היכן מעדיפה האישה החרדית ללדת? || נתונים חדשים נחשפים

האם השיקולים הדתיים והכשרותיים עומדים בראש מעיני היולדת החרדית – לעומת מקצועיות הצוות? ומה באשר לשיקולי הנוחות? | סקר ראשון מסוגו חושף לגולשי 'ביזנעס' את העדפות נשות המגזר החרדי בהעדפת בתי החולים ללידה | בין הפרמטרים הנוספים שנבדקו: איכות החדרים, מספר היולדות בחדר, איכות המזון המוגש, הסביבה הדתית/חרדית ושירותי מלונית בבית החולים | התוצאות – מפתיעות

לידה | צילום אילוסטרציה: הדס פרוש, פלאש 90

הפרמטר החשוב ביותר בבחירת בית החולים עבור האישה החרדית הוא מקצועיות הצוות הרפואי (95% ציינו "במידה רבה מאד") ולאחריו היחס האישי של הצוות הרפואי (87%). כשרות האוכל והקפדה על הלכה צוינו בשיעור דומה (73% ו-72% בהתאמה).  כך עולה מנתוני סקר ראשוני על העדפת מקום הלידה בקרב נשים חרדיות שהוצג לראשונה ב'רק את' – הוועידה הרפואית השנתית של "חסד בישראל – בעולם רפואת הנשים" שהתקיימה לאחרונה במרכז הרפואי "אסותא" רמת החייל, ומתפרסמים לראשונה עתה, ב'ביזנעס'.

עוד עולה מהסקר – שנערך באמצעות הפאנל האינטרנטי של חברת "אסקריא" בחודש פברואר 2023 בקרב 556 נשים חרדיות אימהות לילדים (טעות הדגימה <4.2%) – כי פרמטרים נוספים החשובים ליולדת החרדית הם איכות החדרים והמתקנים בבתי החולים (59%), מספר היולדות בחדר (50%), איכות האוכל המוגש (48%), קרבה ונוחות גישה (37%), סביבת יולדות דתית/חרדית (38%), אפשרויות ללידה טבעית (26%) ושירותי מלונית בבית החולים (20%).

250/200 סייד בר + קובייה
מוניטור בחדר לידה | צילום: קובי גדעון, פלאש 90

המגזר החרדי הוא המגזר עם שיעור הילודה הגבוה בישראל. בשנים 2017-2019 הוערך מספר הילדים לאישה חרדית ב-6.15. זאת בהשוואה ל-2.56 לאישה מהמגזר היהודי שאינו חרדי ו2.86 לאישה מהמגזר הערבי. כתוצאה מהפריון הגבוה, המגזר גדל בשיעור של כ- 4% בשנה, לעומת שיעור ממוצע של 1.9% גידול במגזר הכללי.

שיעורי פריון במגזר החרדי מול יתר המגזרים | מקור: אסקריא

בית חולים מועדף

בתי החולים המועדפים ללידה מעבר לערים השונות הם שערי צדק (21%) ומעיני הישועה (19%). לאחריהם לניאדו (12%) והדסה עין כרם (11%) והר הצופים (10%).

בחלוקה לפי מחוזות ניתן לראות כי במחוזות ירושלים ויו"ש שערי צדק במקום הראשון במקום הראשון (37%) ולאחריו שני הקמפוסים של בית החולים הדסה, עין כרם (21%) והר הצופים (19%). במחוזות תל אביב והמרכז מעיני הישועה במקום הראשון (45%) ולאחריו לניאדו (20%) ותל השומר (15%). במחוזות חיפה והצפון לניאדו במקום הראשון (25%) ובמחוז דרום אסותא אשדוד במקום הראשון (41%).

בגרף מוצגים מדרגי 4 ו-5 מתוך דירוג הנע בין 1= נמוך מאד, 5 = גבוה מאד | מקור: אסקריא

Inner 620/130
דודי דרור, מנכ"ל אסקריא | צילום: אלמוג גבאי

דודי דרור, מנכ"ל אסקריא: "ניתן להבחין כי שיקולים דתיים באופיים, ככשרות האוכל והקפדה על הלכה, מקבלים מקום משני לשיקולי מקצועיות ויחס אישי אך חשובים יותר משיקולי נוחות כאיכות המתקנים בבית החולים, מספר היולדות בחדר ואיכות האוכל. מעניין לציין כי סביבת יולדות דתית/חרדית צוינה בחשיבה נמוכה בהשוואה לפרמטרים של נוחות".

חיים קליגר יו"ר "חסד בישראל – קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל" אמר כי "היה לנו חשוב להביא למשתתפות הוועידה תמונה מקצועית ומפולחת על הרגלי האשה החרדית בבואה לבחור את המרכז הרפואי בו היא תלד, שוב ראינו מנתוני הסקר כי מקצועיות היא הפרמטר הראשון בחשיבותו גם בתחום הזה של בחירת מקום הלידה".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה