המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, סקר במסיבת עיתונאים את מצב מערכת הבנקאות בישראל והציג שורת צעדים משמעותיים להגברת התחרות במערכת ולהקלה על הציבור בתקופה המאתגרת של המלחמה המתמשכת | הרווחיות של הבנקים נותרה גבוהה, בעיקר בשל סביבת הריבית הגבוהה
שי קליין 20.05.2025המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, סקר במסיבת עיתונאים את מצב מערכת הבנקאות בישראל לשנת 2024, והציג שורת צעדים משמעותיים להגברת התחרות במערכת ולהקלה על הציבור בתקופה המאתגרת של המלחמה המתמשכת.
בדבריו ציין המפקח כי מערכת הבנקאות הישראלית הפגינה חוסן ויציבות למרות האתגרים המשקיים והמשך המלחמה לאורך השנה החולפת. הרווחיות של הבנקים נותרה גבוהה, בעיקר בשל סביבת הריבית הגבוהה והיקף משמעותי של כספים המוחזקים בחשבונות עו"ש ללא ריבית.
על רקע הרווחיות הגבוהה של הבנקים, הודיע המפקח על גיבוש מתווה סיוע בהיקף של שלושה מיליארדי ש"ח שיתמקד בהקלות בריביות על יתרה שלילית בעו"ש, מתן ריביות על יתרת זכות
הקלות בעמלות והקלות בריביות על אשראי. המתווה החדש מהווה המשך ישיר למתווי הסיוע שהופעלו מתחילת המלחמה והוארכו מספר פעמים בשנה האחרונה.
אחד החידושים המשמעותיים שהציג המפקח הוא תכנית לשינוי מודל הרישוי הבנקאי. במסגרת צוות בין-משרדי בשיתוף משרד האוצר, מגבש הפיקוח מתווה רישוי חדשני הכולל שלוש מדרגות רגולטוריות שיאפשרו כניסת שחקנים נוספים למערכת.
המתווה יעניק לבנקים בעלי היקף פעילות מצומצם הקלות משמעותיות בדרישות ההון והנזילות, גמישות במודל העסקי, וצמצום הארביטראז' הרגולטורי לעומת רשויות פיקוח אחרות. "המתווה המתגבש צפוי להגדיל את מספר השחקנים במערכת ולהגביר את התחרות, וגם הגופים הקיימים ייאלצו לשפר את רמת השירות ולהוריד מחירים," אמר חחיאשוילי.
לצד המהלכים לעידוד התחרות, הדגיש המפקח כי "כדי להמשיך ולשמור על יציבות המערכת, אין לאפשר מציאות בה גוף מגייס פיקדונות מהציבור ונותן אשראי מתוך פיקדונות אלו, אך לא פועל תחת רישיון בנקאי ורגולציה בנקאית מתאימה." דברים אלו נתפסים כאזהרה ברורה כלפי גופים פיננסיים חוץ-בנקאיים המנסים לעקוף את הרגולציה הבנקאית המחמירה.
הפיקוח על הבנקים פועל בשלושה מישורים מרכזיים לקידום התחרות: חיזוק כוח הלקוח באמצעות שקיפות בנתונים ופיתוח כלי השוואה, הסרת חסמי מעבר בתוך המערכת ומחוצה לה, בין היתר באמצעות הבנקאות הפתוחה וטכנולוגיות חדשות, לצד הסרת חסמי כניסה לשחקנים נוספים.
במקביל, ציין המפקח כי הפיקוח ימשיך לפעול לשיפור רמת ההוגנות של המערכת הבנקאית כלפי לקוחותיה, באמצעות הגברת שקיפות הנתונים, יישום הוראה 501, ביצוע בקרות צרכניות ועוד. בשנה הקרובה צפוי הפיקוח לקדם שיפור ברמת השירות, לבחון את עמלות הבנקים ולבחון צעדים נוספים להגברת רמת ההוגנות.
"הפיקוח על הבנקים ימשיך במימוש יעדיו האסטרטגיים העיקריים שהם שמירה על יציבות המערכת וקידום ההוגנות של המערכת ללקוחותיה, לצד הגברת התחרות במערכת וניטור מתמיד של סביבת הסיכונים, לטובת הציבור ולהמשך שמירת אמון הציבור במערכת," סיכם המפקח את דבריו.