גדול הפרקליטים: עו"ד ד"ר ר' יעקב וינרוט ז"ל

בבית החולים תל השומר השיב עו"ד ד"ר ר' יעקב וינרוט ז"ל את נשמתו לבוראה לאחר מחלה קשה • מי מינהו כחבר בוועדת טל? • למה המשיך לשמש כמרצה באוניברסיטה? • וגם: זכרונות אישיים מראיון עיתונאי כפוי

עורך הדין יעקב וינרוט ז''ל | צילום: אתר משרד עו''ד וינרוט

ברוך דיין האמת: לאחר מחלה קשה נפטר עורך הדין החרדי, ד"ר ר' יעקב וינרוט ז"ל.

וינרוט, בן 71 בפטירתו, שימש כגדול הפרקליטים של בכירי וידועני המדינה לאורך עשרות השנים האחרונות. רק עד העת האחרונה ממש ייצג את ראש הממשלה בנימין נתניהו, היה חבר בכיר בצוות ההגנה של רעייתו, שרה נתניהו ורק לאחרונה פרש ממנו.

הוא נולד בגרמניה ובעודו כבן שנתיים עלו הוריו ארצה. הוא גדל בנתניה לצד ילדים שחוו עוני ומחסור, דבר שנצרב בנשמתו לאורך חייו.

לימים, לאחר לימודיו בישיבת היישוב החדש בתל אביב, חבש את ספסלי ישיבת פוניבז', וממנה עבר ללמוד מספר שנים בישיבת מיר. על סמיכתו לרבנות חתומים בין היתר, ראש ישיבת פוניבז' זצ"ל, הגאון רבי שמואל רוזובסקי וראש הישיבה הגאון רבי דוד פוברסקי, וכמו כן הגאון רבי בצלאל ז'ולטי, רבה של ירושלים.

וינרוט שירת במסלול הנח"ל, ולאחר מכן, כשהתייצב למילואים שירת בפרקליטות הצבאית.

בשנת תשל"ב, סיים בהצטיינות את לימודי התואר הראשון בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ובאותה עת החל בהקמת משרדו בתל אביב שבו היה פעיל עד לאחרונה ממש. שנתיים לאחר מכן קיבל את התואר שני בהצטיינות יתרה, ואת הדוקטורט שלו – שהפך לימים להצעת חוק שהתקבלה בכנסת כעשור ומחצה מאוחר יותר, שעסק בדין 'מורדת' והציע ביצירתיות רבה מנגנוני כפיית גט בלא שגט ייהפך לגט מעושה – סיים בשנת תשמ"א. החוק שהיה לשביעות רצונם של גדולי הפוסקים שעסקו בהיתר עגונות, זכה לכינוי 'חוק וינרוט'.

למעשה, וינרוט כל כך דבק בעבודת הדוקטורט הזו – על בסיס טיעון שהשמיע מעט קודם לכן בבית הדין לערעורים – עד שנטש עבודת דוקטורט אחרת שהחל לעמול עליה בדיני חברות, ובלבד שהדוקטורט שלו יעסוק באורח כה אופייני לו, בנושא שיוכל להקל על חייהן של נשים עגונות רבות. פרי עמלו נקצר כשהדוקטורט כאמור, הפך לחוק בשנת תשנ"ה.

וינרוט ליווה את כלל בכירי המשק והיה שותף ללא מעט תקדימים שהשפיעו על החברה הישראלית. די אם נזכיר כמה מפעולותיו המשפטיות שהיו להן השלכות כלכליות רחבות היקף: ליווה את יעקב לוינקוף בזיכוי מהאשמה בהרצה של ניירות ערך; בזיכוי המועמד לנגיד בנק ישראל יצחק מוריץ, האפט את האפט (רו"ח) בפרשת ויסות מניות הבנקים; ליווי ח"כ צחי הנגבי בפרשת המינויים; ייצוג ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת מינוי היועץ המשפטי לממשלה עו"ד רוני בר-און ובפרשת קבלן ההובלות אבנר עמדי; נשיא המדינה עזר ויצמן בפרשת קבלת המתנות האסורות מאיל ההון אדוארד סרוסי; מאיר שטרית בפרשת ההתנהלות בסוכנות היהודית; שר החוץ אביגדור ליברמן בחשד להפרת אמונים בפרשת מינוי השגריר; נתן אשל ראש לשכת רה"מ; רפאל איתן (רפול) בפרשת גניבת המסמך הצבאי; ניצב יעקב גנות בעתירה לביטול המינוי למפכ"ל המשטרה; ניצב יאיר יצחקי בבית הדין למשמעת של המשטרה; אייל גולן בפרשת העלמות המס ועוד אישים חשובים ונכבדים, ביניהם רבנים דגולים וידועי שם שהואשמו בפרשיות שונות ויעקב וינרוט, כעו"ד, כד"ר וכיהודי תלמי חכם – השתדל לזכותם ולנכש את הקוצים משמם – ככל יכולתו.

מייצג הציבור החרדי

ובכל זאת, למרות שנחשב לגאון משפטי היה בו את הזוהר של העילוי התלמודי, וסמיכה להוראה שהחזיק בה משחר ימיו, מיד לאחר שמשפחתו עלתה מגרמניה. יען, כי היה רבי יעקב וינרוט ז"ל, תלמיד חכם עצום, וקבע חברותות ושיעורי תורה עם גדולי הדור ועם עמליו. בחריפות ובבקיאות, בירידה לשרשי הדברים ובעמידה על קוצו של יו"ד. לא פלא אפוא כי אף מסר בעצמו שיעורי תורה עמוקים ובין היתר קבע חברותא עם ראש ישיבת פוניבז' יבלחט"א הגרב"ד פוברסקי שליט"א.

בהוראת גדולי ישראל כיהן כחבר בוועדת טל והשמיע ברמה את קולו של הציבור החרדי, בני התורה ותלמידי הישיבות. כן היה חבר בועדת עברי שעסקה בנושא השירות האזרחי, ואף התנדב לשמש כנציג ועדת הרבנים לענייני תקשורת למשא ומתן עם חברות הסלולר שהובילה לשיווקן של הקומות הכשרות ומכשירי הסלולר הכשרים.

דוגמא נוספת להיותו דמות שנחשבה אצל גדולי ישראל כאישיות משכמה ומעלה, ניתן ללמוד מהסיפור הבא: עו"ד וינרוט כיהן כמרצה בבית הספר לפילוסופיה שבאוניברסיטת תל אביב, וכן בפקולטה למשפטים בה רכש את תוארו, אך לא אבה להמשיך בתפקידו זה מטעמים שונים, ביניהם היותו אדם חרדי שהאוניברסיטה לא זימנה לו נחת מרובה המתאימה לאורחות חייו החרדיים. הוא פנה למרן הגרא"מ שך זצ"ל, שקבע כי עליו להמשיך בתפקידו כל עוד מתאפשר לו זאת. "כיצד יהודים רחוקים שכאלה ייפגשו פעם באדם חרדי משכמו ומעלה כמוהו", הסביר מאוחר יותר למקורביו את החלטתו, וחרץ: "נחוץ שתישאר שם".

עורך הדין יעקב ויינרוט בימי מחלתו | צילום: פלאש 90

כותב השורות ראיין אותו פעם, כמעט על כורחו, באכסניה אחרת. שם, במשרד במרומי המגדל התל אביבי הסמוך לבית החולים איכילוב, באימפריה שחלש עליה ושהיו בה עורכי דין מבריקים רבים, התגלה עו"ד ר' יעקב וינרוט, כאיש משכמו ומעלה. הוא הניח בצד מחלוקות וחשבונות אישיים, כל אימת שמדובר היה בקידוש השם ומניעת חילול שם שמים, ועשה את הנדרש ממנו.

בעיני ראיתי כיצד הוא כופה על עצמו, נגד רצונו, תדרוך עיתונאי מאסיבי, כאשר אחד מלקוחותיו, אדם נכבד בציבוריות החרדית שאף נחשב לאישיות רבנית, ביקש ממנו זאת. הוא לא אבה להתראיין, לאותה אכסניה שכותב השורות הועסק בה, אך כשלקוחו הזכיר לו כי הדבר יקדש שם שמים, כשבימה ציבורית זו תגן עליו בטיעונים שיש בהם ממש ויתקבלו על לב השומעים – הסכים בחפץ לב. כי כזה היה: תמיד נתן משלו – גם אם לא חפץ בכך – ובלבד שיתקדש שם שמים והבריות יאמרו: אשרי מי שלימדו תורה.

כאב לו כשנטפלה עליו עלילת שווא והוגש נגדו בחורף תש"ע כתב אישום בחשד לעבירות של מתן שוחד והלבנת הון. מה רבה הייתה שמחתו כששנתיים לאחר מכן, בראשית חורף תשע"ב, קבע בית המשפט המחוזי כי עו"ד וינרוט חף מכל אשמה וזוכה מכל ההאשמות נגדו. יצוין, כי בין טיעוני קו ההגנה שנקט, הייתה ההצהרה כי לא רק מלקוחו (שוקי ויטה) גבה שכר טרחה נמוך, כי אם גם מחסרי יכולת כלכלית נוספים.

פן נוסף שלא הוכר באישיותו היה בעבודת התפילה שלו, שנבעה מלב הומה וגדוש ברגש. בתוך כך, גם ידעו מכריו את חיבתו לחזנות ולתפילות מלאות רגש, כאשר הוא אף היה נושא את קולו בחברת קרובים וידידים בלבד, בתפילה לק-ל חי.

הצמרת נפרדת

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפרד הבוקר מעו"ד וינרוט במילים הבאות שפרסם בפומבי בחשבון הטוויטר שלו: "רעייתי שרה ואני המומים מצער על פטירתו של יקירנו עו"ד יעקב וינרוט ז"ל. יעקב היה מופלא באישיותו, בחוכמתו, בחריפות שכלו, בתחושת הצדק שלו ובנאמנותו לעמו. זהו אובדן גדול למשפחתו, למכריו ולמוקיריו, וזהו אובדן גדול לעולם המשפט הישראלי. אנו מחבקים את ג'יזל ואת כל בני משפחת וינרוט היקרים לנו כמשפחתנו. יהי זכרו ברוך".

גם שרת המשפטים, איילת שקד, כתבה לאחר ההודעה על פטירתו: "יעקב וינרוט הכיל עולם ומלואו. מסעו התחיל בעליית משפחתו מגרמניה מיד לאחר הקמת המדינה, והסתיים לאחר שהפך לאחד מאנשי המשפט המובילים והמוערכים במדינת ישראל. וינרוט מסמל את פאר הציונות בת-ימינו. הוא היה אדם מורכב ומלא ניגודים. תלמיד ישיבה מבריק שהוסמך לרבנות על-ידי גדולי הרבנים מחד, ואיש הפרקליטות הצבאית מאידך. סנגור מהשורה הראשונה, שזכויות חשודים היו קדושות בעיניו. לצד עבודתו מסביב לשעון, הוא השקיע את מרצו ואת יכולותיו בדוקטורט שלימים התקבל כחוק וסייע לשיפור מצבן של העגונות בישראל. ליבו הרחב ושכלו החריף זהרו בעולם המשפט הישראלי. וינרוט תמיד סימל את התפר בין חלקי החברה הישראלית. אדם שתבניות צרות היו ממנו והלאה. יהי זכרו ברוך".

שר הפנים אריה דרעי צייץ בטוויטר: "כואב ומתאבל על פטירת חברי היקר יעקב וינרוט. תלמיד חכם, משפטן בחסד עליון, איש חסד ואמת, אישיות מופלאה וחבר מסור. מותו הוא אבידה גדולה למשפחתו, לחבריו ולרבים בעם ישראל".

מלשכת עורכי הדין מסרו: "לשכת עורכי הדין אבלה על פטירתו של ד"ר עו"ד יעקב וינרוט. יעקב, מבכירי עורכי הדין במדינת ישראל, אדם משכמו ומעלה, בכישוריו, בחוכמתו, בצניעותו ובדרך ארץ תרם רבות בעיצוב מקצוע עריכת הדין במדינת ישראל. יעקב ייצג במשך שנים את הדמויות הציבוריות הבכירות בחברה הישראלית והטביע חותם בלא מעט תקדימים. לשכת עורכי הדין משתתפת מעומק הלב בצערה של המשפחה האבלה, זהו אבל למדינת ישראל בכלל ומערכת המשפט בפרט".

הלווייתו של עו"ד ד"ר יעקב וינרוט תצא היום, בשעה 16:00 מביתו רחוב יונה 23 ברמת גן, לבית העלמין וותיקים בנתניה.

כתיבת תגובה