שר הבינוי והשיכון אלקין בועידת ׳גשרים לעתיד׳: ״בשנת 2021 הכפלנו את הכמות ושיווקנו למעלה מ-100 אלף יחידות דיור, והשנה על פי הנתונים העדכניים, אף נעבור את זה״ | אביטל בלונדר, מנכ"לית עמותת ג'ינדאס, בכנס איגוד המתכננים: "דירות שנמכרות ב-20% הנחה מתחת למחיר השוק, זה לא דיור בר השגה למרבית התושבים"
חיים שיף 19.06.2022שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ומנכ״ל משרדו, אביעד פרידמן, דברו בסופ"ש במסגרת ועידת "גשרים לעתיד" המתקיימת באילת. נושאי הדיון סבבו בהמשך לפרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והכלכלית הראשית של משרד האוצר המצביעים על מגמת איזון בשוק הדיור. שר הבינוי והשיכון זאב אלקין אמר בכנס: "קיבלנו את שוק הדיור בתקופה הקשה ביותר, כשבשנתיים שקדמו לכניסתי לתפקיד היה שיתוק ממשלתי בגלל העדר תקציב המדינה ובשנת 2020 שווקו רק כ-50 אלף יחידות דיור. בשנת 2021 הכפלנו את הכמות ושיווקנו למעלה מ-100 אלף יחידות דיור והשנה על פי הנתונים העדכניים אף נעבור את זה".
כמו כן, התייחס השר לנושאחוק המכר על אף התרעמות הקבלנים שחלקם אף תקף את השר בזמן נאומו ואמר "תיקון חוק המכר יחסוך לזוגות צעירים בין 100,000-150,000 ₪ הוא עובדה מוגמרת, לא יעזרו התקפות או איומים עלי. לא משנה אם הממשלה תיפול או לא, הוא יעבור. בנוסף לא חיכיתי להשלמת החקיקה, העברנו החלטת מועצת רמ"י והחוק כבר מוּחל בכל המכרזים הממשלתיים החדשים שהם רוב שוק הבנייה החדשה במדינת ישראל".
בנושא השכירות הוסיף "אני מעריך שבנתוני הלמ"ס הבאים לקראת הקיץ נראה עלייה גדולה יותר, אבל אנחנו לא חיכינו לשיח התקשורתי האחרון וקבענו קידום שכירות לטווח ארוך כיעד מרכזי שלנו כבר לפני שנה. בשנת 21 שיווקנו דרך חברה ״דירה להשכיר״ מעל 6,500 יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך שזה כמעט כל כמות השיווקיים כאלה שהיו מאז הקמת החברה עד שנת 2021, ובשנת 2022 אנו נשווק עוד 10,000 יחידות דיור".
ובאשר לנושא עליית מחירי הדירות והקושי של הזוגות הצעירים, השר אלקין ציין כי "אותי פחות מעניין כמה משלמים המשקיעים שרוכשים דירה רביעית. אותי מעניינים הזוגות הצעירים שאין להם דירה ולהם אני מחויב להביא אפשרות לקנות דירה במחיר סביר. לכן, עבורם הקפאנו את מחירי הדירות על שומת 2020 כך שהם לא חווים את העלייה בשנה וחצי האחרונה ועליה אף אנו נותנים הנחה של עוד 20%, על מנת שהם יוכלו לרכוש דירה במחיר שפוי כבר עכשיו. יותר מ30,000 זוגות צעירים יקבלו את האפשרות הזאת השנה, ובזכות ההחלטות בשבוע האחרון בשנה הבאה יהיו עוד 45,000 זוגות כאלה".
אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון הוסיף ״שנה שאנחנו עובדים מסביב לשעון, והנה מתחילים לראות תוצאות בשטח. צריך לזכור שבשוק הדיור לא ניתן לטפל עם קסמים. הטיפול לוקח זמן ואנחנו מקדמים הרבה תהליכים מקבילים במטרה להביא את התוצאות בהקדם. שיווקנו מספרי שיא ב-2021, ונתוני רבעון ראשון 2022 מראים שאנחנו ממשיכים בקצב טוב. מספר העסקאות הגיע גם הוא לשיא. מעל 10,000 משקי בית כבר זכו בדירה בהנחה ובקרוב יצטרפו אליהם כ-5,000 נוספים ועד סוף השנה יהיו עוד 15,000. אנחנו מקדמים הסכמי גג עם רשויות ומעבירים החלטות כדי לקדם בנייה ומתן היתרים".
בקשר לנושא השכירות אמר פרידמן, ״אנחנו מאמינים בשכירות ארוכת טווח. בשנת 2021 שווקו מעל 6,000 דירות והצבנו יעד של 10,000 יחידות דיור ל-2022. אני בטוח שפה הפתרון שכירות קבועה ל-10 שנים״.
בנוסף התייחס פרידמן לנושא התחדשות העירונית ״עשינו השנה דברים שלא נעשו מעולם – הבאנו תקציבים לפריפריה, חתמנו הסכמי מסגרת עם 12 ראשי ערים, הבאנו 180 מיליון ₪ לקול קורא לרשויות לביצוע התחדשות עירונית. אנחנו יודעים שחלק מהפתרון לעלייה בביקושים נמצא במרכזי הערים – שם יתווספו דירות רק במסגרת התחדשות ואנו פועלים לקדם זאת״.
הצד השני של המטבע
נציין כי בכנס איגוד המתכננים שהתקיים בסופ"ש בלוד אמרה אביטל בלונדר, מנכ"לית עמותת ג'ינדאס, כי "בישראל כמעט ואין פרויקטים של שכירות ארוכת טווח מכיוון שהיזמים לא בונים כאלו, הבנקים לא ממנים את הפרויקטים והעיריות לא מעוניינות בפרויקטים כאלו בשטחן" אומרת "אנחנו עובדים בשכונות שהכלכלה לא עובדת בהן ושיזמות נדלן לא תקרה בהן בשוק החופשי. אנחנו עוסקים בהתחדשות עירונית ודיור בר השגה (עלות מותאמת להכנסה של הדייר, דבר שלא קיים היום בישראל). בלוד, שכר הדירה הממוצע עומד כיום על כ-2,800 ₪ ובדיור העתידי שכר הדירה צפוי לעמוד על כ-5,500 ₪. זה דבר שהוא לא בר השגה לתושבים. הכנסת התושבים לא השתנתה ולכן אם לא נראה פרויקטים של דיור בר השגה, אנחנו נראה דחיקה של אוכלוסיות שלא יצליחו לעמוד בהוצאות."
"אי אפשר לנתק את המצב הסוציואקונומי מהמחיר למטר שבו הדירות נמכרות, כי בסופו של דבר זה מה שהיזם יכול למכור" מוסיפה אביטל "דיור בר השגה זה לא פריווילגיה, אם לא נעשה את זה הסיכויים לעשות את הקפיצה הכלכלית והחברתית שאנחנו מצפים לה היא אפסית. נכון להיום מדינת ישראל. שבמדינת ישראל אין דיור בר השגה, 20% מתחת למחיר השוק זה לא בר השגה למרבית התושבים. השאלה שנשאלת בהתחדשות עירונית בפריפריה זה מי נדחק מהשכונות האלו החוצה."