גל האומיקרון: הח"כים דנים בשינוי מתווה הפיצוי לעסקים

ועדת הכספים החלה לדון בחוק לפיצוי עסקים במסגרת משבר האומיקרון | במסגרת הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית, הציגו נציגי הממשלה את המתווה המוצע וציינו כי ברוב המקרים הוא יהיה בשיעור גבוה לעומת מענק ההוצאות הקבועות ששולם בעבר | חברי הוועדה העלו נקודות שונות לשיפור המתווה ואלה ידונו בשבוע הבא, באופוזיציה מתחו ביקורת על העיכוב בקידום המענק, וקראו להגדילו משמעותית

דיון בוועדת הכספים בחוק לפיצוי עסקים בגין האומיקרון | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"חשוב לי לומר שהחוק הזה בא לאחר שבסיום גל האומיקרון קיבלנו את כל הנתונים על תשלום המע"מ והמחזורים, והחוק בא לבטא את הנזק שנגרם לעסקים שנפגעו במהלך הגל זה. נתחיל לדון בו, אני מבקש להקדיש את הדיון להצגה של המתווה ע"י הממשלה, ביום שני נעשה המשך דיון ושם נשמע את הגורמים העסקיים, וחברי הכנסת. אני מקווה שנוכל להגיע למצב שביום שני אנחנו מאשרים את החוק לקריאה שנייה ושלישית, על מנת שנוכל לשלם את הפיצויים במהרה" – בדברים אלה פתח יו"ר ועדת הכספים, אלכס קושניר, את הדיון במתווה בפיצוי לעסקים על תקופת גל האומיקרון.

מירי סביון, המשנה למנהל רשות המיסים, הציגה את עיקרי מתווה החוק המוצע לפיצויי גל האומיקרון, והדגישה כי המענק הינו לעסקים עם מחזורים של 18 אלף ל-60 מיליון ₪, שנפגעו קשה בחודשים ינואר – פברואר לעומת תקופת הבסיס וספגו ירידה של 35% במחזור עסקיהם, והוא מגיע בצורה של מענק יחיד, כאשר במרבית המקרים הוא יהווה שיעור גדול יותר לעסקים מכפי ששולם בתקופות פיצוי קודמות לעניין המענק להוצאות קבועות, כאשר התווספו תנאים נוספים לתנאי הזכאות, כדי למקדו בעסקים הזקוקים לסיוע.

250/200 סייד בר + קובייה

סביון: "המענק שאנחנו מדברים עליו זה מענק שנועד לתת מענה לעסקים שנפגעו בצורה קשה בחודשים ינואר פברואר 2022, תקופה בו זיהינו פגיעה יחסית קשה כתוצאה מהתפשטות הנגיף. כתוצאה מתחלואה גבוה שגרמה להיקף רחב של ימי מחלה ובידוד במשק. המענק מבוסס על מענק ההוצאות קבועות ששולם בתקופות קודמות, עם שינויים שרובם מגדילים את סכום המענק, מכיוון שזה מענק יחיד ולא אוסף מענקים כפי ששולם בתקופות קודמות. מענק אחד יפשט את הבירוקרטיה ויקל על העסקים לממש את הזכאות"

"השינויים על בסיס תובנות ולקחים מהשנתיים האחרונות וגם על בסיס כך שמדובר במענק יחיד,  נראה שבמרבית המקרים המענק שישולם יהיה בשיעורים גבוהים יותר ממענק הוצאות קבועות ששולם לעסקים באותו מחזור ובאותה רמת פגיעה, כדי שהמענק ייתן באמת מענה שלם וכולל. במענק הוספנו כללים ותנאים נוספים לקבלת המענק, כדי להבטיח שהוא ימוקד בעסקים הזקוקים לסיוע".

"בקווים כללים, האוכלוסייה הזכאית הינה עסקים עם מחזור שנתי שבין 18 אלף ל-60 מיליון ₪, כדי להתמקד בעסקים הקטנים יותר, שראינו שנפגעים קשה יותר לאורך זמן. לגבי עסקים קטנים עם מחזור של 300 אלף ₪ בשנה הרלוונטית, שנפגעו בשיעור של פגיעה של 35%, ישולמו מענקים שבין 3,000 ₪ ל-8,100 ₪, שגובה המענק משתנה בקבוצות של 50 אלף ₪, שהשונות ניתנה כדי להתאים את סכום המענק לעסק עצמו".

"לגבי עסקים עם מחזור שנתי של 300 אלך ₪ עד 60 מיליון – המענק יחושב שוב לפי מידת הפגיעה של העסק, כאשר גם במקרה הזה יחושב המקדם למענק, המענק המירבי שאפשר יהיה להגיע אליו יהיה של 20 אחוז מהמחזור הדו חודשי בתקופת הבסיס לעומת 15 אחוז במענקים הקודמים, וסכום המענק המרבי יכול להגיע עד 600 אלף, במענקים הקודמים זה היה עד 500 אלף, ולא יפחת מ-8,600 ₪".

"יש גופים שהחרגנו כמו במענקים קודמים כמו גופים פיננסים וגופים מתוקצבים וכו'. בנוסף נחריג עסק שבמחזור העסקים שלו, יחד עם המענקים שקיבל ב-2021 גרם לו לגידול של 10 אחוז במחזור העסקאות ב-2021 לעומת מחזור הבסיס שלו".

במהלך הדיון העלו חברי האופוזיציה טענות שונות לגבי המתווה המוצע, בהן כי יש להעניק פיצוי גם עבור חודש דצמבר 21, יש להקטין את גובה הפגיעה הנדרשת, וטענות לגבי גובה הפיצוי, לגבי תקופת ההשוואה לעניין גובה הפגיעה, ולגבי ההתנהלות עם אדם שיעלה כי דיווח הפגיעה שלו לא היה מדויק.

עוד עלו טענות לגבי ההחלטה שלא להעניק מענק לעסק שהמענקים שקיבל לעניין שנת 2021, הביאו לגידול ב-10% במחזור שלו בשנה זו, לעומת שנת הבסיס שאליהם הושווה המחזור שלו בעת קבלת המענקים לשנת 2021.

ח"כ אופיר כץ: "מדהים הפער בין המהירות של העלאת המיסים תוך שבוע, ושצריך לתת לאזרחים אנחנו רואים עיכוב של מספר חודשים. זו תוכנית רעה מאוד, כאילו ישבו באוצר ואמרו השר רוצה תוכנית בשביל הכותרת אז נעשה תוכנית עם 2 קווים מנחים: כמה שפחות עצמאים יהיו זכאים לקבל ומי שכן, יקבל סכום מצחיק שלא יהיה שווה להם להגיש זכאות. כל הסכומים יורדים משמעותית לעומת התוכנית הכלכלית שאנחנו נתנו, רק נתון אחד עלה, שאם הבנאדם שגה בדיווח, הקנס שהוא יספוג יהיה גבוה יותר. פניתי ליריב לוין שנתמוך בקריאה ראשונה, כדי לתקן את כל הדברים הרעים, והתוכניות הגיעו רחוקות מלהיות מושלמות. כל הפיצויים שאישרנו פה בוועדה בעבר היו כמעט פה אחד, כי התייחסנו לצרכים של העצמאים".

Inner 620/130

 

ח"כ שלמה קרעי: "כשאין לכם רוב בכנסת, נזכרתם בחיילים והעצמאים. כשאתם באים לחלק זה במסורה, ומנגד מי שמקבל מענקים וטעה בדיווח תיקחו ממנו עשרות אלפי שקלים".

ח"כ קרן ברק: "בכלכלה שם המשחק הוא וודאות, עסקים צריכים לדעת מתי יוצאים ומתי חוזרים, שאם תהייה פגיעה, הם בסוף התהליך יגישו ויקבלו את הכסף בחזרה, אבל לומר נראה מה יהיה בסוף ואז נתחשבן, ככה לא מנהלים כלכלה, כי אז אנשים גם לא צורכים, כי הם לא יודעים אם יש להם וכמה יפסידו".

סגן השר אביר קארה: "אני שמח בחוק שמגיע, נכון שלא היה צריך להתעכב כ"כ הרבה זמן. התוכנית צריכה לעבור מקצה שיפורים מסוים, אני סומך על הוועדה בכך, ואני מקווה שמרגע שנחליט, זה יהיה שלוחצים על כפתור ואנשים יקבלו את הכסף, ולא יהיו עיכובים. נשקיע בבעלי העסקים ונקבל צמיחה גבוה יותר".

בהמשך נידונו בוועדה הצעות שונות מצד חברי הוועדה, קואליציה ואופוזיציה, למיטוב מתווה המענק, בהן אפשרות בחירה לעסקים לבצע השוואה לעניין ירידת המחזורים לעניין תקופת הבסיס גם לעומת שנת 2020 ולא רק לעומת 2019, בדומה לכך שבמסגרת מענקי העבר הייתה בחירה בין השנים 2018 ל-2019, כאשר ברשות המיסים ציינו כי יבחנו את הנושא שנית. עוד עלתה הצעה להגדיל את גובה המענק לעניין עסקים שספגו פגיעה גבוה במיוחד.

יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "אני מודה על הדיון, שמענו את ההצגה של הממשלה, יש כמה נקודות שעלו פה ששוות דיון ומחשבה מחודשת, נפתח את הדיון ביום שני, אבקש מחברי הכנסת להתאפק ולתת לעצמאים ולכל הארגונים העסקיים ובעלי העניין לדבר, ויחד נוכל לגבש את התמונה המלאה".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה