המומחים צופים: לכמה תטפס הריבית?

בנק ישראל מאיץ את קצב עליית הריבית | לאור הודעתו הדרמטית של בנק ישראל אתמול על העלאת הריבית, סבורים המומחים כי העליות הבאות תהיינה בקפיצות מדרגה של יותר מרבע אחוז בכל פעם | בלאומי צפו את ההעלאה הנוכחית ל-0.75% וצופים עכשיו העלאות נוספות עד לרמה של כ-1.75% בסוף 2022 וכ-2.00% במהלך הרביע הראשון של 2023

בנק ישראל | צילום: אוראל כהן, פלאש 90

בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.4 נקודת אחוז ל-0.75 אחוז, מעל להערכות המוקדמות זה חודש שני ברציפות. בין הגורמים להעלאת הריבית מציין בנק ישראל בהודעה לעיתונות את האינפלציה הגבוהה, הפיחות בשקל, הפעילות הכלכלית האיתנה בישראל, עליית מחירי הנדל"ן ואת שוק העבודה ההדוק. עפר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים אמר אמש בתגובה לעליית הריבית: למרות השיח הגובר בעולם (וגם בארץ לאחר הרבעון הראשון) על האטה כלכלית, האינדיקאטורים החזקים האחרונים בדגש על שוק העבודה, תומכים להערכתנו בהמשך עלייה עקבית של הריבית גם בחודשים הקרובים.

אחרי ההפתעות האחרונות, אנחנו לא פוסלים שבנק ישראל יבחר להעלות את הריבית גם ב-0.5 נקודת אחוז בהודעה הבאה (אז האינפלציה במבט לאחור תהיה כבר 4.3% והצפי שגם אירופה תצטרף לעליית הריבית), דבר שיכול לחזק את השקל ולהוריד את הציפיות לאינפלציה באופן משמעותי.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי מזכיר כי בהתאם לתחזית לאומי בנק ישראל בחר להעלות את הריבית ב-40 נ"ב ל-0.75%. רוב תחזיות הקונצנזוס צפו העלאה של 0.25% בלבד.

"נימוקיו של בנק ישראל להעלאה כוללים: במשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית ברמה גבוהה; שוק העבודה ממשיך להיות הדוק וקרוב לתעסוקה מלאה; מרבית הענפים ממשיכים להצביע על מחסור בעובדים כגורם המגביל את פעילותם השוטפת; מגמת העלייה של מחירי הדירות ממשיכה להאיץ; המלחמה באוקראינה וההאטה בפעילות הייצור בסין תורמות לעליית האינפלציה המיובאת שמצויה מעל הגבול העליון של היעד של ישראל; הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה מצויות בסביבת הגבול העליון של היעד, אך הציפיות לטווחים הארוכים ממשיכות להיות מעוגנות בתוך תחום היעד. 

"בנק ישראל מציין בהודעתו שישנה דעיכה משמעותית בסיכון הכלכלי המקומי עקב המשך גלי תחלואת הקורונה, לפחות בטווח הקצר. עם זאת, קיים חשש להשפעה שלילית מסוימת על  הפעילות הכלכלית בשל ההתפתחויות בעולם, ובפרט המלחמה באוקראינה וההאטה בפעילות הייצור בסין. על פי ההודעה, האינדיקטורים לפעילות הכלכלית במשק ממשיכים להעיד על רמת פעילות קרובה לפוטנציאל והשפעת המגפה על הכלכלה פחתה באופן משמעותי. רמת התוצר ממשיכה לשהות בסביבת קו המגמה שהיה טרום המשבר. מדובר במצב שבו בנק ישראל מעריך שהמשק הישראלי מסוגל לשאת בנטל העלאת הריבית, זאת במטרה להתמודד בצורה מהירה יחסית עם האצת האינפלציה.

"בנק ישראל מתריע בנושא האינפלציה של מחירי הדירות שממשיכה להאיץ לקצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לזה של השנים האחרונות. לצד אלו, קצב העלייה השנתי של מחירי השכירות (בחוזים מתחדשים) עדיין נמוך יחסית ועומד על 3.2%. 

 

"בנק ישראל מציין את ההידוק המוניטרי בעולם שנמשך ונראה שישתמש גם בהתפתחויות אלו כרוח גבית בהמשך העלאת הריבית בישראל. נראה שבנק ישראל ישאף להחזיר את רמת הריבית שלו לרמה "נייטרלית" ואף "מצמצמת" שמשמעותה עליית הריבית במונחים ריאליים מהרמה השלילית הנוכחית לרמה שהינה סביב אפס לכל הפחות ואף לרמה חיובית. במסגרת זו, אנו צופים שבנק ישראל ימשיך ויעלה את הריבית בהחלטות הקרובות לרמה של כ-1.75% בסוף 2022 וכ-2.00% במהלך הרביע הראשון של 2023".

כתיבת תגובה