כרמיאל, חריש, קרית אתא, עפולה, בית שאן, דימונה ועוד • על הכוונת של מספר עסקנים חדורי מטרה הפועלים שלא למטרות רווח – ואף מסלקים כל גורם שיכול לייקר את הדירות מהתמונה – מספר ערים מעורבות שהם עתידים 'לחרד' בתוך תקופה קצרה ביותר • כל הפרטים שמאחורי התכנית
שאול כהנא 28.07.2019מודעה קטנה בעיתון 'יתד נאמן' קוראת לשורת כנסי מידע והרשמה לקבלת מידע בהמשך על דירות אפשריות לרכישה בפריפריה. מדובר על יוזמה עסקנית טהורה, שלפי רוח המקימים שלה, וכך גם עושה רושם מבדיקה קלה שערכנו, חפה מכל עסקיות או כוונות רווח.
מאחורי המודעה, כך לפי דברי עו"ד נתן רוזנבלט שסייע עד כה במעט ייעוץ משפטי התנדבותי לקבוצות המתארגנות, עומד יהודה לוי, אברך תושב נוף הגליל, ששאב השראה מהעסקן הבני ברקי הידוע, אליעזר יוטקובסקי – העוסק בצרכי ציבור שעומד מאחורי מיזמים רבים כאלה, כאשר גם אם חלקם הפכו עם השנים לרווחיים באופן בלתי נמנע – אין לו כל קשר אליהם בשלב הרווח.
נתן רוזנבלט, שהיום הפך לעו"ד שימש במשך 17 שנה כסוכן תיווך (בסוכנות 'גור בארץ' שכבר אינה פעילה כיום) ששיווק דירות רבות בפריפריה, בעיקר להשקעה, אך לדבריו, כוונתו הבראשיתית הייתה ליישב כמה שיותר יהודים חרדים בערים מעורבות עם קהילה ותיקה או חדשה לחלוטין. "במהלך השנים נמכרו דרכי מאות דירות להשקעה שנקנו על ידי חרדים וכעת מבקשים לאכלס בהן חרדים במיזם של העסקנים הצעירים שאני מדגיש כי אין לי קשר ישיר איתו בשום צורה. אני כיום עו"ד, ומסייע 'מבחוץ', בייעוץ משפטי ובהכוונה מניסיוני בלבד", אומר עו"ד רוזנבלט ל'ביזנעס'.
חשוב להדגיש כי מדובר ברכישת דירות מוכנות, יד שניה, שקיימות בשוק בפועל. אין כל בשורה ממשית במיזמי בנייה חדשים שונים, למעט בחריש שאליה נגיע בהמשך.
בין הערים המוצעות לציבור שיגיע אל הכנסים, נמצאות דימונה ובית שאן, חריש וכרמיאל. "באחרונה, שוכנת ישיבת ארחות תורה, ורוב האוכלוסיה החרדית במקום קשורה באופן כזה או אחר לישיבה. לצד זאת, קיימת בעיר פעילותו של הרב מרגליות שמחזיק גם קרן שמסבסדת את שכר הדירה לאברכים או מסייעת בשכר החודשי, כ-200 משפחות חרדיות גרעיניות שורשיות, המאוגדות בלי קשר למשפחות הנוספות החרדיות של בעלי תשובה וכיוצ"ב המתגוררות במקום", מסביר רוזנבלט.
בקרית אתא, שוכנת קהילה חרדית מאז ומקדם. זו מנתה לפני שני עשורים כ-100 משפחות שרובן היו בראשות גאב"ד מאקאווא ומעט קהילות נוספות. כיום, זו הכפילה את עצמה, ובשנים האחרונות אברכים רבים צעירים – ליטאיים בעיקר, כפי שניתן להבין מהמיזם כולו ומהבימה שנבחרה לפרסומו – הגיעו להתגורר בעיר.
אלא שלדברי רוזנבלט, בקרית אתא, לצד האברכים שיש בידם דירות במקום, קיימים עוד מאות משקיעים שמחזיקים בדירות מושכרות שנמצאות בבעלות אנ"ש. "שכונות שלמות בידיים חרדיות, וחבל שלא באים לגור. יש דירות מ-400 ו-500 אלף שקלים. והשכירות אגב, שגם היא אופציה, נמוכה אף היא: 1500-2000 שקלים לדירת הוותיקות. כמובן שיש יקרות יותר, אך אנו מדברים על הדירות הזולות יותר שמחירן הוא עד כחצי מיליון שקלים".
המיזם קורא למשקיעים לבוא, או שהפעם נטו מדובר על רוכשים שבאים ומתיישבים במקום? ובכלל, מה מניע את הגלגל בדיוק כעת?
"תחום הדירות להשקעה 'מת' לחלוטין. גם בשל ירידת השכירות, וגם בשל התנאים שהוקשחו ע"י בנק ישראל לקבלת משכנתה לדירה להשקעה, וגם ובעיקר בגלל מחיר למשתכן שגרם לכך שכשמונים אחוז ממבקשי הדירות להשקעה – יצאו ממעגל הביקוש. בהצטבר נתונים אלה יחד, נגרם השינוי".
עפולה קורצת, גם לברסלבאים
רוזנבלט מצביע על ערים נוספות בצפון, כמו חיפה ועפולה. "חיפה כבר אינה פריפריה מזמן, היא עיר שיש בה שכונה ענקית חרדית, בגודל של מעין עיר קטנה, לא קשה למצוא בה דירות בכחצי מיליון שקלים למי שיסכים לגור ברחובות הפריפריאליים של שכונת 'הדר', וגם בתוך השכונה המחירים עדיין סבירים. אלה עומדים כבר מספר שנים על החל מ-600 אלף שקלים, כשדירה חדשה או משופצת או גדולה יותר מהרגיל – נמכרת החל מ-800 אלף שקלים. בחיפה, חשוב להדגיש, המדידה היא למ"ר, ורוב הדירות בנות שני החדרים משתרעות על 60-70 מ"ר, שבמקום אחר היו מחולקים לשלשה חדרים".
לצד חיפה, הוא מצביע על המקומות הזולים יותר, כמו נוף הגליל (נצרת עילית לשעבר) שם מתגורר היוזם והרוח החיה – יהודה לוי. "מדובר על חמש דקות נסיעה מהר יונה, וקהילה שיש בה כבר כיום 30-40 אברכים ליטאיים". ככלל, הוא מדגיש, בינתיים מדובר בכל המקומות הללו על ליטאיים או ספרדים בוגרי ישיבות ליטאיות מובהקות – אבל הדרך פתוחה לחסידים שיבקשו לעשות מהלכים מעין אלה.
כך למשל, בעפולה, שוכנת קהילה חסידית לצד זו הליטאית. "וזו ההצלחה הגדולה של המיזם". בגבעת המורה יש קרוב ל-200 משפחות ליטאיות ולצד זה, במרחק הליכה סביר שוכנת קהילת ויז'ניץ, יחד עם משפחות בודדות מחסידויות נוספות שחברו לקהילה".
לדבריו, קבוצות רציניות בחצר ברסלב דנות כעת בעפולה כאחד היעדים האפשריים לעתיד הקרוב ממש, כל עוד הדירות נמכרות החל מ-550,000 שקלים. "ובעפולה מדובר על דירות במצב טוב".
הוא מציין כי כיום, למרות שבמיזם קוראים לצפת ולטבריה פריפריות, הן ערים לכל דבר. לדבריו, המחירים בהן יקרים יותר, אבל אולי הן עדיין מצפות לקהל חרדי. "המחירים בצפת ובטבריה הם כמו בעיר חרדית לכל דבר, בניכוי המרחק. כשה'לב שמחה' הקים את אשדוד היא הייתה בשורה. היום כבר לא. כך גם קרית גת. אפילו המחירים בשפיר, לא יהיו זולים מדי".
חריש על הכוונת
לדברי עו"ד רוזנבלט, בשורת השבועות האחרונים של הציבור החרדי ושל חובבי הפריפריה הסמוכה למרכז, היא חריש. "זו לא ממש פריפריה. היא עיר בפני עצמה, במרכז הארץ. ממודיעין עילית לחריש נסעתי לא פעם ב-47 דקות. זה יותר קרוב מחדרה, מבחינת זמן נסיעה. וזה עוד לפני הפריצה החדשה לכביש 6 שתחסוך בין 10-5 דקות נסיעה, תלוי ביעד בתוך העיר. כלומר, עיר של 40 דקות נסיעה מערי המרכז.
"בחריש יש את כל האפשרויות, גם זולות וגם יקרות, גם ישנות וגם חדשות. וזה לא רק ג'יי הנדסה שעלתה לכותרות בזכות תולדות אהרן. אפילו חברת 'שפיר' שיש לה דירות שחלקן מוכנות וחלקן בבנייה או מיועדות לבנייה, מפרסמת כיום באזור המרכז כולו – בלי לדלג על אזור בני ברק – על דירות 4 חדרים חדשות לגמרי ב-920,000 שקלים".
לדברי רוזנבלט, אם בכל מקום דירת 3 חדרים כוללת 80 מטרים ברוטו, הרי שבחריש מדובר על נטו. הגדול הרווח בדירות 4 חדרים בחריש הוא 127 מ"ר ברוטו, כשבמודיעין עילית למשל, דירת 4 חדרים היא 105 מ"ר ברוטו… הדירות הן ענקיות והמחיר למ"ר בחישוב פשוט הוא זול במיוחד: בין 7-8 אלף שקלים למ"ר. ולא ב'מחיר למשתכן'. בכל מקום אחר, כולל בהר יונה, אומר רוזנבלט, משלמים יותר פר-מ"ר.
הבעיה, לדעתו היא, שהציבור החרדי הצעיר 'נדבק' לדירות שלשה חדרים. "אנשים לא התרגלו לקנות ארבעה חדרים לזוג צעיר. אבל זו שטות. ארבעה חדרים תפורים על המגזר, בפרט אם מדובר בדירות ענק. "למרות שאצל הציבור הליטאי לא הורגלו לרכוש לילדים דירה כזאת, צריך לקחת בחשבון שזה מונע מהזוג את הצורך להרחיב את הדירה אחרי 5 שנים או לשפר דיור".
לדעתו, הציבור צריך לעבור שינוי תודעתי בכל היחס לדירות שזוגות רוכשים. בפרט שחלק ניכר מהזוגות היום נוטלים חצי או שליש דירה על עצמם מראש, "אם כן, למה שייכנסו מראש להוצאה שהם יודעים שתיפול עליהם מיד כשתתרחב המשפחה בעז"ה, אם הם יכולים למנוע זאת מלכתחילה?".
הבשורה הגדולה, והמבט לדרום
הבשורה האדירה ביותר של המיזם היא דווקא בית שאן, זו שאנו חונים בה בדרך כלל רק לגיחה אל הפארק הנאה החדש בה כדי ליהנות מהמתקנים, מהמרחבים או מהממטרות, או סתם נזכרים בה בהקשר של דוד לוי.
מתברר, שבמרחק רבע שעה נסיעה מעפולה, המחירים לדירת שלשה חדרים נעים החל מ-330 אלף שקלים וצפונה, השכירות נמוכה אף היא לעת עתה, ומי שמחפש דירות בזול, ימצא אותן בשפע בבית שאן.
"בבית שאן המחירים מצוינים, וזה כמעט המקום היחיד בארץ שיש בו כאלה מחירים עדיין", אומר עו"ד נתן רוזנבלט. "הציבור החרדי משום מה נמשך לצפון, בעיקר החסידים, אבל מי שאוהב את הדרום, דימונה תואמת לבית שאן מבחינת מחיר ואולי גם מצד האוכלוסיה המסורתית והמקבלת. זה המקום לציין שהציבור הליטאי גילה את הדרום ומאוד נהנה בו, אופקים ונתיבות יוכיחו".
לדבריך, כסיף אפוא הולכת להיות אם כן סיפור הצלחה…
"בכסיף הולכות להיבנות 18 אלף דירות, שאיש לא יודע מתי בפועל הן יקומו. טוב מאוד שיש תכנון – אבל לעולם אין לדעת מה יהיה עתידה של העיר. הבדואים בתל כסיף (כסייפא) לא ימהרו לפנות את השטח לעיר יהודית חדשה. עיין ערך הבתים בחאן אל-אחמאר שיושבים על תוואי כביש 1, מפריעים להרחיב אותו ולפתח אותו – המנהל האזרחי הוציא 40 צווי הריסה, ואפילו אחרי פסיקת בג"ץ שחייב את המדינה לבצע פינוי, דבר לא קרה. כך שלא נראה שבשביל החרדים המדינה תצא מגדרה. הבדואים יושבים על השטח הסמוך מאוד לכסיף המתוכננת, וקשה לראות את המדינה מוציאה דחפורים כדי לפנות אותם מדרכי הגישה או מהשטחים המתוכננים לעיר.
"חשוב גם להבהיר. כיום, לבנות דירה חדשה עולה לא פחות מ-600 או אפילו 700 אלף שקלים. השאלה היא מכאן והלאה – ערך הקרקע. אם המדינה לא תתן מענקים מיוחדים בכסיף, הרי שבנוף הגליל או בטבריה המחיר יהיה זהה ואיש לא ירצה להתגורר בכסיף. הכל תלוי בכמה אינטרס יהיה למדינה להקים את כסיף, וכמה יהיו המענקים או התשלומים המוזלים לדירות בה, וגם זה בהתרחש פינוי של כל הגורמים שמפריעים לעיר לקום".
למיזם, ששמו בין היתר 'לגור' (שם זהה קיים באופן פנימי בחצר גור, שם כבר החלו בהלוואות ללא ריבית + מענקים שיאפשרו הון עצמי עד לגובה המשכנתה. המיזם הפנימי האמור מיועד לרוכשים דירות בעיירה חצור הגלילית בלבד, ולא בקריה החסידית הקיימת. שוב, מאותה נקודת מוצא שעל הציבור החרדי להתרחב החוצה ולא להתכנס לדירות מחסן או קומות חניון מעושנות) יש כוונה לפעול באופן עסקני ברור, ללא כל מטרות רווח. "האברכים שעומדים מאחורי היוזמה הזו עובדים לשם שמים ולא מוכנים לערב אף איש מקצוע, לא מתווך ואפילו לא עורך דין או שמאי. כל אחד שיכול לייקר או לגזור קופון על השטח – מוזז הצידה", מתאר עו"ד רוזנבלט.
מה תפקידך בכוח?
"אין לי שום תפקיד במיזם. ליוויתי אותו, הם מתייעצים איתי כפעם בפעם אבל אני לא שייך ליוזמה בשום צורה, עסקית או נדל"נית, משום שהיוזמים לא מעוניינים שאהיה שותף, וטוב שכך".
28/07/2019 15:26
כל הכבוד לרוזנבלט. הוא עובד אכן לשם שמיים. אם היו לנו כמה כאלו הכל היה נראה אחרת.
28/07/2019 22:34
ביקור אחד בחריש גרם לנו לקנות דירה בעיר מיוחדת ובעלת כל התשתיות לציבור החרדי ולהצטרף בכך למאות משפחות חרדיות
28/07/2019 23:54
בחריש נמצא כבר היום פוטנציאל עצום לציבור החרדי ולומדי התורה: עיר חדשה "מהניילון". מאות משפחות חרדיות כבר עברו. עיר מתקדמת עם רכבת בשנים הקרובות וחיבור לכביש 6. כבר היום פועלים תלמודי תורה ובית יעקב. בכל פינת רחוב-בית כנסת אשר משמש ככולל. מקוואות בנויות כבר כיום. והמחירים-ממריאים. להזדרז.
29/07/2019 8:12
כל הכבוד לחזק את המדינה ביהודים שומרה תורה לשם כך יש את ארץ ישראל תבורכו .
29/07/2019 22:03
כבר כמה שנים מנסים לפתור את הבעיה על ידי פיתרון הקסם של דירות בפריפריה…
ומישום מה זה לא פתר את הבעיה. הפיתרון האמיתי זה רק בניית ערים חרדיות חדשות ובשביל
זה נציגי הציבור שלנו שאנחנו הולכים לשלשל בשבילם בעוד פחות מחודשיים פתק הצבעה
יצטרכו להזיע קצת כמו שהם הזיעו ופעלו בשנות ה90 בהקמת ביתר עילית מודיעין עילית
והשכונות החרדיות בבית שמש
דוקא חריש כן דווקא חריש היא האופציה הכי ריאלית בטווח הזמן הקרוב לעיר חרדית עקב העובדה
שהיא קרובה, עם מלאי של כ6000 דירות לבנייה ,והיתכנות להפוך לרוב בעיר.
30/07/2019 1:39
סוף סוף, אפשר להתחיל את החיים בכבוד ולא בתוך מחסן/חניה/חדרון/ (השמט את המיותר, אם יש אחד כזה,)
איכות חיים אמיתית זה לא כשגרים סמוך להורים, (ובטח לא כשאי אפשר להיות כל היום בבית הקטן ומחפשים כל הזמן לצאת) אלא דווקא כשמתרחקים קצת, אז מתחילים את החיים האמתיים ואז גם מתבגרים.
30/07/2019 15:44
בואו למצפה רמון
תרגישו דירות להשקעה למגורים
תקימו כולל תוכלו גם להתפרנס מתיירות חרדית
שישכירו את הדירות הנוספות שתרכשו לנופש
30/07/2019 23:56
חריש מקום ענק עיר בנויה,
מחכים שמישהו יקנה דירות
חסרון גדול שם זה המזג אויר, רוחות חזקות
בחורף סופות של ממש.
29/08/2019 0:22
תיקון קטן, בעפולה כבר כיום יש כ280 משפחות ליטאיות בגבעת המורה בלבד.
ובנוסף בשכונת עולה עילית יש כמה מאות משפחות חסידי ויז'ניץ וליטאים.