דרעי לרשויות: אל תוציאו יותר מדי על חגיגות העצמאות

ייקבע לקראת שנת 2020 רף עליון להוצאות ערים ורשויות שונות על חגיגות יום העצמאות • והשנה? יש אמנים שיקבלו כרבע מיליון שקלים על שעה של זמרה • ואולי הרשויות החרדיות ימירו את התקציב לאירועי תרבות תורנית?

מטס בשמי הארץ ביום העצמאות | צילום: מאיר ואקנין, פלאש 90

הפעילות האווירית בשמי הארץ בימים האחרונים הכניסה ללחץ תושבים רבים ברחבי המדינה: מטוסים ומסוקי קרב נראו טסים שוב ושוב בגבהים שונים והשמיים נראים כמו לפני מלחמה או מבצע צבאי גדול.

עם התרבות התלונות במוקד המשטרה והרשויות המקומיות, מיהר חיל האוויר להוציא הודעה לפיה הפעילות האווירית היא אימונים של החיל לקראת המטס המרכזי של יום העצמאות. על פי ההודעה, המצב רק יילך ויחמיר ככל שהמועד יתקרב עד שכל הטייסים יהיו מיומנים ויידעו כל אחד את תפקידו במטס.

בתוך כך שר הפנים אריה דרעי, החליט לאמץ את המלצות הועדה הציבורית להגבלת הסכומים שישלמו הרשויות המקומיות לאמנים באירועי יום העצמאות בשנה הבאה, שנת 2020 ולהביא לסיום את ההוצאות הכבדות על חשבון התושבים מדי יום העצמאות. התשלומים לאמן יוגבלו לסכום של עד 70 אלף שקלים להופעה של שעה בערב יום העצמאות.

יצוין כי ביום העצמאות שיחול בשבוע הבא, ישנם אמנים שמקבלים תשלום של למעלה מ-250 אלף שקלים להופעה קצרה. "אנו עדים להוצאות כבדות מצד הרשויות של מאות אלפי שקלים, אשר באות לעיתים קרובות על חשבון מתן שירותים חיוניים לתושבים, בעיקר ברשויות מוחלשות" אמר השר דרעי.

בינואר 2019 הקים שר הפנים דרעי ועדה ציבורית, בראשות עדי אלדר, לשעבר ראש עיריית כרמיאל ויו"ר מרכז השלטון המקומי. הועדה גיבשה כללים לתקצוב אמנים במסגרת אירועי יום העצמאות ברשויות המקומיות. בוועדה חברים נציגי הגופים המייצגים את השלטון המקומי – שמעון קרן צבי, גזבר המועצה האזורית שער הנגב ועו"ד רות דיין מהמרכז לשלטון מקומי. כמו כן, נציג משרד הפנים – ליאור שחר, ראש אגף בכיר לתכנון מדיניות ואסטרטגיה וכן אשת האקדמיה ד"ר רויטל עמירן.

במהלך דיוניה, שמעה הועדה סקירות ועמדות מפי נושאי משרה העוסקים בתחום ההפקות והאירועים. בין היתר, הופיעו בפני הועדה מנכ"לית אמ"י, נציג חברת הפקות, מנהלי מחלקות תרבות ברשויות וכן נציגת משרד התרבות.

הועדה הגישה את המלצותיה לגבי צעדי המדיניות הנדרשים, וזאת על מנת להבטיח שימוש הוגן וראוי בכספי ציבור ופריסה ראויה של אירועי התרבות ברשויות המקומיות על פני השנה. לקראת הגשת הדו"ח, הציגה הועדה את עיקרי הדוח לחיים ביבס כיו"ר מרכז השלטון המקומי ולשי חג׳ג׳, יו"ר מרכז המועצות האזוריות.

בין המלצות הוועדה ניתן למצוא את חובת ההתקשרות הישירה עם האמן או עם מייצגו הבלעדי וזאת על מנת למנוע שרשרת של עלויות נוספות; קביעת רף עליון לשכר אמן. הוועדה המליצה על קביעת רף עליון להוצאות לכלל הרשויות ולכלל האמנים בסך של עד 70 אלף שקלים פלוס מע"מ להופעת אמן; סיוע לפריפריה – הוועדה סבורה שמן הראוי שמשרדי הממשלה ישקלו לסייע בתקצוב הופעותיהם של אמנים באירועי יום העצמאות בערי הפריפריה וזאת על מנת שגם אזרחים הגרים באזורים המרוחקים מהמרכז יוכלו לחגוג כראוי עם האמנים המובילים ולא ייווצרו הפרשי מעמדות בחגיגות; שיתוף פעולה – הוועדה ממליצה לרשויות המאוגדות באשכולות אזוריים לארגן ולהוציא לפועל אירועים בשיתוף פעולה ובכך לחסוך בעלויות הציבוריות.

שר הפנים, אריה דרעי הוסיף כי "אין סיבה שרשויות מוחלשות ישלמו סכומי עתק לזמרים ביום העצמאות מעל ומעבר ליכולות שלהן. הדבר מוביל לגרעונות כבדים לחלק מהרשויות. בנוסף, התשלומים המופקעים האלה באים על חשבון שירותים חיוניים אחרים שאין סיבה שיפגעו. יש מקום לתת הזדמנות גם לאמנים מקומיים וותיקים שכיום, בחלקם, נדחקים מהבמות הגדולות".

גם אם הציבור החרדי מרוחק מחגיגות אלה, עם מגמת החיסכון הכלכלי והיעדר ההוצאה המיותרת – כולנו מסכימים.

את תקציבי האמנים לערי הפריפריה, אפשר לנצל להופעה של דרשן אורח ביום שכולו תורה, או לחילופין ב'בר בי רב דחד יומא' כפי שכינה אותו כ"ק האדמו"ר מקאליב זצ"ל, שנלב"ע השבוע.