הביקורת על התכנית הכלכלית: ההשפעה תורגש באיטיות

בתגובה לתכנית להורדת יוקר המחיה שהציגו רה"מ בנט, שר האוצר ליברמן ושרת הכלכלה ברביבאי הפוליטיקאים תוקפים ("אל תועילו ואל תזיקו"; "מה עם נפגעי הקורונה?") והמומחים טוענים: "הקלה חלקית שלא תורגש מיידית" | ומה חושבים במגזר העסקי על התכנית?

בנט וליברמן במסיבת עיתונאים על התכנית להורדת יוקר המחיה | צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

ממשלת ישראל הכריזה אמש על הצעדים לטיפול ביוקר המחיה. עלות התוכנית מוערכת בכ-4.4 מיליארד ₪.

הנה עיקרי הצעדים והשפעתם על האינפלציה: הפחתת מס לכל הורה עובד ב-223 ₪ לחודש עבור כל ילד בין גיל 6 ל-12, עלות צעד זה בלבד כ-2.1 מיליארד ₪.  הגדלת מענק עבודה לעובדים בשכר נמוך – נוגע ל-300 אלף עובדים שייהנו מתוספת של 800 ₪ בשנה בממוצע. תוספת של 20% למענק עבודה לכל עובד זכאי המשתכר עד כ-6,200 ₪. הפעימה הראשונה תשולם ב-1 ביולי.

מומחים ציינו כי סעיפי הפחתת המס והגדלת מענק עבודה לבעלי שכר נמוך – צפויים דווקא לעודד אינפלציה, שכן צעדים אלו מובילים לגידול בהכנסה הפנויה וכתוצאה מכך לגידול בביקוש המצרפי במשק שהינו חזק ממילא.

הגדלת סבסוד לצהרונים ליישובים באשכולות 4-5 (שיעור תעסוקה סביב 72-74%) – חיסכון מיידי של כ-250 ₪ בחודש. אשכול 4 – עלות נוכחית לצהרון הינה כ-300 ₪ והעלות החדשה תהיה 50 ₪, ובאשכול 5 – במקום 350 ₪ העלות החדשה תהיה 100 ₪.

"מכס אפס" – הוזלת מוצרי צריכה (כלי מטבח, ריהוט, כלי מיטה, מוצרי היגיינה וציוד רפואי), חומרי גלם לבנייה (ריצוף, אמבטיות וכיורים וכלי עבודה) ולתעשייה (סוללות לרכב חשמלי, מקררים ומכונות, פלסטיק וציוד חשמלי), וחלקי חילוף לרכב.

כמו כן, תהיה הפחתת מכסים רוחבית על מוצרי מזון והגדלת מכסות פטורות. הפחתת מכסים תחול על בשר, דגים ושימורי טונה, שמן חמניות, קמח, קטשופ ורטבים, נקניקים, ופירות יבשים. הגדל מכסות פטורות תחול על שמן זית, ביצים ודבש.

הפחתת תעריפי החשמל – ביטול הבלו על הפחם המהווה כ-2.3% מתעריף החשמל. המשמעות למשקי הבית – הפחתת עליית התעריף לכ-3.4% במקום 5.7%.

אמש אמר רה"מ בנט כי "גם חרדים צורכים עגלות לתינוקות, קמח וביצים, אך בצעדים שלנו אנחנו אומרים אמירה ערכית – אנשים צריכים לעבוד. אנחנו ניקח פחות כסף ממשפחות עובדות".

בראיון שהעניקה השרה ברביבאי הבוקר לגלי צה"ל, זו הודתה כי "התכנית חלקית ולא נותנת מענה להכל, אבל יהיו תכניות משלימות. בסך הכל", אמרה, "היא נותנת מענה ליוקר המחיה, בעיקר לציבור העובדים שכורע תחת הנטל". עוד אמרה ברביבאי, "ידענו שיש גל התייקרויות כי הסתכלנו על העולם והתחלנו לפתח פתרונות. לא קמנו אתמול בבוקר ואמרנו שניתן מענה".

באשר למענה שלא נכלל במתווה החדש לציבור העצמאים ובעלי העסקים, אמרה ברביבאי, "לפיד ואני לא היינו שבעי רצון. התעקשנו שיהיה מענה מלא יותר לעצמאים, אבל היכולת לאמוד את הפגיעה שלהם תהיה רק סביב פברואר. אני מחויבת למצוא להם פתרון", הצהירה.

פגיעה בשכבות החלשות

יו"ר ש"ס אריה דרעי, טען כי השרים ליברמן, ברביבאי ובנט הציגו "צעדים מבולבלים שנועדו להיטיב רק עם 'המשפחות הטובות' – שם קוד להמשך האפליה והפגיעה המכוונת באוכלוסיות הפריפריה והמגזר החרדי, שימשיכו לכרוע תחת יוקר המחייה". לדבריו, זו היא "אחיזת עיניים שנועדה להוריד את הלחץ הציבורי. בנט ולפיד, החלוקה האכזרית שלכם בין 'טובים' ו'רעים' מזעזעת. אסור שאף ילד במדינת ישראל יהיה רעב. איבדתם את החמלה, את הבושה ואת הקשר עם העם בישראל".

יו"ר יהדות התורה, ח"כ משה גפני, אמר, כי זו תכנית שמגיעה "מאוחר מדי ומעט מדי". עוד אמר, כי "במשך כמה חודשים עשיתם נזק בל יתואר, העליתם מיסים, צווים, חוקים, תקנות, העברתם תקציב רע ופגעתם במשפחות של מעמד הביניים, בעוסקים עצמאים ובעסקים קטנים ובינוניים. פגעתם בכולם, ועכשיו אתם מנסים לתקן חלק ועוד רוצים לקבל על זה קרדיט ותשבחות. אל תזיקו ואל תועילו. תבטלו את כל מה שעשיתם עד היום, את הנזק הגדול שגרמתם לציבור ולכלכלה בישראל, ואחרי זה תבואו עם ניסיונות לדבר על הטבות".

למרות שיו"ר הליכוד וראש האופוזיציה נתניהו בחר לשתוק אמר, ח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד תקף: "עוד מסיבת עיתונאים, עוד כותרות ריקות ועוד מסכי עשן. זו ממשלת יחסי ציבור בלי ציבור".

גם חבר הכנסת שלמה קרעי מהליכוד תקף: "במקום לתקן את מה שקלקלו ולהוריד מיסים, במקום לפתוח את השוק לתחרות אמיתית ולהסיר חסמים ובמקום להוריד את מס הבלו על הדלק ואת המע"מ על החשמל והמים, הם מציגים בפנינו צעדים קטנים, קמצניים, שמשאירים את החלשים ביותר חסרי אונים, ממשיכים להעלות מחירים בפריפריה ודואגים רק לתמונת יח"צ של הממשלה הרעה הזו, וללא שום התייחסות וסיוע לעסקים ולנפגעי הקורונה".

ירידה איטית

"מאומדן ראשוני שחישבנו", אומר גיא בית אור, הכלכלן הראשי ב'פסגות', "עולה כי האפקט של תכנית "מכס אפס" על האינפלציה עשויה להוביל לירידה של 0.3% בקצב השנתי וזה במצב אופטימלי שבו המכסים יורדים והכל משתרשר (וזאת במקרה והצרכן והיצרן מתחלקים חצי חצי בהפחתת המכסים, שכן לראייתנו הצרכן לא יספוג את מלוא ההטבה). עם זאת, יש לקחת בחשבון שהאפקט על המדד יהיה בסופו של דבר נמוך יותר ויתפרס על פני יותר זמן שכן היבואנים עוד צריכים לעבוד על המלאים שלהם שעליהם כבר שולמו המכסים. בנוסף, העדכון בחשמל צפוי להוביל לירידה של 0.05 נ"א ביחס לתחזית הקודמת (האפקט המקורי של עליית מחירי החשמל היה 0.13 נ"א וכעת צפוי לרדת ל-0.08 נ"א).

"הערה נוספת וחשובה בהקשר זה – התהליכים האינפלציוניים בעולם אינם אחיזת עיניים. מחירי הסחורות מזנקים לשיאים שלא נראו שנים רבות והשיבוש בשרשראות האספקה חסר תקדים באופן ששומר על עלויות שילוח גבוהות במיוחד. סביבה זו בהחלט מקשה על העסקים ובחו"ל היצרנים והעסקים מעבירים את עלויות אלו באופן ברור אל הצרכנים. בסופו של דבר, גם ישראל לא תוכל לחמוק מהשפעות אלו ובהחלט ייתכן והפעם היצרנים והיבואנים יחליטו לשמור חלק גדול יותר מהפחתת המכסים אצלם בכיס.

 "בשורה התחתונה", מציין בית אור, "שורת הצעדים של הממשלה צפויה לתמוך בהכנסה הפנויה של משקי הבית ובכך דווקא לתרום לעלייה בלחצי האינפלציה מצד הביקוש. מנגד, צעדי הממשלה להפחתת המכסים צפויים לסייע, אך בסופו של דבר ברמת האינפלציה הכללית אלו יהוו הקלה חלקית שלא תורגש באופן מיידי, במיוחד לא בסביבה העולמית הנוכחית".

גם במגזר העסקי והתעשייתי ביקרו חלקים מהתכנית. "חייב להיות שיתוף פעולה מלא בין הממשלה, המגזר העסקי, הרשויות המקומיות וההסתדרות הכללית", אומר בתגובה עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר. "חייבים לעשות צעדים אמיצים כפי שביקש ראש הממשלה ולא לגרד את פני השטח. ובנוסף על הורדת יוקר המחיה, צריך להציב יעד של הגדלת ההכנסה הפנויה של התא המשפחתי".

כתיבת תגובה