הכל תלוי בוועדת הכלכלה: חוק הפיקדון יוחל בינואר?

בכמה תתייקר כל שישיה אם חוק הפיקדון ייצא לדרך? • מחר ההזדמנות – אולי האחרונה – לעצירת המהלך • השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הצהירה היום בוועדת הפנים של הכנסת: "חוק הפיקדון על בקבוקי 1.5 ליטרים הוא עובדה מוגמרת. משרדי יהיה ערוך להחיל את הפיקדון גם בעוד חודש" • את הדברים אמרה לקראת הדיון בוועדת הכלכלה מחר, שבכוחה לבלום את המהלך

מחזור | צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה

האם החוק להטלת פיקדון על בקבוקי 1.5 ליטר ייצא לדרך באופן סופי מחר, ויחול כבר בתוך חודש? אם שואלים את השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, התשובה ברורה. "בהמשך להתייעצויות רחבות שקיימתי החלטתי כי יש להחיל פיקדון על מכלי משקה גדולים של 1.5 ליטרים. הפיקדון הוא עובדה מוגמרת, אך נותרה עדיין השאלה מתי בדיוק הוא יחול. ועדת הכלכלה תדון ותחליט בנושא הזה מחר, אבל אני רוצה לומר מכאן – משרדי יהיה ערוך להחיל את הפיקדון גם בעוד חודש, אם כך יוחלט מחר".

את הדברים אמרה השרה בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת בדיווח שמסרה לח"כים על פעילות המשרד. "אני שמחה להופיע היום בפני ועדה חשובה זו ולדווח על הפעילות הענפה של המשרד להגנת הסביבה במהלך החודשים האחרונים בהם קיבלתי החלטות משמעותיות", אמרה השרה, "אנחנו נמצאים בתקופה מאתגרת בהרבה היבטים, אבל מה שמתברר יותר ויותר הוא שהגנה על הסביבה היא הפתרון וההזדמנות ולא הבעיה".

250/200 סייד בר + קובייה

התייקרות של 4.30 לשישייה

כבר עתה חוק הפיקדון נתקל בהתנגדות חברות המשקאות שאינן רוצות להיתפס כמי שמייקרות מחירים וכן של הרשתות הקמעונאיות שייאלצו לספוג את עלויות האיסוף והעובדים שיטפלו בו.

בנוסף, ייתכן שהפיקדון שנתפס בעיני רבים ככזה שיעמוד על 30 אגורות לבקבוק (כלומר: 1.80 לשישיית בקבוקי משקה למשפחה ברוכת ילדים לכבוד שבת) עלול לזנק גם עד ל-70 אגורות לבקבוק, כאשר כל שישיית בקבוקי משקה תתייקר ב-4.30 ₪ (!).

הפרשן הכלכלי הבכיר של 'מעריב', יהודה שרוני, שביצע את החישוב האמור, ציטט במאמר חריף שפרסם בנושא, את רם בלינקוב, לשעבר הממונה על התקציבים באוצר, שהכין עבור תאגיד המחזור אל"ה חוות דעת הקובעת שהחוק אינו חברתי ולא יגרום לעלייה בהיקפי מחזור הבקבוקים. "החוק עשוי להביא לכך שיותר בקבוקים יושלכו לפחי האשפה הרגילים", כתב בלניקוב. אך כידוע, במשרד לאיכות הסביבה אוחזים בחוות דעת נגדית עם דעה הפוכה לחלוטין.

לדברי שרוני, "גם אם כוונות השרה גמליאל להרחבת חוק הפיקדון טובה, ויש להאמין בטוהר כוונותיה, היא תחמיץ את המטרה. תעשיית בקבוקי המשקה מתמקדת בלקוחות מסחריים ורק כרבע ממנה נוגעת למשקי הבית. עד היום הצרכנים הפרטיים לא התלהבו להיגרר עם הבקבוקים לסופרמרקטים ולהמתין בתור למכונת המחזור. מבחינתם כאזרחים טובים עדיף היה להשליך את הבקבוקים לסלי המחזור הניצבים ברחובות, וכך באמת עשו עד היום. וחוץ מזה, רשתות השיווק אינן ערוכות לוגיסטית לטפל באתגר הנוסף ולהפוך למזבלה של תעשיית הבקבוקים".

הוא מתאר גם כיצד המחזור הפך להרגל אצל ישראלים רבים, גם ללא הפיקדון, ומאידך, מי בדיוק נהנה מהחוק, ומי יברך על הרחבתו (כשהוא רומז על ארגוני הפשיעה שלקחו חסות על החוק).

לטענת שרוני, הבעיה מתחילה ברשויות המקומיות המסרבות להתמודד עם מכלי המחזור שהופכים למפגע תברואתי בשל הפינוי שלהם מזמן לזמן ותוהה מדוע לא לנצל את המכלים הכתומים הנמצאים בחדרי האשפה של הבניינים, שמשמשים כיום למחזור קרטונים וחומרי גלם אחרים, ולהפוך אותם לפחים לקליטת בקבוקים ריקים. ותמיד ניתן להגדיל את ימי ריקון הפחים הללו.

לסיום, הוא מדגיש כי תהליכים של מיסוי מעולם לא היו אפקטיביים. רק הסברה, חינוך וקמפיינים נכונים הובילו תהליכים. כך היה בקמפיין 'ישראל מתייבשת' על תופעת בזבוז המים, ויש עוד דוגמאות רבות.

ובעוד אומדן ההוצאה הנוספת של החוק עומדת על מאות מיליוני שקלים בשנה, הרי שלעומת זאת, קמפיינים הסברתיים בעלות של מיליוני שקלים ישמחו יצרני המשקאות לממן מכיסם, (גם) בשל היח"צ הטמון בהם.

מומלץ עבורך

תגובה אחת ל: "הכל תלוי בוועדת הכלכלה: חוק הפיקדון יוחל בינואר?"

  1. קודם כל שיקימו מנגנון איסוף בקבוקים יעיל
    זה לא הוגן להפיל על רשתות השיווק את העבודה הזו ללא תמריצים
    ואח"כ לדאוג ליותר מכונות מחזור ואכיפה יעילה אחרת זה עוד מס מרושע על השכבות הנמוכות

כתיבת תגובה