבעות החזקים בעולם עם ייסוף של כ-8 אחוזים מול סל המטבעות (3% מול הדולר ו-11% מול האירו). העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים בהובלת יצוא שירותי ההיי-טק לצד העליות בשווקי המניות בעולם תרמו לכך, למרות שיא של מעל ל-35 מיליארד דולר ברכישות המט"ח של בנק ישראל. אנו עדיין צופים המשך ייסוף השנה, אך להערכתנו התנודתיות בשוק המט"ח תגדל לאור סיום תוכנית הרכישות וירידה צפויה בהיקף ההתערבות של בנק ישראל. במקביל, פתיחת פער בין הריבית בארה"ב והריבית בישראל צפויה לקזז (באופן חלקי) את הלחץ המתמיד של הגורמים המבניים לחיזוק השקל.

ריבית על כנה

כצפוי, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי וציין שהמדיניות המוניטרית צפויה להישאר מרחיבה לזמן ממושך לאור האתגרים שעדיין קיימים לפעילות הכלכלית בהם גם מצב התחלואה.

בניגוד לבנקים מרכזיים אחרים בעולם, אנו סבורים שלא נראה עליית ריבית בישראל לפני הרבעון האחרון של 2022, זאת בשל האינפלציה הנמוכה יחסית בישראל בהשוואה למרבית מדינות ה-OECD, כפי שהדגיש נגיד בנק ישראל בנאומו, ובשל חוזקו של השקל. הדבר בא לידי ביטוי גם בתחזיות המעודכנות של חטיבת המחקר של הבנק הצופה שאינפלציה תהיה 1.6 אחוזים בסוף 2022 ו-2 אחוזים בסוף 2023.

במקביל, הבנק עדכן קלות כלפי מטה את אומדן הצמיחה ל-2021 ל-6.5 אחוזים (7% בתחזית הקודמת), אך הותיר את התחזית ל-2022 ללא שינוי על 5.5 אחוזים (עדיין גבוה מהאומדן שלנו ל-4.8%). הבנק לראשונה פרסם תחזית צמיחה של 5 אחוזים ב‑2023 (גם פה התחזית גבוהה מהערכתנו ל-4%).

סין – התמתנות בלחצי המחירים ונתונים טובים מהצפוי

מדד מנהלי הרכש בסין הפתיע לחיוב כאשר עלה יותר מהצפי ל-50.9 נקודות בדצמבר. שיפור בביקושים לצד המשך הקלה בשיבושים ובצווארי הבקבוק תרמו לכך, נתון שמעיד על כך שבינתיים התעשייה מתמודדת עם התפרצויות הקורונה באזורים שונים במדינה. במקביל, גם לחצי המחירים מתמתנים לאור פעולות הממשלה לשפר את האספקה ולהוריד את מחירי חומרי הגלם, דבר שאפשר לראשונה מזה כשנה וחצי לחברות להפחית במעט את המחירים. השאלה הגדולה האם מגמה חיובית זו תימשך כאשר האומיקרון יגיע לחופי סין. בחמישי מדד מנהלי הרכש לענפי השירותים ונראה האם המדיניות המוניטרית המרחיבה תרמה לשיפור הסנטימנט לאור החששות מהאומיקרון ומהמשך סגרים.

אחרי החגים (בחו"ל) חוזרים הנתונים

בשבועיים האחרונים הפרסומים הכלכליים מחו"ל היו דלילים לאור חופשת חג המולד / ראש השנה הלועזי. בארה"ב ברביעי יתפרסמו סיכומי החלטת הריבית האחרונה ובשישי יתפרסם דוח התעסוקה האחרון ל-2021. האינדיקאטורים הראשוניים מצביעים על המשך שיפור בשוק העבודה (עדיין לפני האומיקרון), דבר שתומך בעליות ריבית של הבנק המרכזי בארה"ב השנה ובהמשך עליית התשואות.

בגוש האירו יתפרסמו מדדי המחירים ליצרן בחמישי והאומדן לאינפלציה בשישי. המספרים ימשיכו להראות שבאירופה "כח המחירים" של החברות נמוך במיוחד בהשוואה לארה"ב והן מתקשות לגלגל את העלויות על הצרכנים.

הכותב הוא ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה