המכרז הזה שלנו, הודיעו העבריינים לקבלנים ההמומים

פרקליטות מחוז חיפה הגישה לבית המשפט המחוזי בחיפה כתב אישום נגד שלשה, המקושרים לארגון 'אבו-לטיף', בגין סחיטה באיומים על קבלנים שניגשו למכרזים • איך עבדה שיטת ההפחדה, והאם בעקבות כך אכן קבלנים לא נגשו למכרזים? • ומה היו האיומים מול אישי הציבור והקבלנים שלא הביעו מורא?

בית המשפט | צילום: אורן בן הכהן פול, פלאש 90

שלשה נאשמים, הקשורים למשפחת אבו-לטיף מכפר ראמה, משפחה הנודעת לרבים מתושבי הגליל כמקושרת לגורמים עברייניים, ניסו להלך אימים על קבלנים במהלך תקופה של מספר חודשים.

במספר אירועים במקומות שונים בגליל, ובעיקר בכפרים ומועצות מקומיות במגזר הערבי, ניגשו גורמים עברייניים, שזהותם אינה ידועה לרשויות, איימו על קבלנים, נציגי חברות בניה ועבודות תשתית, וגורמים שונים במועצות מקומיות ובחברות פיקוח על מכרזים לעבודות בניה ותשתיות.

אותם גורמים היו מתייצבים לסיורי קבלנים, אשר התקיימו כחלק מהליכי מכרזים, ומזהירים את הנוכחים לבל ייגשו למכרז ומודיעים כי במכרז או בעבודה נשוא המכרז, אמורים לזכות גורמים הקשורים או מקורבים למשפחת אבו-לטיף מראמה, כך עולה מכתב האישום שהוגש באמצעות עוה"ד בני פסקל.

כמו כן, פרקליטות מחוז חיפה טוענת כי מספר קבלנים ונציגי חברות בניה ועבודת תשתית, קיבלו שיחות טלפון, מאנשים שזהותם אינה ידועה, אשר איימו עליהם שלא לגשת למכרזים ועבודות שונות, מאחר ובמכרז או בעבודה נשוא המכרז, אמורים לזכות גורמים הקשורים או מקורבים למשפחת אבו-לטיף מראמה.

מכתב האישום עולה עוד, כי דרך הפעילות היתה להופיע במקומות הכינוס בשטח בו עתידה להתבצע העבודה, בו מתקיים מפגש של כלל הקבלנים ונציגי החברות אשר מעוניינות להציע הצעות במסגרת המכרז, לצורך מסירת פרטים אודות תנאי המכרז והעבודה, בעקבות חששות על השפעת המכרזים, החליט ראש מועצת כסרא-סמיע, מר יאסר גדבאן, להשתתף בסיור הקבלנים, כדי לוודא שההליך מתנהל באופן תקין, וללא הפרעות מצד גורמים שאינם קשורים להליך המכרז.

הנאשמים הגיעו לסיור עם רכב עם לוחית זיהוי מטושטשת לסיור הקבלנים, ואיימו על הנוכחים בסיור לבל יגישו הצעות במסגרת המכרז, בכוונה להרתיע את הנוכחים ולהניע אותם מלהשתתף בהליך המכרז.

באחד מסיורי הקבלנים המתואר בכתב האישום נכחו כ-30 איש, ראש מועצת כסרא-סמיע, מהנדס מועצת כסרא-סמיע; מפקח מטעם משרד הבינוי והשיכון, וכ-24 קבלנים ונציגים של חברות בניה ועבודות תשתית. להפתעתם, תוך כדי ההסברים אודות תנאי המכרז והעבודה, הסתובבו הנאשמים ופנו לכ-15 מהמשתתפים, באופן אישי ונפרד, והטילו עליהם אימה כאשר אמרו להם בטון מאיים ותקיף שלא יעזו להתקרב או לגשת למכרז, כאשר לחלק מהמשתתפים חלק מהנאשמים אמרו כי המכרז או העבודה שייכים למשפחת אבו-לטיף.

בעקבות דברי האיום, הקבלנים עזבו את המקום תוך זמן קצר וסיור הקבלנים הסתיים מוקדם מהמתוכנן, וכך גם, לטענת התובע, מספר קבלנים וחברות בניה החליטו שלא להציע הצעות במסגרת המכרז, בשל חשש שמא יבולע להם, ועד למועד האחרון אשר נקבע לצורך הגשת הצעות לביצוע העבודות נשוא המכרז, במכרז אחד לא הוגשו הצעות כלל ובמכרז אחר הוגשו הצעות מטעם שלוש חברות קבלניות בלבד.

המכרזים המדוברים הינם על 2 פרוייקטים, הראשון הינו מרכז למורשת הדרוזים בישראל, פרויקט הדגל של השרה לתרבות וספורט מירי רגב, על שטח שבתחום המועצה המקומית ג'ת-יאנוח אשר הקמתו והפעלתו תמומן מתקציב המדינה בסכום של כ-30 מיליון ₪ מתקציב המדינה. והמכרז השני הינו מכרז לביצוע עבודות תשתיות ופיתוח בשכונת "גן הסלעים המזרחית" במועצת כסרא-סמיע בשווי מוערך של כ-26 מיליון ₪ וחלקן הגדול ממומנות מתקציב המדינה.

הפרקליטות ביקשה מבית המשפט להורות על מעצרם של הנאשמים עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם והוסיפו גם בקשת חילוט הרכב בו נהג אחד מהנאשמים בעת ביצוע המעשים.

כתיבת תגובה