דורשים מהח"כים: עמדו על תיק שיכון מורחב

משרד הבינוי והשיכון עם מנהל התכנון ורמ"י – זאת הדרישה שתציב יהדות התורה לצוות המו"מ הקואליציוני • ומה הפתרון שהציע 'איגוד הקהילות' של אגודת ישראל? • והאם יש סתירה בין שני המיזמים? כלל לא: על פניו, יהדות התורה מאוחדת בדרישה לפתרון מלא לדיור החרדי

סגן השר יעקב ליצמן בסיור בקרית-צאנז טבריה עם וועדת הדיור של צאנז | באדיבות המצלם

המו"מ הקואליציוני מתחדש הבוקר, ואל הישיבה הראשונה בנושא, מגיעים ח"כי דגל התורה – ולא רק הם – עם מכתב בקשה מיוחד שתולדתו בישיבה שנערכה בבהילות באור לערב שביעי של פסח בביתו של ר' אברהם ובר, 'איש המספרים' של דגל התורה, בנוכחות עסקנים רבים מהציבור הליטאי.

בכינוס האמור, עלתה הדרישה מהח"כים לתבוע במו"מ הקואליציוני את תיק השיכון באופן מורחב, שיאפשר פתרונות דיור שלא יפלו את הציבור החרדי.

בישיבה הבהולה הוכן מסמך הפונה לשתי מועצות גדולי התורה, של אגודת ישראל ודגל התורה, בבקשה לפני מרנן ורבנן לאשר לח"כים הנבחרים של יהדות התורה, להלחם על נושא הדיור באופן כללי במהלך הקדנציה הנוכחית, ובמקביל לדרוש את תיק השיכון באופן מורחב לאחד מהח"כים.

"מפני החשיבות והדחיפות הגדולה בדבר, נתכנסנו על אף קדושת המועד, נציגי קהילות ואנשי ציבור, לאסיפת חירום בביתו של הרב אברהם וובר, ובה נשמעה 'זעקה גדולה' על הבהילות המיידית בנושא כאוב זה", כתבו העסקנים המשתתפים.

עוד הוסיפו כי "אנו מבקשים ומצפים, כי נושא זה, הכולל את 'ארגז הכלים' ובראשם משרד הבינוי והשיכון המורחב עם מנהל מקרקעי ישראל ומנהל התכנון, יעמדו במרכזו של ההסכם המתגבש. בכך תהיה אפשרות לסייע ולעשות, למען יימצאו פתרונות ראויים למצוקת הדיור והורדת העול מעל כתפי ההורים הנאנקים".

התיק המורחב יאפשר בנייה בסגנון 'מחיר למשתכן' כפי שהתכנית הייתה נהוגה לפני עידן כחלון, כאשר כך בנו קבלנים על קרקעות המדינה תוך מחיר מטרה מוגדר מראש, שהיווה תקרה. באופן זה נבנתה מרבית ביתר עילית.

בישיבה הובאו מסמכים המפרטים כמה עלות דירה כולל רווח יזמי, והמחיר הוא, תתפלאו או לא, פחות ממילון שקלים. גם פחות משבע מאות אלף, במקרים מסוימים. המסמכים הוכנו דווקא על ידי הצד האגודאי של המפה, לקראת ישיבות איגוד הקהילות של אגודת ישראל, שנציגיו יושבים בימים אלה על אותו נושא.

בין היתר מוזכר שם הצורך במינוי נציג קהילתי ללא רווח או שותפות במיזם הבנייה. "הבניה בקרקע פרטית איננה פתרון, שכן בעלי הקרקע תמיד ינסו לעלות מחירים", כמו"כ מציינים נציגי איגוד הקהילות החסידיות כי "על כל קהילה וקהילה, להעמיד נציג דיור, שלא יהיה שותף רווחי בבניה עצמה כלל, אלא יקבל את שכר הניהול המגיע לו, כמו כן ראשי הקהילה הם שיפקחו על עבודתם, ויעמדו על המשמר.

בסיכום דבריהם מצהירים ראשי "איגוד נציגי קהילות הקודש – לתכנון ופתרון מצוקת הדיור", כי האיגוד "נועד לעמוד כנגד משרד השיכון ולדרוש את המגיע, וכ"כ לתת ארגז כלים לכל קהילה וקהילה, כיצד להגיע לבניה זולה, אך איננו אמור להיות שותף בבניה עצמה, שכן ברגע זה עלול הוא להיגרר לצד השני".

נציין עוד כי מסקנת אנשי אגודת ישראל הייתה כי הפתרון יהיה רכישה קהילתית של מאות יח"ד בו זמנית, באופן מגובש. זאת בעוד שהנציגים מדגה"ת וועדת הדיור של המפלגה, כאמור, הגיעו למסקנה כי כל עוד תיק השיכון לא יהיה בידיים חרדיות, אף לחץ חיצוני לא יועיל.

לא נראה, על פניו כי יש סתירה בין שתי ההתארגנויות, והמסקנה האחת העולה היא כי נושא הדיור החרדי לא עומד לרדת מסדר היום בקדנציה הקרובה.

כתיבת תגובה