בצל ההצבעה על התקציב: כמה עולה מס החד"פ?

ההצבעה על התקציב של 2021 עברה, כעת דנה הכנסת בתקציב 2022 | מעל למאתיים ותשעים מיליוני שקלים – תוספת מס החד"פ למשקי הבית החרדיים בישראל | ח"כ אורי מקלב, שבלשכתו ביצעו את החישוב אמר: "אין פה עניין של איכות הסביבה אלא העשרת קופת המדינה על חשבון השכבות החלשות"

ח"כ אורי מקלב | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ההצבעה על תקציב המדינה לשנת 2021 עברה ברוב של 61 ח"כים, לאחר מרתון הצבעות שנמשך כל הלילה. זהו תקציב ראשון שמאושר מזה שלוש שנים ולפני כן אושר חוק ההסדרים. עתה מתכוננת הכנסת להצבעה על תקציב 2022.

בצל דיוני התקציב לשנה הבאה, ואולי בניסיון אחרון להסביר כמה רע התקציב (והוא רע), פרסמה לשכת ח"כ אורי מקלב מסמך (שאינו קשור ישירות לתקציב, אלא לצו שעליו חתום שר האוצר) הקובע, כי משפחה חרדית ממוצעת תשלם מעל לאלף וחמש מאות שקלים נוספים בשנה רק עבור מס החד פעמי.

המסמך הופץ בין הח"כים על רקע המשך דיוני התקציב וההצבעה הצפויה על תקציב 2022.

ואלה הנתונים:

על פי נתוני הלמ"ס, בישראל חיים מיליון ומאה חרדים בישראל, בכל משפחה ממוצעת מהציבור החרדי ישנם 6.6 ילדים, כ166,666.6 בתי אב חרדים. על פי הבדיקה עולה, כי כלל בתי האב החרדים בישראל ישלמו מעל למאתיים ותשעים מיליוני שקלים עבור מס החד פעמי בשנה, זאת מלבד עלויות חריגות כגון שמחות, אירוח וכדומה.

"הגזירה הזו על מוצרי החד פעמי מצטרפת לגזירות נוספות של התנכלות מכוונת כלפי הציבור החרדי, מעבר להכנסות והעשרת קופת המדינה אין בכך דבר, רק מייקר את המוצרים ומכביד על הציבור תוך ניכור המגיע מפערים מנטליים", אמר מקלב. עוד הוסיף: "משרד הבריאות לא מאפשר (למוסדות. ל"א) שימוש בכלי פלסטיק רב פעמים ומשרד האוצר מייקר את הכלים החד פעמיים".

בלשכת ח"כ מקלב בדקו אף מה תהיה תוסף המס בעולם הישיבות. החישוב נעשה לפי מפתח של מאה סועדים. עלות התוספת למאה בחורים תעמוד על 1752.3 ש"ח לחודש. ובשנה יעמוד תוספת המס על למעלה מעשרים אלף שח לכל מאה בחורים. עלות זו הינה תוספת המס המגיע על מחיר המוצר אותו לא חישבו בגלל פערי המחירים השונים בין רשתות השיווק השונות. על פי נתוני ועד הישיבות כיום בישראל ישנם כשישים אלף בני ישיבות מעל גיל 16.5.

על פי המסמך שהופק בלשכת ח"כ אורי מקלב, ארבעה עשר מיליון שקלים וחצי – זו עלות תוספת המס על כלי החד פעמי לעולם הישיבות בשנה. יותר ממיליון שקלים לחודש.

ישיבת חברון למשל, המונה כאלף ושש מאות בחורים תשלם ₪416,907.84, בשנה. ישיבת מיר ברכפלד המונה 700 בחורים תשלם ₪169,272.18 בשנה. באור ישראל יאלצו לשלם ₪145,090.44, בעטרת שלמה של הרב סורוצקין ישלמו ₪217,635.69, בישיבת פוניבז' ייפרדו מ₪416,907.84, תורה בתפארתה – ₪241,817.40, ישיבות אורחות תורה ובית מתתיהו ₪193,453.92 כל אחת ובתפרח ישלמו 241,817.40 שקלים. כאמור סך כל העלויות עומדת על ארבעה עשר מיליוני שקלים וחצי לשנה.

"האמת תנצח"

נזכיר כי בישיבת הממשלה אמר בנט אתמול, "חבריי, צריך להתייחס להעברת התקציב כעל האתגר הגדול היחיד בימים הקרובים. זו המשימה, ואנחנו צריכים לעמוד בה.

"לפני כמה חודשים סימנו שלוש משימות מיידיות: הקמת הממשלה והוצאת המדינה מהסחרור האינסופי והכאוס, חילוץ המדינה ממגפת הקורונה ווריאנט הדלתא. בשתי המשימות הראשונות עמדנו. המשימה השלישית היא העברת תקציב המדינה ואת זה אנחנו נעשה השבוע.

"העברת התקציב משמעותה להבטיח את יציבות המדינה, שכל העסק הזה שנקרא מדינת ישראל יתפקד, שהכלכלה תצמח ותשגשג, אנחנו עומדים מעל 7% צמיחה. אנחנו מושכים את המדינה ליציבות ויש מי שמושך אותה לבלגן, לכאוס, לעוד בחירות, לחוסר תפקוד. אנחנו בישורת האחרונה ולפנינו ימים מתישים ולילות לבנים בכנסת, אבל התקציב יעבור", הבטיח ראש הממשלה לשרים.

לדברי בנט, "העברת התקציב תאפשר לנו את היציבות הפוליטית והכלכלית שדרושה להתמודד עם האתגרים הגדולים הבאים. לדוגמה: העלייה במחירי הדלק והתובלה הימית, בחומרי הגלם, שמביאה לעליות מחירים. זו תופעה שבכל העולם מתמודדים איתה בימים אלה, אבל אצלנו המחירים גבוהים במיוחד גם ככה בשנים האחרונות. אנחנו צריכים לראות שאצלנו לא מנצלים את גל העליות העולמי להעלאת מחירים כללית.

"מה שאני מבקש מהשרים, מכולם, בימים הקרובים, זה להתגייס – להסביר לציבור, מול הקמפיינים, מול הפייק, את החשיבות בהעברת תקציב כשהפעם האחרונה שהעבירו תקציב בישראל הייתה לפני שלוש שנים וחצי, במרץ 2018. לא להיגרר לרמת הדיון הנמוכה. אני רואה שיש כמה חברים באופוזיציה שממש איבדו את זה בימים האחרונים, ראיתי את התמונות, זה דבר בלתי נתפס. הנשק שלנו הוא האמת, מה שאנחנו עושים, מה שאנחנו בונים פה במדינת ישראל. אנחנו מעלים את המדינה על המסלול, זאת האמת. זו משימה כבירה, חשובה, ציונית ממדרגה ראשונה, והאמת תנצח".

בסיום ההצבעות אמר בנט: "זהו יום חג למדינת ישראל".

ובמילים אחרות – חג, אך תלוי למי.

עו"ד אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר מסר בתגובה לאישור תקציב המדינה: "לאישור תקציב המדינה לשנת 2021 יש משמעות חיובית רבת משמעות למשק המדינה ויש לקוות שגם תקציב 2022 יאושר עד מחר בבוקר. תקציב מאושר הוא מחויב המציאות בכל מדינה דמוקרטית. הוא מעניק יציבות, סדר בחשיבה הכלכלית, יכולת להגדיר סדרי עדיפויות בהוצאת המשאבים, ושיקוף ככל הניתן כיצד ועל מה המדינה מוציאה את כספי המסים של אזרחיה. כשאין תקציב מוגדר, אין מידע לציבור כיצד המדינה משתמשת בכספו. מידע זה הינו רכיב מרכזי בדמוקרטיה והוא אף מאפשר ביקורת", אמר.

לין הוסיף, כי "יחד עם זאת, לדאבוני, נעשה שגיאה חמורה המקלקלת את חגיגת העברת התקציב: יזום של שורת מסים חדשים, אשר לחלקם קוראים "מסים יעודים". מס יעודי הוא מס לכל דבר ואופיו כמס אינו מתבטל משום שמו כייעודי. מס ייעודי מסוכן יותר ממס רגיל, שכן הוא יוצר את הפרצה לעשות שימוש במערכת המס להשגת מטרות שמערכת המס לא נועדה להשיגן. על בסיס עקרוני זה ניתן יהיה ליזום עוד ועוד מסים יעודים ולרסס את מערכת המס בעשרות ואף מאות מסי צריכה יעודים נוספים."

כתיבת תגובה