המחיר ירד? אושרה הפחתת המס על החד"פ והשתייה הממותקת

ועדת הכספים אישרה: המדינה לא תפריש השנה לקרן הפיצויים, לשם מימון הפחתות מיסים שונות | ההפחתה תממן חלק מהוזלת העלייה במחירי החשמל, את הגדלת הפחתת הבלו על הבנזין שתוזיל את המחיר לצרכן בכ-10 אגורות נוספות, וכן את ביטול המיסוי על הכלים החד"פ והשתייה המתוקה | על אישור התקנות הוטלה רביזיה, נוכח כך שעלה בדיון שקיים הפרש של כ-250 מיליון ₪ בין הסכום שהיה אמור להיות מופרש לקרן, לעלויות הצרכים שפירט נציג האוצר | לאחר כשעה נדחתה הרביזיה והתקנות אושרו

מדפים עמוסי סוכר | צילום אילוסטרציה: mandritoiu, שאטרסטוק

ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה את 'הצעת תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (שיעור ההפרשה לקרן הפיצויים) (הוראת שעה), התשפ"ג- 2023'. במסגרת כך, נקבע לבקשת שר האוצר כי ההפרשה לשנת 2023 לקרן, תעמוד על 0, בדומה לשנת 2022, זאת לצורך הפחתות מיסים שונות, לשון הבקשה.

עוד צוין בבקשת שר האוצר כי הסכום הנצבר בקרן עומד כיום על 18 מיליארד ₪ בקירוב. תקנות מס רכוש קובעות כי בכל שנה יופרשו לקרן 25% ממס רכישה הנגבים ע"י רשות המסים, כאשר שר האוצר באישור ועדת הכספים רשאים לשנות את השיעור. כך סך הסכומים שהיה אמור להיות מופרש לטובת הקרן לפני התיקון שאושר, נאמד בסכום כולל של כ-2.25 מיליארד ₪.

יואב הכט, נציג משרד האוצר הסביר בדיון כי "השינוי נועד לממן הפחתות מס שונות, ביניהן הפחתת הבלו על הפחם, בהיקף של 400 מיליון ₪, שנועדה להפחית את מחירי החשמל, הרכיב הזה אחראי על כרבע מהעלייה, אז אנחנו מעריכים שכרבע מהעלייה תבוטל בשל הצעד הזה. לדעתי זה עשוי להפחית את העלייה בכ-2 עד 2 וחצי אחוז, זה החלק של קרן מס הרכוש בהפחתה הזו. לצד כך יש צעדים נוספים שקשורים למשק החשמל, שלא קשורים לקרן מס רכוש, במכלול הצעדים אני חושב שמדובר בכ-70% הפחתה בשיעור העלייה במחיר החשמל, במסגרת זאת יש צעדים נוספים שקשורים לרשות החשמל, שמשרד האוצר לא יביא לוועדה".

עוד פירט הכט כי 450 מיליון ₪ נוספים מהכספים שהפרשתם לקרן בוטלה, מיועדים עבור הפחתת הבלו על הבנזין שיוזיל את המחיר לצרכן בכ-10 אגורות, "ההנחה כרגע היא 3 אגורות, אנחנו מציעים להוסיף הנחה של 10 אגורות כך שההנחה תעמוד סה"כ על 13 אגורות, ולהאריך את ההנחה עד לסוף השנה".

עוד הוסיף נציג האוצר כי 300 מיליון ₪ נוספים מיועדים למימון ביטול המיסוי על הכלים החד פעמיים לשנת 2023, וכי הצעד האחרון שאמור לממן ביטול ההפרשה לקרן, ועוד לא פורסם כצו, הינו כ-800 מיליון ₪ למימון ביטול המס על משקאות ממותקים לשנת 2023.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני התייחס להפחתות על החד פעמי והשתייה המתוקה: "אני לא מתכוון שמוכרי הכלים החד פעמיים או מי שמייצרים אותם או מרוויחים עליהם, ימשיכו לגבות אותו מחיר מהצרכנים. אני פה בוועדה מתכוון לעקוב אחר זה ברגע שזה יאושר. אני מבקש להקים צוות שיבחן כמה זה יעלה כעת וכמה זה יעלה עוד שבוע ועוד שבועיים, כך שנוודא שההפחתה מגיעה לצרכן. אני חושב שהצווים האלה רק עשו נזק, אבל זו עמדתי. זה דבר שגם המדינה תשקיע כסף, גם אנחנו רוצים להוריד דרך זה את יוקר המחייה, אז בוועדה נעקוב אחר זה".

ח"כ ולדימיר בליאק: "לפי החשבון שלי הצעדים שפורטו עומדים על כ-1.950 מיליארד ש"ח, בבקשה – יש הפרש של 300 מיליון ₪ יותר מזה". עוד הוסיף בליאק "יש פה 4 צעדים, 2 מהם בקונצנזוס הציבורי, ו-2 פוגעים בציבור, חבל שאתם מביאים אותם יחד".

הכט: "ביקשנו להפחית את הכול, האם אפשר לממן את 4 הצעדים תוך הפחתה של אחוז מסוים מההפרשה של קרן, זה אפשרי. פירטתי את הצעדים שעל שולחן השר".

ח"כ חמד עמאר: "אני מציע שתביא צו חדש, אני מציע לא להצביע כאשר המספרים לא מדויקים. בנוסף מרבית הזיהום בחופים מהפלסטיק, התחלואה הגבוה בסכרת בין השאר מגיעה מהשתייה המתוקה".

על רקע הדברים ציין יו"ר הוועדה, ח"כ גפני: "עולה שבבקשה יש חוסר ב-250 מיליון ₪, אני אגיש רביזיה על ההצבעה, ותצטרכו להגיע לפה ולומר מה אתם עושים עם הסכום העודף".

בהמשך לכך אישרה הוועדה את ההצעה, כאשר יו"ר הוועדה הטיל רביזיה על אישורה. לאחר מכן, הרביזיה נדחתה והתקנות אושרו.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "המאבק ביוקר המחיה יהיה במלוא עוזו, אני שמח שהמהלך הזה פותח זאת".

כתיבת תגובה