בפגישתכם הרשמית הבאה במשרד ממשלתי, יגישו לכם קפה וכיבוד בכלים רגילים • משרדי האוצר והגנת הסביבה מובילים מהלך להוצאת הכלים החד פעמיים ממשרדי הממשלה • משרד הגנת הסביבה כבר הוציא את הכלים הללו משימוש • הציבור יכריע: איך ישטפו את הכלים ומה יהיו החלופות לכלי הח"פ
לאה אפרתי 08.09.2020
מינהל הרכש הממשלתי באגף החשב הכללי, בסיוע המשרד להגנת הסביבה, פרסם הבוקר פנייה לציבור (RFI). במטרה לקבל מידע על חלופות בעלות השפעות סביבתיות שליליות פחותות על הסביבה – קיימות ועתידיות – לשימוש בכלים חד-פעמיים. פנייה זו לציבור מהווה המשך לקידום הנושא על-ידי פורום רכש ירוק – פורום משותף למשרדי הממשלה בהובלת אגף החשב הכללי והמשרד להגנת הסביבה, במסגרתו נדונו במהלך השנה האחרונה אמצעים להטמעת קריטריונים סביבתיים במכרזים ממשלתיים.
מהנתונים עולה, כי במהלך שנת 2018 הציבור בישראל השתמש בכ-60,000 טון של כלים חד-פעמיים בשנה. משרדי הממשלה רכשו בשנה זו כלים חד-פעמיים בעלות של לפחות 5 מיליון שקל.
מסקירה שנערכה טרם פרסום הפנייה לציבור נמצא, כי בעולם קיימים מגוון פתרונות לשימוש בכלים רב-פעמיים כדוגמת כוסות רב פעמיות המסופקות בתחילת כל יום ונאספות בסוף יום לשטיפה במתקן מרכזי; מתקני שטיפה משרדיים ומרכזיים ועוד. מהלך זה צפוי לעודד את השוק להצעת אלטרנטיבות לנוחות השימוש בכלים חד-פעמיים, בדגש על שיפור רמת השירות.
הציבור מוזמן להגיש מענה לפנייה באמצעות אתר האינטרנט הייעודי: https://govextra.gov.il/mr/michrazim/rfi_green_alternatives/
שר האוצר ישראל כ"ץ: "קיימת חשיבות רבה בשמירה על איכות הסביבה והפחתת השימוש בכלים חד פעמיים. אני מברך על יוזמות מסוג זה וקורא לאזרחי ישראל להשתתף ולהעלות הצעות לרכש ירוק ולפיתוח אלטרנטיבות אחרות לשימוש בכלים חד פעמיים כדי להביא לסביבה נקייה ובריאה יותר".
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "לשימוש בכלים חד-פעמיים יש מחיר סביבתי כבד, שניתן למנוע באמצעות היערכות נכונה ושינוי הרגלים. אנחנו במשרד להגנת הסביבה הוצאנו את הכלים החד-פעמיים משימוש, ואני סבורה כי על הממשלה לשמש דוגמה ולהוביל את המשק קדימה. הרכש הממשלתי הוא כלי חשוב מאוד להפחתת השפעות סביבתיות, ולפיתוח שוק סביב האלטרנטיבות הסביבתיות בכלל, ולכלים חד-פעמיים בפרט".