לפי המתווה החדש אותו פרסם הבנק העמלה תרד בשנת 2019 ל-0.6%, שנתיים לאחר מכן תרד ל-0.55%, ובשנת 2024 תרד 0.5%, ירידה של 30% בעמלה הצולבת בתוך שש שנים.
יעקב מאמו 16.01.2018בנק ישראל מפרסם היום את המתווה שלו לשנים הקרובות לגובה העמלה הצולבת – העמלה שאותה גובה החברה שמנפיקה את כרטיס האשראי, זאת לאחר שלפני שנה וחצי קיבל הבנק לידיו את הסמכות לקבוע את העמלה. כיום עומדת העמלה הצולבת על 0.7% מהיקף העסקה בכרטיס אשראי.
לפי המתווה החדש העמלה תרד בשנת 2019 ל-0.6%, שנתיים לאחר מכן תרד ל-0.55%, ובשנת 2024 תרד 0.5%. כלומר בסופו של התהליך צפויה ירידה של 30% בעמלה הצולבת בתוך שש שנים, ולמעשה המתווה נותן וודאות בגובה העמלה לטווח ארוך יחסית.
כל עוד לא הייתה בהירות כלפי גובה העמלה הצולבת הצפויה בשנים הקרובות, לא יכלו בנק פועלים ולאומי לקדם תהליכים למכירת חברות ישראכרט ולאומי קארד אותם הם אמורים למכור תוך שנתיים לפי "חוק שטרום". זאת מכיוון שכל אחוז בעמלה הצולבת שווה להכנסה של כ300 מליון שקלים בשנה לחברת האשראי. ובעקבות כך גובה העמלה הוא מרכיב משמעותי ביותר בשווי החברות הללו.
לפי אותן ההנחות קיצוץ בעמלות הללו יחסוך לעסקים בישראל סכומים גדולים מאוד, ויחזק את מעמעדם.
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג: "מאחר ובתי העסק שמכבדים את כרטיסי החיוב אינם יכולים להתמקח על גובה העמלה הצולבת, נדרשת התערבות רגולטורית בקביעת העמלה. לאחר בחינה מקצועית ובהתאם למתודולוגיה שהוכרה על ידי בית הדין להגבלים עסקיים, הגענו למסקנה שיש מקום להפחתת העמלה הצולבת, במתווה עליו הכרזנו היום. על פי ניסיון העבר, הפחתת העמלה הצולבת צפויה להביא להפחתת העמלות שמשלמים בתי עסק בסך כולל של מאות מיליוני שקלים בשנה".
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר: "קביעת מתווה העמלה הצולבת לשנים הקרובות יטיב עם העסקים במשק וגם ייתן ודאות רגולטורית שתאפשר את מכירת שתי חברות כרטיסי האשראי והפיכתן לגופים פיננסיים עצמאיים ותחרותיים. צעדים אלה נועדו להגביר את התחרות בתחום הסליקה ובתחומים פיננסיים נוספים, על-פי מסקנות ועדת שטרום והחוק לקידום התחרות".
16/01/2018 19:44
הבעיה שהעמלות שיש לעסקים קטנים הם גם 2.5% או 2.4% ואולי 1.5% זה לא מתקרב ל-0.7%
ככה שאני לא מבין על מה הכתבה מדברת.