הם היו בני משפחה, עם אמא נכה והדרישות שלהם בתכנית שיזמנו היו צריכות להתקבל על כלל הדיירים, היזמים והחוק כמובן • כך מצאתי בלשון החוק פתח המאפשר ליזם להגשים את חלומם
יהודית שוטלנד 23.06.2019כחלק מעבודתי השוטפת, אני משתתפת באסיפות הדיירים השונות בפרויקטים שאני מלווה.
זה היה בישיבת דיירים רגילה, אחת מעין עשרות שאני משתתפת בהן כתהליך ראשוני בהסבר על התחדשות עירונית, במסגרת פינוי בינוי הישיבה התקיימה בבניין של שישה דיירים, כחלק מהמתחם הכללי, בו התגוררה משפחה של זוג הורים מבוגרים, כאשר אחד מהם נכה. נקרא להם ישראלי.
קיימנו אסיפת דיירים ראשונית והרוח היתה חיובית ומתעניינת. למחרת, קיבלתי שיחת טלפון מהבת של משפחת ישראלי, הם מעוניינים להיפגש עימי בנפרד.
סיכמנו כי אגיע לבית הוריה למחרת בערב, וכשהגעתי המתינה לי שם משלחת. ההורים וילדיהם. הם סיפרו לי כי החלום שלהם הוא שתהיה להם אפשרות לארח את ביתם המתגוררת בעיר אחרת, כאשר יש לה יחידה נפרדת לחלוטין. אכן, גם כיום ביתם גדול והיא מגיעה אליהם רבות, אך לשני הצדדים אין פרטיות באופן זה. לכן הם רוצים שתהיה להם יחידה נפרדת לכשיקום הבניין החדש.
הסברתי להם כי הם יקבלו יחידת הורים ונבקש מהאדריכל כי את יחידת ההורים שלהם יתכנן סמוך לכניסה עם אפשרות לבניית דלת מקשרת כך שתהיה להם פרטיות. אך התשובה לא סיפקה אותם.
הם רוצים שתהיה לה ממש כמן יחידה נפרדת.
בשל הנכות של האמא, הצעתי להם כי יקבלו את הדירה בקומת הגן ויוכלו בקלות לסדר כניסה נפרדת לבת. העניין הזה כבר מצא חן בעיניהם וסיכמתי עימם שהיזם שייבחר מבין ההצעות שאגיש להם, יתחייב לתת להם את דירת הנכה, אך מחסן ששאר הדיירים יקבלו – הם לא יקבלו בשל ההפרש ברווחיות.
ידעתי כי ניתן יהיה לבצע זאת כיוון שהדירה שלהם היתה מבחינה שמאית בשווי הגבוה ביותר בבניין, כך שלא מתבצעת כאן איפה ואיפה בין הדיירים. בנוסף, האמא ממילא זכאית לדירת נכה כך שלא תהיה התנגדות מכל גורם שהוא – וכן ישנה היתכנות כלכלית יפה לפרויקט, כך שהיזם יוכל לספוג את הפסד הרווח בין דירה רגילה לדירת גן במיוחד לאור העובדה שהדירה שלהם אכן משתלמת ביותר.
בשעה מאוחרת ובנימה חיובית הסתיימה הפגישה ופניתי לשוב לביתי.
לא מסתפקים באחת
לאחר שבוע וחצי פנה אלי ועד הבניין שהם מעוניינים לפגוש עו"ד שהומלץ להם עליו ומבקשים כי גם אני אהיה נוכחת בפגישה.
הגעתי, עוה"ד הציג את עצמו, סיפר על ניסיונו ועשה רושם מצוין. אך הדיירים החליטו עדיין לא לבחור בו.
בסוף הפגישה ניגשה הבת של משפחת ישראלי וביקשה כי עוה"ד ואני ניכנס לבית הוריה על מנת שיוכלו להתייעץ עימנו בעניין אישי…
ישבנו עימם ואז אמרה הבת כי הם חשבו על הדברים שהצעתי להם, (וכאן סיפרתי לעוה"ד בקצרה את ההצעה שלי בשל מורכבות המצב) והם החליטו שלא, הם רוצים 2 דירות בטאבו. לא רק אחת מחולקת. כדי שלאחר ה-120 של ההורים, תיוותר לבת הדירה הנוספת.
לא התחברתי לאופן ההתנהלות כאשר ההורים יושבים בחדר ומדברים על התקופה שבה יעברו לעולם שכולו טוב, אך איני יכולה ומעוניינת לחנך את לקוחותיי ולכן השתדלתי להשיב באופן המכובד ביותר. הסברתי כי לא ניתן לתת שתי דירות בטאבו מהסיבה הפשוטה שתיווצר כאן אפליה בין הדיירים ולתת לכלל הדיירים שתי דירות, כבר לא יהיה רווחי ליזם. אפילו שתי דירות שניתנות לדייר אחד עלולות להפחית משווי הפרויקט. כל דירה שניתנת לדייר בעצם מורידה מדירה שהיזם יוכל למכור וכיוון שכמות הדירות הניתנות לבנות בשטח מוגבלת ממילא, העניין מסובך מאוד.
עוה"ד לעומת זאת היה מעט פחות נימוסי והטיח בהם כי לא מתאים לשוחח על כך בפורום כזה, אך בכל מקרה, הודיע כי בתור אחד שמייצג את כלל הדיירים לא יוכל לאפשר מצב בו רק אחד מקבל שתי דירות. בזאת הסכמתי איתו.
'הדייר הסרבן' מסייע
לפתע, נזכרתי כי מספר ימים קודם לכן פורסם "חוק הדייר הסרבן" והוא עשוי להוות פיתרון עבורם.
בני כמה ההורים? שאלתי.
ובכן, שניהם כבר עברו את גיל 80 כך שהם נכללים בתיקון ל"חוק הדייר הסרבן".
אמרתי זאת למשפחה – ולעוה"ד, שלא ידע לגבי מה אני מדברת, כי עדיין לא עודכן בחקיקה – וסיכמנו כי אעביר להם בימים הקרובים תשובה לאחר שאבדוק זאת.
מהו התיקון לחוק הדייר הסרבן?
הנה לשון החוק: "יזם יחויב להציע לבעל דירה קשיש חלופה אחת או יותר מבין אלה: מעבר לדיור מוגן; רכישת דירה חלופית מחוץ לפרויקט עבור הקשיש או על ידו; מתן שתי דירות קטנות במסגרת הפרויקט במקום דירה אחת גדולה; מתן דירה קטנה ותשלומי איזון, והכל כך שסך התמורה יהיה בשווי הדירה שהיה צפוי לקבל בפרויקט. במקרה שלא הוצעה לקשיש אחת מן החלופות שיקבעו, במקרים שנקבעו בחוק, לא יוכלו היזם או בעלי הדירות האחרים לנקוט נגד הקשיש בהליכים לפי חוק פינוי ובינוי (פיצויים)".
ובכן, נמצא הפתרון! כיוון שלאותה משפחה היתה דירה גדולה מאוד, מן הסביר היה שיוכלו לקבל שתי דירות קטנות תמורתה.
ואכן, אחד מהתנאים שהגשתי ליזם שנבחר היה למסור 2 דירות קטנות לאותה משפחה. והוא הסכים – לשמחת משפחת ישראלי.
הכותבת הינה יועצת התחדשות עירונית.
שאלות והערות ניתן להפנות אל [email protected]
24/06/2019 13:06
החוק מתייחס פרויקט פינוי בינוי ולא לתמ"א גם אם הריסה ובניה
24/06/2019 21:06
יפה עשתה. אבל הפתרון היה צריך להגיע מהעו"ד והעובדה שלא הגיע מהעו"ד אומרת שלא מדובר בעו"ד מקצועי ויש להחליפו.