תכנית תשעת הצעדים שעליה הודיע נתניהו אמש, זוכה הערב, באופן נדיר, לביקורת גלויה מצד בנק ישראל • "חלוקה באופן אוניברסלי – כגון מענק לכל ילד, ללא תבחין הכנסה – איננה יעילה", כתבו בבנק וציינו כי הגעת עקרונות התכנית לידי הבנק זמן קצר לפני פרסומה, לא אפשרה לבחון אותה מקצועית • והאם היועץ המשפטי ישתמש בדברי הביקורת המקצועיים כדי לבלום את התכנית שהציג נתניהו?
שי קליין 25.01.2021
פחות מעשרים וארבע שעות לאחר שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כ"ץ הציגו את תכניתם הכלכלית הכוללת תשעה צעדים מרכזיים – מתברר כי השניים לא רק צפצפו צפצוף ארוך וחד על היועץ המשפטי לממשלה, אלא שהם גם לא התייעצו קודם לכן עם נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון. האם יהיו לכך השלכות? סביר להניח שכן. אך תחילה, לדברי הביקורת הפומביים שמגיעים בצעד נדיר למדי.
תחילה, מלינים בבנק ישראל כי "עקרונות התכנית הכלכלית הועברו לבנק ישראל זמן קצר לפני פרסומה", וציינו כי "בדיון שנערך היום בחטיבת המחקר עלה כי בתכנית חסרים פרטים רבים שהיו מאפשרים לגבש חוות דעת מקצועית אודות עלותה ויעילותה".
בעקבות הדיון, פנה בנק ישראל למשרד האוצר ולגורמים נוספים על מנת לקבל פרטים רלוונטיים. "לכשתוצג תכנית כזו, הכוללת ניתוח ונתונים תומכים, יבחן וינתח אותה בנק ישראל עפ"י יעילותה ונחיצותה הכלכלית".
ככלל, טענו בבנק, "חלוקת משאבים ציבוריים צריכה להתבצע על פי יעילות כלכלית וקריטריון הפגיעה ממשבר הקורונה. חלוקה באופן אוניברסלי ולא מובחן – כגון מענק לכל ילד, ללא תבחין הכנסה – איננה יעילה", סבורים בבנק ישראל.
אולם למרות שלא קיבלו לידיהם את התכנית קודם לכן, וכן ככל הנראה לא הגיעו לידי כלכלני הבנק פרטי-הפרטים, ניתוחים ונתונים שונים שיאירו את עיניהם באשר להיתכנותה הכלכלית של התכנית, מציינים בבנק ישראל כי "כבר עתה ניתן לומר כי במצבו הנוכחי של המשק וקצב ההתחסנות, ובהינתן רשת הביטחון הקיימת וצעדים נוספים שננקטו לאחרונה לעיבויה, יש לבחון את הדחיפות הכלכלית בחלק מצעדי הסיוע שהוצעו במצגת".
כלומר, לפי דעתם של כלכלני הבנק, הרי שהצעדים שננקטו, הינם חסרי דחיפות מעשית בימים אלה.
'ביזנעס' מציין, כי ביקורת מעין זו, עלולה לשחק לידיו של היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, שטען לא מכבר כי בצעדים כלכליים משמעותיים, יש משום תעמולת בחירות שאסורה בעת הזאת. הוי אומר: אל תתפלאו אם הכספים שהבטיח נתניהו, בחלקם – לא יגיעו לידיכם בסופו של דבר.
ולסיום יש גם הצעת ייעול: "יצויין עוד, כי ככל שהמשק מתקרב לשלב היציאה מהסגר, עדיף למקד את תמיכת הממשלה במהלכים מאיצי צמיחה שתרומתם להתאוששות המשק תהיה הגדולה ביותר". לדעת כלכלני הבנק, "מיקוד זה יפנה משאבים תקציביים, המוגבלים ממילא, לצעדים הרבים שעוד יידרשו לצמיחת המשק והגדלת הפריון לאחר המשבר".
25/01/2021 19:19
מדובר בחבר אנשים שמרוויחים עשרות אלפי שקלים בחודש
(היועץ המשפטי לממשלה מרוויח לפי הפרסומים 75,000!!! ש"ח בחודש,
פלא שהוא לא סופר אותנו?)
ופשוט לא מרגישים ולא סופרים את האנשים השקופים
שלא מתחילים בכלל את החודש ושלא לדבר על לגמור את החודש,
תתביישו לכם!!!!!!!!!!!!!!!
במקום לראות נתונים תתחילו לראות אנשים,
להרבה מאד אנשים אין כלום מזה שהמשק מתעורר,
מי שמרוויח בדרך כלל מזה הם האנשים העשירים,
די לאנשים שבעים שיכתיבו לנו את החיים!!!
הם לעולם לא יבינו אותנו ובוודאי שלא ירגישו אותנו,
בשבילם אנחנו עוד מספר סטטיסטי במדינה,
דייייייייייייייייייייייייייייייייייייייייייי!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!