הדרה גם בנדל"ן: החרדים חברים בממשלה? אז מה

בונים, חוגגים, מגנים ושוכחים • כ-5,000 יחידות דיור אושרו ביהודה ושומרון, אבל החרדים שוב בחוץ • אף לא יחידת דיור אחת אושרה בביתר עילית – למרות שהובטח לה כ-3,000 יח"ד בערב החגים; גם לא במודיעין עילית או במיצד • בתוך כך, בשומרון ובבנימין חוגגים את האישורים, ארגוני השמאל והערבים – מגנים את מתן היתרי הבנייה

בנייה בביתר עילית | צילום: ארכיון ביזנעס

מועצת התכנון של המנהל האזרחי שהתכנסה בסוף השבוע לאחר שמונה חודשי השבתה, אישרה כ-5,000 יחידות דיור ביהודה ושומרון ובאזור ירושלים, בשלבי אישור שונים. ראשי המתיישבים ביו"ש שהפעילו לחצים רבים, מרוצים מאוד מהתוצאות, ומקווים לישיבות המשך בהקדם. אתמול (א') התקיימו חגיגות, הרמות כוסית וזיקוקים לנוכח אישורי הוועדה. במקביל, ארגון 'שלום עכשיו' לצד הפלסטינים והאירופיים מגנים את אישורי הבנייה וממשיכים לטפח את החלום הפלסטיני השחוק. במגזר החרדי כועסים מאוד ש'שכחו' אותם בבית.

בתום יומיים של ישיבות אושרו אלפי יחידות דיור בשלבים שונים. ביום הדיונים הראשון אושרו בסך הכול 2,166 יחידות הדיור בשלבי תכנון שונים וביום הדיונים השני אושרו 3,212 יחידות דיור בשלבי תכנון שונים ביהודה ושומרון. 1,491 יחידות דיור הגיעו לשלב התכנון האחרון, לפני היציאה למכרז לבניה, ו-1,721 יחידות דיור אושרו להפקדה שזהו השלב האחד לפני אחרון לפני אישור התב"ע הסופי. הישיבות התקיימו באמצעות ה'זום' עקב נגיף הקורונה.

אישורי הוועדה הקיפו יישובים רבים: 120 יח"ד בפני-קדם, היישוב אושר כשכונה של היישוב מיצד, ויחידות הדיור הקיימות בו נכנסו להליך הסדרה; בהר ברכה אושרו להפקדה 286 יח"ד, בישוב עינב אושרו להפקדה 175 יח"ד (הכפלת היישוב), בכפר תפוח מערב – שכבר נהרסו בו דירות, אושרה שכונה חדשה בת 133 יח"ד בנוסף למתחם קבע לישיבת ההסדר. בקרני שומרון אושרו שטחים למסחר, תיירות ומוסדות ציבור, ובמעלה אדומים אושרה הרחבת אזור התעשייה מישור אדומים דרום.

בבנימין אושרו כ-1,335 יחידות חדשות באישור סופי ועוד מאות בתכנון. בין היתר אושרה הרחבת היישוב עלי, אושר שלב ב' בפיתוח היישוב כרם-רעים, שהוקם ב-2010 בנוסף לאישורים ביישובים: שילה, מכמש, פסגות, כוכב-יעקב, ניל"י וגבע-בנימין. גם ביישוב נוקדים שבו מתגורר אביגדור ליברמן מהאופוזיציה התקבלו אישורים להרחבת שכונות מגורים.

בנוסף התקבלו אישורי תב״עות (תוכנית בנין עיר) או הסדרה בישובים: אדם, אספר, ברקן, יקיר, כפר אדומים, יצהר (211 יח"ד), מעלה שומרון, נעלה, עלי, ענב, פדואל, רימונים והר גילה (כ-500 יח"ד). מהודעת 'שלום עכשיו' – המתנגדים כמובן לבנייה – ניתן ללמוד כי בשנת 2020 אושרו עד כה 12,159 יחידות דיור. שנת שיא, לטענתם. בהודעה נטען עוד כי 91.2% מיחידות הדיור שאושרו – 11,091 יחידות, נמצאות בהתנחלויות מבודדות שייתכן ומדינת ישראל תיאלץ לפנות במסגרת הסכמים עתידיים,  בעוד שרק 8.8%  מן יחידות הדיור – 1,068 יחידות נמצאות בהתנחלויות שמדינת ישראל תוכל – ככל הנראה – לספח במסגרת חילופי שטחים.

אישורי הבנייה התקבלו בתקופה בה ראש הממשלה בנימין נתניהו עסוק בהישרדותו הפוליטית מול נפתלי בנט ששותה מנדטים (בסקרים) מהליכוד ללא הרף. באותה מידה קל לנחש מדוע אף יישוב חרדי לא נמצא ברשימה. הדבר האחרון שחסר לנתניהו זאת ביקורת תקשורתית מדוע הוא מאשר בנייה לחרדים, כן, אלה ש'מפיצים את נגיף הקורונה בישראל'.

למרבה החוצפה, הסירה יד נעלמה את היישובים החרדיים ביו"ש מכל סעיפי ישיבת הוועדה המחוזית לתכנון ערים במסגרת ועדת משנה להתיישבות. נזכיר כי בערב סוכות פורסמו ידיעות על אישורם הקרוב של 2,929 יח"ד בעיר החרדית ביתר עילית הסובלת מהתפוצצות אוכלוסין. שליש מהמתיישבים מעבר לקו הירוק שייכים למגזר החרדי המשווע נואשות לאישורן של יחידות דיור נוספות, אולם בממשלה העומדת על קואליציה בה החרדים מהווים כ-22% לא מצאה לנכון לאשר בנייה למגזר זה. גם לא במיצד או במודיעין עילית. למה? ככה.

מברכים ומגנים

התגובות לבנייה מעורבות כרגיל. במועצת יש"ע בירכו על ההחלטות: "אנו שמחים כי מאמצינו נשאו פרי וקודמו אישורי הבנייה. אסור שהבנייה באזור תשמש קלף מיקוח. יש להמשיך לבנות ביהודה, בשומרון ובבקעת הירדן באופן חופשי ורציף, ללא התניה וללא אישורים מדיניים, ממש כמו בשאר חלקי המדינה. אנו מודים לכל העוסקים במלאכה החשובה ובקידום האישורים לבנייה. זהו צורך חיוני וחשוב.

"אנו ממשיכים לפעול למען חזון־העל של מועצת יש"ע להביא מיליון ישראלים לאזור, באמצעות המשך הבנייה ביישובים ובערים, קידום תשתיות והסברה, למען עתיד ההתיישבות הישראלית".

ראש מועצת אפרת עודד רביבי הודה על "עבודת ההכנה הפוליטית והמדינית בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון בני גנץ והאמריקנים לקראת אישורי הבנייה הנרחבים הללו ביו"ש. אולי הסיפוח התרחק, אבל רוח תוכנית המאה מאפשרת לנו לבנות ולהתרחב".

ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ אמר: "ברוך השם ישנה הצלחה גדולה והתקדמות. בבנימין קיבלנו את מירב אישורי הבנייה. אנו מודים לראש הממשלה ומדגישים כי אנחנו ממשיכים לדרוש שחרור מלא של הבנייה ביהודה ושומרון בהתאם לצרכים ולהתפתחות שיש לנו כאן. הבנייה בבנימין, יהודה ושומרון צריכה להיות כמו בכל הארץ ולא תחת כבלים מדיניים. נמשיך לבנות את הארץ".

ראש המועצה האזורית גוש עציון שלמה נאמן בירך גם הוא על האישור ואמר: "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. מזל טוב לקהילת פני קדם, לגוש עציון ולהתיישבות כולה – אנחנו שותפים לצעד היסטורי לחיזוק אחיזתנו בארץ אבותינו. הסדרת ההתיישבות ובניית בתים חדשים זו בשורה אמיתית. ביסוס, הרחבה וחיזוק ההתיישבות – הם הצעדים האמיתיים לריבונות ישראלית ויהודית ביהודה ושומרון".

ראש המועצה יוסי דגן בירך 'הטוב והמיטיב' ואמר: "כל תכנית מתאר זה קרב, כל שכונה חדשה זו מלחמה. מול לחצים ממדינות זרות, לעיתים לצערנו מול הממשלה שלנו. וכשזה מצליח, ובהיקפים גדולים – זה משמח, זה מרגש. עם ישראל אומר תודה!

"שמונה חודשים חיכינו להתכנסות הועדה. חודשים של מאבק מדיני-פוליטי נחוש ושל ריכוז מאמץ תכנוני-מקצועי – הבשילו לאישורי בניה גדולים, היסטוריים בחלקם, ברחבי השומרון. כשהיה צריך, ביקרתי בתוקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו, עכשיו צריך לומר לראש הממשלה ולעל העוסקים במלאכה: תודה!"

ואילו מתנועת שלום עכשיו נמסר: "בלתי נתפס שממשלת אחדות שהוקמה כדי לטפל בקורונה חתומה על שיא של בנייה מסוכנת וחסרת אחריות בעומק הגדה. מצופה היה מגנץ, שאמון כשר הביטחון על אישור התכניות, לא להיכנע ללחצים של מיעוט קטן וקיצוני".

באירופה כצפוי גינו את אישורי הבנייה בהתנחלויות וטענו כי הבנייה תיפגע בתהליך הנורמליזציה. באתר 'וואלה'  ציטטו את הודעתם של דוברי שרי החוץ של צרפת, גרמניה, בריטניה, איטליה וספרד בה גינו את החלטת הממשלה לקדם בנייה של מעל ל-5,000 יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון. לדבריהם, מדובר במהלך שנוגד לחוק הבינלאומי, פוגם בפתרון שתי המדינות ועלול לפגוע בתהליך הנורמליזציה עם מדינות ערב. 

"אנו מודאגים עמוקות מההחלטה שקיבלו הרשויות הישראליות לקדם יותר מ-4,900 יחידות בנייה בהתנחלויות הגדה המערבית הכבושה", הצהירו הדוברים. "הרחבת ההתנחלויות מפרה את החוק הבינלאומי ומסכנת עוד יותר את כדאיותו של פתרון שתי מדינות, שיביא לשלום צודק ומתמשך לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

עוד אמרו כי "המהלך לא תורם לאור ההתפתחויות החיוביות בהסכמי הנורמליזציה שהושגו בין ישראל, איחוד האמירויות הערביות ובחריין". הדוברים קראו "להפסיק מיידית את הבנייה ההתנחלויות וכן את פינוי והריסת מבנים פלסטינים במזרח ירושלים ובגדה המערבית".

שר החוץ של האיחוד האירופי מסר, כי "החלטת ישראל לקדם בניית קרוב ל-5,000 יחידות דיור חדשות בהתנחלויות בגדה המערבית פוגעת במאמצים לבניית האמון ולחדש את התיאום האזרחי והביטחוני בין ישראל לרשות הפלסטינית, ובאפשרות של חידוש המו"מ בעתיד. ממשלת ישראל צריכה לחזור בה מההחלטה הזו ולעצור את כל הבנייה בהתנחלויות ובמיוחד באזורים רגישים כמו הר חומה ו-E1".

גם שר החוץ של ירדן, איימן ספאדי, הביע – כמה נדוש – התנגדות לבנייה בהתנחלויות, וכתב בציוץ בטוויטר: "אנו מגנים את החלטת ישראל לבנות 4,900 יחידות התיישבות חדשות בגדה המערבית הכבושה. החלטה זו ואמצעים בלתי חוקיים אחרים מערערים את פיתרון שתי המדינות ואת הסיכויים לשלום, ומפרים בבירור את החוק הבינלאומי. זה הכרחי שהעולם יפעל נגדם כדי להגן על השלום".