ועדת הכספים אישרה את מכירת מניות המדינה בחברת אל-על עד לדצמבר 2023 | האמור הוא במניות רגילות שרכשה המדינה ב-113 מיליון ₪ בשנת 2020, במסגרת ההנפקה שביצעה החברה בתקופת משבר הקורונה, על רקע הקשיים אליהם נקלעה החברה | מועד המכירה הוארך על מנת לאפשר מכירה של המניות במחיר מיטבי, בהתחשב בכמות המניות הגדולה שמבקשת המדינה למכור
שי קליין 21.03.2023
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה היום (ג') את מכירת מניות חברת אל-על, שנקנו על ידה בתקופת הקורונה, עד ל-16 בדצמבר 2023, כאשר העיתוי המדויק יקבע על ידי החשב הכללי, בהתאם לתנאי השוק.
כזכור, בספטמבר 2020, על רקע הקורונה והקשיים אליהם נקלעה חברת אל-על, נקבע כי משרד האוצר יסייע לחברה בדרך של מתן רשת ביטחון להנפקת מניות לציבור בהיקף של 150 מיליון דולר שתבצע החברה.
באותו חודש, רכשה המדינה 11% ממניות החברה בסכום של כ-113 מיליון ₪, במסגרת הנפקה שביצעה אל-על.
במסגרת אותה החלטה, נקבע כי המדינה תמכור את המניות בתוך 18 חודשים ממועד ההנפקה, בהמשך תוקנה ההחלטה ונקבע כי המדינה תמכור את המניות לאחר 27 חודשים ממועד ההנפקה, קרי עד לדצמבר 2022, ובהמשך הוארכה התקופה ב-12 חודשים נוספים, עד ל-16 בדצמבר 2023.
בבקשה שהובאה בפני ועדת הכספים היום מצד שר האוצר, התבקשה הוועדה לאשר כדרוש בחוק נכסי המדינה, את מכירת המניות המוחזקות ע"י המדינה עד ל-16 בדצמבר 2023, כאשר העיתוי המדויק יקבע על ידי החשב הכללי, בהתאם לתנאי השוק.
בנימוקי הבקשה ובמהלך הדיון צוין כי מועד המכירות שונה מספר פעמים, מתוך רצון למנוע הפסד כתוצאה ממכירת כמות כה גדולה של מניות בפרק זמן קצר וידוע, לכן תאפשר הדחייה עד לתום השנה מכירה בפריסה רחבה יותר, ומקסום הצעד.
לשאלת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, למצב החברה כיום, השיב עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל-על: "פרסמנו את מאזן החברה. החברה טסה, יש כ-5,000 עובדים, היו לפני הקורונה קרוב ל-7,000 עובדים. כיום אנחנו מגייסים עובדים, חסרים לנו טייסים".
"פרסמנו דוחות ל-2022, יש הנהלה שברובה חדשה. הנתיב מעל סעודיה ועומאן יעזור לנו מאוד בנתיבים למזרח. פתחנו גם קו חדש לאירלנד, המטוסים מלאים, המחירים בסדר. יש שקט תעשייתי עם העובדים, יש הסכמים עם כל הוועדים, שימשיך ככה.
השקיע חדש מארה"ב, השקיע עד היום בחברה כ-270 מיליון דולר, רוזנברג. יש שיתוף פעולה בינו לבין דירקטוריון החברה. החזרנו סכום גדול למדינה לפני הזמן, 45 מיליון דולר, רק שיתנו לנו לנהל את החברה. ההלוואה הייתה מותנית בכל מיני דברים".
אסתי פלדמן, סגנית יועמ"ש, משרד האוצר: "בשנת 2020, באמצע משבר הקורונה, חברת אל-על פנתה למדינה לקבל סיוע בשל המצב הקשה אליו היא נקלעה, המדינה החליטה להעניק לה סיוע אבל לא באמצעות סובסידיה שלא חוזרת למדינה, אלא באמצעות רשת ביטחון להנפקה שתבצע החברה, במובן שאם הם יוצאים להנפקה אנחנו משלימים להם עד סכום מסוים שעליו הייתה הנפקה, ותמורת כך המדינה מקבלת מניות, המדינה לא תנהג מנהג בעלים, הן יהיו רדומות זה פשוט החזר להשקעה, ושתגיע העת המדינה תמכור את המניות ותחזיר לעצמה את הסכום שהשקיעה".
כך הוסיפה פלדמן כי במועד המכירה "נקבע כי המדינה תמכור תוך 18 חודשים. מצב החברה לא היה מאושש מספיק בתום התקופה והמדינה חששה שייווצר לה הפסד מאוד גדול על הסכום שהשקיעה – 113 מיליון ₪, בהמשך תוקנה ההחלטה פעם נוספת ובדצמבר תוקנה ההחלטה פעם נוספת, זאת אומרת יש 8 לנו כ-חודשים למכור את המניות. בגלל כמות המניות הגדולה שהמדינה מחזיקה, אנחנו לא רוצים להודיע על תאריך המכירה המדויק וגם לא לעשות את זה בבת אחת, כדי לא להשפיע על מחיר המניה, עד תום המועד שנקצב לנו נעשה את זה, אבל לא נגיד כמה ומתי, על מנת שנוכל להיכנס למהלך העסקים הרגיל של המניה".
לשאלת ח"כ יצחק פינדרוס, לעמדת אל-על, השיב בן צבי: לאל על אין עמדה ישירה בעניין הזה, יש היום הצעת רכש מפורסמת מטעם בעל השליטה ל-5 אחוז מהמניות. החוק אומר שבעל מניות לא יכול לעבור את ה-45 אחוז אלא בצורה של הצעת רכש. לכן עשו הצעת רכש לעוד 5%. יש עוד דבר שבגלל ההסכם שלנו עם המדינה, בעל השליטה נתן לחברה 70 מיליון דולר הלוואות, חלקן הפרעון מותנה בהנפקה, חלקן לא. חברה לא יכולה להנפיק מניות כי בעל השליטה לא יכול לקנות אותם אם אין לו אפשרות לעבור את ה-45%, אם יעברו את האחוז הזה, אז לחברה יהיה יותר קל לעשות הנפקות, והחברה צריכה לעשות הנפקות. זה הקשר העקיף".
ח"כ גפני: "אז על המדינה לפעול בעניין המכירה, בלי לגרום למניה לצנוח".
גיל כהן, סגן החשב הכללי: "המחזור היומי במניה הוא כמיליון שקל, אנחנו מדברים על בין 80 ל-90 מיליון ₪, תלוי במחיר השוק. צריך זמן מסוים כדי לטפטף את זה לשוק או בצורה שקטה, כדי לא לפגוע במחיר המניה".