דירה בהנחה של 20% – מה המשמעות שלה?

שר הבינוי והשיכון אלקין בועידת ׳גשרים לעתיד׳: ״בשנת 2021 הכפלנו את הכמות ושיווקנו למעלה מ-100 אלף יחידות דיור, והשנה על פי הנתונים העדכניים, אף נעבור את זה״ | אביטל בלונדר, מנכ"לית עמותת ג'ינדאס, בכנס איגוד המתכננים: "דירות שנמכרות ב-20% הנחה מתחת למחיר השוק, זה לא דיור בר השגה למרבית התושבים"

זאב אלקין | צילום: סיון שחור, ענבה, לע"מ

שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ומנכ״ל משרדו, אביעד פרידמן, דברו בסופ"ש במסגרת ועידת "גשרים לעתיד" המתקיימת באילת. נושאי הדיון סבבו בהמשך לפרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והכלכלית הראשית של משרד האוצר המצביעים על מגמת איזון בשוק הדיור. שר הבינוי והשיכון זאב אלקין אמר בכנס: "קיבלנו את שוק הדיור בתקופה הקשה ביותר, כשבשנתיים שקדמו לכניסתי לתפקיד היה שיתוק ממשלתי בגלל העדר תקציב המדינה ובשנת 2020 שווקו רק כ-50 אלף יחידות דיור. בשנת 2021 הכפלנו את הכמות ושיווקנו למעלה מ-100 אלף יחידות דיור והשנה על פי הנתונים העדכניים אף נעבור את זה".

הצד השני של המטבע

נציין כי בכנס איגוד המתכננים שהתקיים בסופ"ש בלוד אמרה אביטל בלונדר, מנכ"לית עמותת ג'ינדאס, כי "בישראל כמעט ואין פרויקטים של שכירות ארוכת טווח מכיוון שהיזמים לא בונים כאלו, הבנקים לא ממנים את הפרויקטים והעיריות לא מעוניינות בפרויקטים כאלו בשטחן" אומרת  "אנחנו עובדים בשכונות שהכלכלה לא עובדת בהן ושיזמות נדלן לא תקרה בהן בשוק החופשי. אנחנו עוסקים בהתחדשות עירונית ודיור בר השגה (עלות מותאמת להכנסה של הדייר, דבר שלא קיים היום בישראל). בלוד, שכר הדירה הממוצע עומד כיום על כ-2,800 ₪ ובדיור העתידי שכר הדירה צפוי לעמוד על כ-5,500 ₪. זה דבר שהוא לא בר השגה לתושבים. הכנסת התושבים לא השתנתה ולכן אם לא נראה פרויקטים של דיור בר השגה, אנחנו נראה דחיקה של אוכלוסיות שלא יצליחו לעמוד בהוצאות."

"אי אפשר לנתק את המצב הסוציואקונומי מהמחיר למטר שבו הדירות נמכרות, כי בסופו של דבר זה מה שהיזם יכול למכור" מוסיפה אביטל "דיור בר השגה זה לא פריווילגיה, אם לא נעשה את זה הסיכויים לעשות את הקפיצה הכלכלית והחברתית שאנחנו מצפים לה היא אפסית. נכון להיום מדינת ישראל. שבמדינת ישראל אין דיור בר השגה, 20% מתחת למחיר השוק זה לא בר השגה למרבית התושבים. השאלה שנשאלת בהתחדשות עירונית בפריפריה זה מי נדחק מהשכונות האלו החוצה."

כתיבת תגובה