בשורה טובה למגדלי הדגים וטובה פחות לצרכנים

ועדת הכספים דחתה את המשך מתווה הורדת המכס לייבוא דגים במהלך שיסייע לענף מגדלי הדגים בארץ להישאר עם הראש 'מחוץ למים' • ההחלטה התקבלה על פי המלצות משרד האוצר והחקלאות למרות שהורדות המכסים הפחיתו את עלויות הדגים לצרכן ב-25%

מגדלים דגים בפריפריה. חווה במושב נוב שברמת הגולן | צילום: מאור קינסבורסקי, פלאש 90

בשורה למגדלי הדגים בישראל. ועדת הכספים דחתה את המשך מתווה הורדת המכס בענף והמדינה תרוויח מכך 33.8 מיליון שקל, תוספת ההכנסות ממיסים למדינה, כתוצאה מדחיית הפעימה. מדובר בדחייה השלישית של פעימת המתווה, לינואר 2021, זאת נוכח פגיעה משמעותית בפדיון מגדלי הדגים בישראל.

מנתונים שהציג משרד החקלאות בוועדת הכספים, עולה כי מסוף שנת 2016, רמת המחירים לצרכן פחתה בשיעור של כ-25%, הודות להפחתה של 50% בגובה המכס הכללי, אך נתח האספקה מייצור מקומי במגמת ירידה ומהווה כיום כ-10% בלבד.

אי לכך ובמטרה לשמור על מגדלי הדגים, בעקבות ירידה בפדיון של מגדלי הדגים בארץ, החליטה ועדת הכספים בראשות ח"כ הרב משה גפני לדחות שוב את הפעימה המדוברת, מחשש לקריסה של מגדלי הדגים בארץ, שרובם המוחלט ממוקמים בפריפריה, זאת לאחר שההפחתה הראשונה בתוכנית, הביאה לפגיעה קשה ברווחיהם.

הדחייה לא באה בחלל הריק. במסגרת תקציב 2016 נקבע כי במידה וימצא שישנה ירידה בפדיון בשיעור של 10% ומעלה כתוצאה מהורדת המכס, ידחו הפעימות הבאות. אגף תקציבים מצא כי זוהי אכן התמונה, ולכן המליץ לוועדת הכספים לדחות את המתווה בשנה נוספת, למרות שהמדינה תפסיד מכך מיסים ישירים.

יו"ר הוועדה, ח"כ הרב משה גפני אמר בוועדה: "אנחנו נעדכן בסופו של דבר את המחירים כי בקצב הזה בעוד שנתיים לא יהיה ייצור מקומי. לעניות דעתי, המדינה צריכה לסבסד את המגדלים". גם ח"כ מוטי יוגב תמך בהחלטה: "האוצר צריך להבין שזה אינטרס לאומי אחרת ענף הדיג יימחק. העניין נוגע גם לשטחים, לאדמה של ארץ ישראל".

בנוגע לעליית המחירים בייבוא הדגים, עלה מנתוני משרד החקלאות, כי ב-2018 חלה עלייה משמעותית בייבוא פילה סלמון טרי, המהווה כ-93% מכמויות הייבוא מסוג זה, בעוד שמסוף אותה שנה עלה מחירו של האמנון הטרי גם למגדל. בנוסף לכך, חלה עלייה מסוימת במחיר פילה האמנון הקפוא ב-2018.

עוד עולה מהנתונים, כי החל מסוף 2016, רמת מחירי הדגים לצרכן, פחתה בשיעור של כ-25%, הודות להפחתה של 50% בגובה המכס הכללי. עם זאת חלה עלייה קלה של כ-4% במחיר לצרכן החל מהמחצית השנייה של 2018. במכירות הדגים, חלה ירידה חדה במכירות האמנון הטרי ברשתות השיווק בשנת 2018.

המסמך מסכם אם כן, כי ישנה מגמת עלייה בנתח דגים אחרים (אשר לא כוללים את האמנון, הבורי וקרפיון), בשנים האחרונות בייצור המקומי. עם זאת, התמיכה הישירה השאירה את הפדיון הממוצע לק"ג דגים ברמה דומה לזו שלפני הרפורמה.

לטענת המבקרים, מדינת ישראל מעדיפה רמת מחירים גבוהה בדגים, העיקר לשמור על קבוצה קטנה ששמה מגדלי הדגים בישראל. מתוך דברי ההסבר נראה שאין הדבר כך. מגדלי הדגים הם ענף חקלאות הולך ונכחד ועוד הורדה אחת, הם היו נמחקים מיד ממפת החקלאות בארץ.

כתיבת תגובה