שיטה חדשה שפיתח מלמד בבני ברק והגיעה לידי 'ביזנעס' משקיטה את הרוחות הסוערות סביב הוויכוח העתיק: האם לתת מעטפת-מזומן בפורים למלמדים או לא
חיליק ברקוביץ 18.03.2019
מדי שנה מתעורר הוויכוח העתיק: האם המלמדים צריכים לקבל כסף בפורים או לא. לא ניכנס עתה לפרטי חוק המזומן והחיוב על דיווח למס הכנסה אודות המתנות והמעטפות המכילות מזומן, ועוד חזון למועד.
נזכיר, כי לפני שנתיים, פורסם מכתבו המרגש של מלמד ששיגר להורים את כספם בחזרה, תוך שהוא מציין במכתבו: "כספכם בא אלי והנה הוא מושב בפי אמתחותיכם. ברוך ה' הפותח את ידיו ומשביע לכל חי שולח לי את שכר המלמדים מדי חודש בחדשו במלואו בליל עיבורו ובזמנו על ידי הנהלת החיידר. אי לכך אני נמנע מבוא בדמים. שכרי הטוב הניתן לי היא הזכות לגדל את הילדים, ילדיכם, ילדינו, לתורה ותעודה ולדעת שהם שמחים בכיתה ובלימוד התורה והיה זה שכרנו מכל עמלנו".
אולם עדיין, מנהג ישראל – תורה, וישנם רבים הנותנים מעות למלמדים. "אני נותן כמה עשרות שקלים, כפי יכולתי, ואפילו מכוון לצאת בזה ידי חובת מתנות לאביונים", אמר השבוע ישראל-מאיר זלמנוב מירושלים, אב לשלשה ילדים בתלמוד-תורה, לכותב השורות. "המלמד מחכה לזה כל השנה, ואני נותן מה שאני יכול. אין לי, אז אני נותן רק כמה עשרות שקלים לכל מלמד (וגם כך יש לי מלמדים של לפני צהרים ואחר הצהריים)".
לדבריו, "זה אולי סכום סמלי וקטן, שמצטבר אצלו אולי לאלפיים או שלשת אלפים שקל בסך הכל, כי הכיתות אצלנו בת"ת לא גדולות בגלל שיטת הלימוד הייחודית – אבל אין ספק שזה חלק מהדלק של המלמד והאופן המכובד עבורו להגיע לפסח, או לפחות להתחיל את החג, בראש שקט", מסביר ישראל-מאיר.
מנגד, יש את הטוענים נחרצות, כי המלמד שהחזיר את הכסף להורים כמו הדוגמה שהתפרסמה והובאה לעיל, מוכיח שאין אצלו איפה ואיפה אצל התלמידים, והמשמעות ברורה: מלמד שבכל זאת נוטל את הכספים מן המעטפות, אינו מתייחס לכל תלמיד בשווה, אלא לפי מידת עובי המעטפה ותוכנה.
כך או כך, המנהג יישאר על כנו, ככל הנראה, במרבית ערי ישראל ובמקומות מושבותיהם.
אלא של'ביזנעס' נודע על סיפור מרגש המסתובב בימים אלה בבני ברק, ונוגע לכיס וללב של כולנו:
הרב משה ל', (השם המלא שמור במערכת 'ביזנעס') הוא מלמד בת"ת חסידי בעיר. בימים האחרונים סיפר הרב ל' לפי תומו, כי אביו של תלמיד מסוים, הגיע אליו לכיתה בסוף השבוע שעבר, כשהוא מקדים ומוסר לו ראש לכל, לפני תחילת פגישתם, מעטפת מזומנים כבירה. המלמד השיב לאב הנדהם את המעטפה, ואמר לו כי אם הוא כה רוצה לתת לו כסף, הוא יכול לשלוח לו בפורים. "כשנשאלתי מדוע", סיפר הרב ל' בפשטות אופיינית, "עניתי לו שבכל שנה אני נותן לזוגתי את כל המעטפות שהתקבלו, והיא לוקחת אותם לחדר סמוך".
ומה קורה עם המעטפות? לא, הוא לא משיב אותן להורים אלא פועל כך. רעיית המלמד מפרידה בין הברכות לבין הסכומים שהצטברו, לשתי ערימות נפרדות. "ככה אני לוקח את הכסף ומפקיד אותו או משתמש בו לצרכי הבית בלי לדעת כמה נתן לי כל אחד. במקביל אני עובר בשים לב על הברכות", אמר המלמד לאב הנדהם.
את הדברים סיפר כאמור בימים האחרונים המלמד הצדיק, שלא רצה ליצור איפה ואיפה בין תלמידיו, ולא הבין מדוע האב כה משתומם על דבריו. הוא פנה לחבירו, סיפר לו מה אירע תוך שהוא שואל אותו בתמימות: "מה לא בסדר במה שעשיתי? למה הוא כל כך נדהם?…"
18/03/2019 21:20
שלא יקחו כסף וזהו.. גם ככה לאברכים אין כסף
19/03/2019 12:04
כל דבר לגופו של עניין יש כאלה שישמחו לקבל כסף אחרים דווקא לא יש כאלה שהכסף יכול לעזור להם בחיים האישיים יש כאלה שמרגישים שמנסים לשחד אותם
כך או כך מי שבאמת רוצה שהמלמד יתן יחס אישי לבנו מומלץ מאד להיות בקשר עם המלמד כל השנה ולאו דווקא בפורים להיזכר שהילד שלי צריך אופציה…
20/03/2019 8:03
רק בציבור החרדי
מעטפות השוחד הן חלק מהנורמה….
אצל החילונים זה לא היה עובר. יש אתיקה מקצועית.