שתי שכונות חדשות בקצרין והכפלת כלל היישוב בגולן | אחרי שהתושבים הראשונים אכלסו את רמת טראמפ – שני יישובים חדשים יוקמו בגולן: אסיף ומטר | הקצאה של מיליארדים תנותב לגולן: משרד החקלאות ישקיע כ-50 מיליון ש"ח כדי להפוך את הגולן למוקד ידע עולמי בחקלאות מתקדמת ומבוססת AI והממשלה תוביל פיתוח של 2,000 מקומות תעסוקה
חיים שיף 26.12.2021הממשלה התכנסה בצהריי היום לישיבה מיוחדת בקיבוץ מבוא חמה שברמת הגולן, בה הוחלט על הכפלת תושבי הגולן, הקמת שני יישובים חדשים והקצאת מיליארדים רבים לפיתוח וביסוס השליטה ברמת הגולן.
הממשלה אישרה תכנית הוליסטית לפיתוח בר קיימא של נפת רמת הגולן, על מנת לחזק את ההתיישבות באזור, לעודד הגירה פנימית אליו ולהגדיל את הגיוון התעסוקתי בו.
נפת רמת הגולן, המשתרעת על פני כ-1,150 קמ"ר, היא אזור שמאופיין בשיעור גידול האוכלוסין הנמוך ביותר בארץ עם עלייה של פחות מ-14 אלף תושבים בין 2020-2005. עובדה זו אינה עומדת בקנה אחד עם האינטרסים הלאומיים במדינת ישראל, הרואה באזור זה חשיבות גיאו-אסטרטגית ממעלה ראשונה, נוכח מיקומו במשולש גבולות עם ירדן, סוריה ולבנון. לכן, ממשלת ישראל אישרה הבוקר את התכנית לעידוד צמיחה דמוגרפית בת קיימא ביישובי מועצה אזורית גולן וקצרין לשנים 2025-2022. התכנית כוללת התגייסות רב-מערכתית מצד משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וחברות ממשלתיות, לטובת הנושא, בשורת פרויקטים לפיתוח הכלכלה המקומית והאזורית, ליצירת מקומות תעסוקה חדשים ואיכותיים, לשיפור איכות חיי התושבים וצמצום של פערים סוציואקונומיים.
ראש הממשלה, נפתלי בנט, אמר בפתח הישיבה כי "זה הרגע שלנו, זה הרגע של רמת הגולן. שילוב של נסיבות הביא אותנו היום להחלטה דרמטית של הממשלה להפנות משאבים רבים, כמיליארד שקלים, לחיזוק ההתיישבות ברמת הגולן. ראשית, חובה לומר – רמת הגולן היא ישראלית, זה מובן מאליו. משנת 1981 חל עליה החוק הישראלי וזה מעל לכל ויכוח.
"העובדה שממשל טראמפ הכיר בכך, והעובדה שממשל ביידן הבהיר שאין שינוי במדיניות הזאת, הן גם בעלות חשיבות. לאחר כעשר שנים של מלחמת אזרחים איומה בסוריה, כל בר-דעת בעולם מבין שעדיף רמה ישראלית שלווה, פורחת וירוקה על אלטרנטיבה אחרת.
"בנוסף, בשנתיים האחרונות ישראלים רבים גילו שאפשר לעבוד מהבית ושלא חייבים לגור באזור המרכז. במובן זה, רמת הגולן יכולה להיות אופציה נהדרת למי שמעדיף אוויר נקי, מרחב ואיכות חיים. ראיתי לפני כמה דקות את ילדי הגן פה, ויש במה לקנא.
"פה נכנסת הממשלה שלנו לתמונה. התכנית שאנחנו נאשר היום מציינת 40 שנים להחלת החוק כאן ולמען האמת, מגיעה באיחור ניכר, באיחור של שנים. במשך הרבה מאוד שנים יש סטגנציה בהיקף ההתיישבות. יש לנו פער גדול להשלים, ואנחנו מתחילים בזה היום.
"ברצוני להיות ברור – אחרי שנים ארוכות וסטטיות מבחינת היקף ההתיישבות, המטרה שלנו היום היא להכפיל את ההתיישבות ברמת הגולן. לשם כך, אנחנו מחזקים את העיר קצרין בשתי שכונות חדשות, רובע 12 ורובע 13.
"לשם כך אנחנו גם מקימים שני ישובים חדשים ברמת הגולן – היישוב אסיף והיישוב מטר. אנחנו מגבירים פה את ההתיישבות.
"בשביל זה", אמר בנט, "אנחנו מקצים משאבים רבים, ואני רוצה להודות לכל משרדי הממשלה. כמיליארד שקלים שיהפכו את הרמה למקום שטוב יותר לחיות בו".
לאן יילך הכסף? בנט פירט: "מתוך הכסף הזה, יותר מחצי מיליארד לתכנון ודיור. 162 מיליון ש"ח לפיתוח אזורי – תיירות, תעשייה, מסחר, כל מה שמייצר כאן מקומות עבודה טובים. עוד 160 מיליון ש"ח לשיפור איכות החיים – תחבורה, רפואה ובעוד מימדי חיים".
"רמת הגולן גם תהיה ירוקה ביותר ממובן אחד ותהפוך למעשה לבירת הטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת בישראל. אני רוצה להודות לשרת האנרגיה בהקשר הזה".
"ולישראלים שמחפשים מקום לבנות בו את ביתם אני אומר – הרמה מחכה לכם. בואו לגולן".
באמצע הישיבה נודע לראש הממשלה כי ביתו חיובית לקורונה – וניהול הישיבה עבר לסגנו, גדעון סער.
חצי מיליארד לשיכון ובינוי
כ- 576 מיליון ₪ יושקעו בפיתוח תשתיות דיור, במטרה לשווק עד לשנת 2025 כ-7,300 יח"ד נוספות באזור.
כיום, במועצה אזורית רמת הגולן והעיר קצרין ישנן כ-8,000 יח"ד. על פי התכנית, כ-7,300,יחידות דיור ישווקו בשנים הקרובות ביישובים הכפריים במועצה האזורית גולן והעיר קצרין כך שיהיו באזור כ- 15,300 יח"ד.
משרד הבינוי והשיכון, יתכלל את נושא תכנון, קידום ופיתוח יחידות הדיור שיתווספו באזור מועצה אזורית רמת הגולן והעיר קצרין, בנוסף לשדרוג המרקם הוותיק באזור.
על פי ההחלטה, תקודם הרחבה משמעותית וביסוס של יישובי מ.א גולן והעיר קצרין, התכנית תשווק בשלושה שלבים:
כך, שבמ.א גולן, יפורסמו לשיווק כ-1,000 יח"ד ב-2022, לאחר מכן בשנת 2023 ישווקו כ-1,500 יח"ד ובסוף 2023 ישווקו כ-1,500 יח"ד נוספות.
בעיר קצרין יושם דגש על קידום רובעים 12-13, תחילה ישווקו יח"ד ברובע 12 ולאחריו ברובע 13, בהם יבנו יחדיו כ- 3,300 יח"ד.
יודגש כי המשרד ישקיע תקציבים רבים גם בהסרת חסמי פיתוח, קידום, תכנון ובנייה של מוסדות ציבור ושדרוג היישוב הוותיק.
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין: "רמת הגולן לאורכה ולרוחבה הינה חבל ארץ אסטרטגי וחשוב מאוד במעלתו. התכנית להכפלת האוכלוסייה תחזק את רמת הגולן לצד שדרוג ובניית תשתיות הנחוצות לפיתוחם של היישובים. בזמן שבצידו הסורי של הגבול אנו מונעים התבססות של איראן וארגוני טרור, בצידו הישראלי אנו נמשיך, נעמיק, נרחיב ואף נכפיל את ההתיישבות.".
אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "החלטת הממשלה להכפיל את האוכלוסייה ברמת הגולן לצד פיתוח ושיקום של כל התשתית הנדרשת לכך היא בשורה לכל תושבי הצפון ולאזרחים הרוצים להתגורר באחד מהאזורים המרהיבים והחשובים בישראל. ביצוע ההחלטה ישפר באופן משמעותי את איכות חייהם של תושבי רמת הגולן ותפתח עבורם מגוון הזדמנויות שבאות עם התחזקות והגדלת האוכלוסייה המקומית. קידום הצפון זו מטרה מרכזית בפעילות המשרד ולכן אנו משתמשים בכל הכלים הקיימים לרשותנו לבניית ליישומה, זאת תוך שיתוף פעולה עם גורמים מקומיים, מתוך ההבנה כי חיזוק הצפון משמעו חיזוק כל הארץ".
50 מיליון לחקלאות
במסגרת התכנית הממשלתית שאושרה, ישקיע משרד החקלאות ופיתוח הכפר, ברשות השר עודד פורר, כ-50 מיליון ₪ לטובת שיפור ושדרוג תשתיות ביישובי האזור, וקידום חדשנות חקלאית באזור בו החקלאות היא מקור פרנסה מרכזי.
על פי מידע שהתקבל מהמועצה האזורית גולן, החקלאות מהווה מעלה מ-50% מהכלכלה האזורית בגולן, השיעור הגבוה ביותר בארץ. תשתית אנושית זו מהווה מרכז כובד משמעותי סביבו ניתן לקדם פיתוח כלכלי בר קיימא בהיבטים שונים. לשם כך, משרד החקלאות ופיתוח הכפר יוביל מיזמים מגוונים לחיזוק החקלאות המקומית, ההתיישבות הכפרית ופיתוח חקלאות מתקדמת, עתירת ידע ומבוססת בינה מלאכותית.
כך, במסגרת ההחלטה, בין 2025-2022 יקצה משרד החקלאות ופיתוח הכפר 35 מיליון ש"ח, 50% מתקציב המשרד ו-50% מתקציב תוספתי, באמצעות הרשות לתכנון במשרד, לטובת שיפור חזות יישובים, שיפוץ מבני ציבור, ושיקום תשתיות ברחבי המועצה האזורית גולן. זאת במטרה לקדם איכות חיים ורווחה למרקם הוותיק, למשוך תושבים חדשים לטובת ההתיישבות הכפרית, ולשפר משמעותית את התשתית הציבורית והשירותים הזמינים לתושבים.
עוד במסגרת התכנית, תוכן פרוגרמה למתחם של 300 דונם בקצרין, במסגרתה תיבחן בין היתר אפשרות להקמת מוסד אקדמי ללימודי רפואה וטרינרית ובהתאם לפרוגרמה יתוכנן פארק חקלאי שיכלול בנוסף ובין היתר גם מוקד לטיפול בבעלי חיים נטושים. לאחר אישור התכנית, זה יוקצו בשלב ראשון של הפיתוח 4 מיליון ש"ח.
במטרה לייצר הזדמנויות תעסוקתיות חדשות, ובכך להפוך את נפת גולן על יישוביה השונים, לאבן שואבת עבור תעשיית האגרוטק.
המשרד, בשיתוף רשות החדשנות, יפעלו לקידום "מעבדה חיה לחקלאות", לצורך קידום בסיס נתונים חקלאיים מתקדם לשימושי בינה מלאכותית; בנוסף המשרד יפרסם קול קורא למיזמים העוסקים בפיתוח חקלאות עתירת ידע בנפת גולן שיהפכו למקור הכנסה משמעותי עבור כלל תושבי האזור ויגבש תכניות הדרכה בהתאם. משרד החקלאות ישקיע בנושאים אלה 11 מיליון ₪, מתוכם 3 מיליון ש"ח מתקציב תוספתי; בנוסף, המשרד בשיתוף משרד האנרגיה, מנהל התכנון ורמ"י, יובילו פרויקטים של מתקני חלוץ לדו-שימוש בשטחים חקלאיים כמקור לאנרגיה מתחדשת ונקייה (אגרו-וולטאי). זאת, במטרה לקדם חקלאות בת קיימא, אשר תתכתב עם הצרכים האקלימיים של מדינת ישראל כולה, ואזור הגולן בפרט.
ההחלטה כוללת פעולות נוספות שיתרמו לחקלאות חדשנית בגולן ובהן פיתוח שיקדם משרד הכלכלה והתעשייה בהתייעצות עם משרד החקלאות, להקמת תעשייה משולבת בחקלאות באזור התעשייה של בני יהודה.
עודד פורר, שר החקלאות ופיתוח הכפר אמר היום כי "הגולן הוא נכס אסטרטגי וכלכלי שהיום לא ממצה את הפוטנציאל הגלום בו. באמצעות החלטת הממשלה המהפכנית הזו, הגולן יהפוך למוקד ידע וחדשנות שיספק מקומות עבודה חדשים, ימקסם את רווחת התושבים הוותיקים וימשוך צעירים להתיישבות הכפרית".
26/12/2021 16:40
ו מה עם הגליל העליון? התשובה : לא קיים!